Tilskudsordning presser markedet
De danske boligejere indhenter masser af tilbud på nye varmekilder i disse dage, fordi der snart åbnes op for den nye skrotningsordning. Det skaber pres på installatørerne.
OPDATERING: Folketinget har i 2020 vedtaget en ny skrotningspulje, der skal udfase olie- og naturgasfyr. Ifølge aftaleteksten skal skrotningsordningen allerede træde i kraft i 2020, hvor boligejere kan få et kontant tilskud, når fyret skrottes til fordel for en grøn varmekilde, som en varmepumpe. Det kan du læse mere om her.
Siden skrotningsordningen blev vedtaget, har der været stor interesse for at skifte det gamle olie- eller gasfyr ud med et jordvarmeanlæg. Skrotningsordningen betyder, at man kan få et tilskud på cirka 20.000,- kroner, når det gamle fyr skiftes ud med en mere energivenlig varmekilde.
Ansøgningerne til ordningen kan sendes ind fra den 1. marts, og firmaerne mærker en stigende interesse.
– Der har været utrolig stor efterspørgsel, så jeg forventer, at den næste måneds tid bliver meget stresset, siger Kristian Andersen fra Kirkevang Entreprenør & Varme-teknik til Energihjem.dk.
Lidt længere leveringstid
Selvom den store efterspørgsel giver meget arbejde, forvisser Kristian Andersen dog forbrugerne om, at han stadig kan håndtere henvendelserne:
– Vi har altid plads til flere bestillinger, men man må påregne en længere leveringstid på anlæggene. Efterhånden som markedet bliver presset, vil det tage længere tid at nå ud til alle kunder, siger Kristian Andersen til Energihjem.dk.
Selvom ordningen nu ser ud til at give masser af kunder i butikken, så har den til gengæld også sat hele branchen lidt på standby, da boligejerne har ventet på at kunne søge tilskud.
– Der har været utrolig stor efterspørgsel på det seneste, men det har samtidig sat arbejdet lidt i stå, og det er jo klart, at der ikke er så mange, der skal have lavet jordvarme lige før der åbnes for tilskuddet, siger Kristian Andersen til Energihjem.dk.
Jordvarme mest populært
Når danskerne skifter det gamle fyr ud, er det i de fleste tilfælde et jordvarmeanlæg der fanger interessen. Det er dog ikke altid, at jordvarme er det rigtige valg. Det kræver nemlig, at huset kan holde ordentligt på varmen.
Hvis du skal have jordvarme eller i det hele taget varmepumper, så kræver det en vis isoleringsgrad. Er huset for dårligt isoleret, bør man vælge en anden energikilde. Det kan være en god idé at få foretaget en termografering i første omgang, så man på den måde kan få vished om, hvor tæt en isoleringsgrad, der er i boligen.
Et jordvarmeanlæg kræver også en del plads, så alternativt kan det være fornuftigt at vælge en luft til luft-varmepumpe, da denne godt kan varme en mindre bolig eller et sommerhus op. Tilskudsordningen gælder dog kun for helårsboliger.