Sådan finansierer en boligforening en energirenovering

Der er flere måder at finansiere de nye vinduer, isoleringen af taget eller solcelleanlægget. Få et overblik over, hvilke muligheder en boligforening har, når den skal finde økonomi til det næste energirenoveringsprojekt.

For at gøre finansieringen lidt billigere, vil man samtidig kunne få energitilskud til energirenoveringen.

Opsparing

En opsparing er ikke bare en god idé, men en nødvendighed, når man driver en boligforening. Der vil altid komme uforudsete udgifter, der skal dækkes, og her er det godt at have en opsparing at trække fra. Når din forening skal i gang med en energirenovering som nye vinduer eller en ny klimaskærm, kan I benytte jeres opsparing, hvis I har sådan en. Opsparingen bør indgå i jeres vedligeholdelsesplan, så I sikrer, at der bliver lagt penge til side.

Realkreditlån

En andelsboligforening kan optage et realkreditlån, når der er tale om større energirenoveringsprojekter. Typisk optager man et realkreditlån til opgaver, der koster mere end 500.000 kroner. Realkreditlånet kan som regel fås med en løbetid på 10, 15, 20 og 30 år. Har man økonomisk mulighed for det, er det en god idé at vælge en kort løbetid, så man hurtigere får gælden væk. Mange banker anbefaler en kort løbetid, hvis økonomien er til det. Desuden er renteniveauet typisk lavere med en kort løbetid.

Banklån

Et banklån er dyrere end et realkreditlån, og det er sjældent, at foreninger optager et sådan lån foruden ejerforeninger, når man skal foretage større energiforbedringer. Lånet har en højere rente end realkreditlånet og ligger typisk på 5-8 procent i de forskellige pengeinstitutter. Lånet kan indfries når som helst. Et banklån ydes typisk i forbindelse med mindre projekter.

Tip

Alle boligforeninger bør få udarbejdet en vedligeholdelsesplan, så man sikrer, at ejendommen holdes ved lige, og man sikrer, at de nødvendige vedligeholdelser bliver gennemført. Her kan man i øvrigt sætte penge til side hver måned, så man har pengene til de forskellige renoveringer.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

Avatarjanne dale pedersen

Er det muligt at låne til opsætning af varme- og vandmålere i en stor bebyggelse med 8oo lejligheder eks. i landsbyggefonden? Region Hovedstaden?

Måske 30 årige realkreditlån?

AvatarToke Joensen

Hej Janne
Realkreditlån kræver, at i kan stille fast ejendom som sikkerhed – dvs. hvis i er fx en andelsboligforening, skal foreningen samlet optage lånet, hvis det skal være realkreditlån – her stiller man så foreningens ejendom som sikkerhed. Jeg vil anbefale, at du kontakter dit realkreditinstitut, og forhører dig om jeres muligheder. Tidspunktet er i hvert fald godt til at optage realkreditlån, da renteniveauet i samfundet er lavt.

/Toke – Energihjem.dk

Viser 0 af 2 kommentarer