Godt nyt for varmepumpeejere: Allerede i år reduceres elvarmeafgiften

En bred politisk aftale betyder, at danskerne kan se frem til besparelser i elvarmeafgiften allerede fra 1. maj 2018.

Opdateret den 22. juni 2020.
I den nye klimaaftale nedsætte satsen for elvarmeafgiften fra 15,5 øre/kWh til 0,8 øre/kWh for husholdninger. Ændringerne træder i kraft med virkning fra 1. januar 2021.
I den kommende tilskudspulje 2021-2024 vil du også kunne få energitilskud til varmepumpeinstallationen. Læs mere om energitilskud 2020-2026 her.

I 2017 besluttede regeringen sig for at indføre en skatte- og afgiftslempelse på elvarmeafgiften. Planen var, at lempelserne skulle træde i kraft i 2019, men en bred politisk aftale betyder, at danskerne allerede kan nyde godt af besparelserne fra maj 2018.

Læs også: Sådan reduceres elvarmeafgiften

Besparelser i elvarmeafgiften til private på op til flere hundrede kroner

Helt konkret var det meningen, at tiltaget skulle lempe elvarmeafgiften med 15 øre pr. kWh begyndende i 2019. En bred politisk aftale betyder dog, at tiltagene rykkes frem, således at de danske borgere allerede kan se frem til besparelser, når de efter maj 2018 kigger på deres elregning. Ifølge Skatteministeriet svarer besparelsen for et almindeligt parcelhus med elvarmepumpe til op imod 650 kroner allerede i slutningen af 2018. Og viser det sig, at dit hus er opvarmet med elradiatorer, så kan du som husejer være heldig at se frem til endnu større besparelser.

Selvom der findes mange gode argumenter for varmepumper, er der også håb forude for husstande med fjernvarme. Dansk Fjernvarme ser nemlig lempelsen i afgiften på varmepumper som en begrundelse for fjernvarmeselskaber til at investere i nye varmepumper, som kan udnytte overskydende varme fra blandt andet datacentre.

Virksomheder kan se frem til større fradragssatser

Også erhvervsfronten går lysere tid i møder, hvad angår den grønne omstilling. Her kan virksomheder nemlig se frem til et gradvist større fradrag for investering i forskning og udvikling. Allerede i 2018 er fradragssatsen forhøjet fra 100 til 101,5 procent, og den vil i fremtiden stige til en varig sats på 110 procent i 2026.

Et bredt flertal i Folketinget håber således på, at tiltagene fremadrettet vil få både borgere og virksomheder til at tage det første skridt i en grønnere retning. Hos TEKNIQ, som er arbejdsgiver- og erhvervsorganisation for installationsbranchen, møder lempelsen på elafgiften også stor opbakning:

”En afgiftssænkelse vil sætte yderligere skub i den grønne omstilling. El bliver fremtidens primære energikilde, og initiativet bidrager til at sætte skub i den elektrificering, vi har brug for.”

– Simon O. Rasmussen, underdirektør i TEKNIQ.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *