Ny bred aftale: 2,3 milliarder kroner bevilges til udskiftning af olie- og gasfyr

Klimavenlig varme er på dagsordenen. I dag er regeringen og de øvrige partier bag klimaaftalen blevet enige om at udmønte 2,3 mia. kr. til at udskifte olie- og gasfyr med fjernvarme og varmepumper. En aftale, der glæder klimaminister Dan Jørgensen (S).

Et bredt politisk flertal i Folketinget er i dag blevet enige om at bevilge 2,3 milliarder, der skal bidrage til, at grønne og klimavenlige varmeløsninger bliver installeret i danskernes boliger. Bag aftalen er både regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale, SF, Enhedslisten, Konservative og Liberal Alliance.

Partierne regner med, at omkring 60-70.000 oliefyr og 120.000-170.000 gasfyr er blevet udskiftet inden 2030. Såfremt at det sker, reduceres CO2-udledningen med 700.000 ton.

“Nu bliver det lettere og billigere for danskerne at skifte fra sort til grøn varme. Olie- og gasfyr skal skiftes ud med varmepumper, der kører på grøn strøm og flere skal på fjernvarmenettet. Jeg vil gerne takke partierne for gode og konstruktive forhandlinger. Vi har lavet en god aftale, der gør en reel forskel for klimaet,”

siger klimaminister Dan Jørgensen (S) i en pressemeddelelse fra Klima-, Energi og Forsyningsministeriet.

Klimaaftalen og de fire støttepuljer

Mandag den 22. juni i år blev alle Folketingets partier udover Nye Borgerlige enige om en klimaaftale, der skal reducere Danmarks CO2-udledning med 70 procent i 2030. Det er altså i den forbindelse, at der nu er blevet landet en bred politisk aftale om at udmønte 2,3 milliarder kroner til udfasning af olie- og gasfyr.

I aftalen er der fire støttepuljer – bygningspuljen, skrotningspuljen, fjernvarmepuljen og afkoblingspuljen. Af de fire puljer er bygningspuljen den største, der nu udvides med 1,3 millioner kroner. Netop bygningspuljen har i den seneste tid fået meget omtale, da de attraktive energitilskud kommer fra denne pulje – det kan du læse mere om her. Skrotningspuljen bevilges 165 millioner kroner, fjernvarmepuljen får 405 millioner kroner og afkoblingspuljen 470 millioner kroner.

Hvad indebærer de fire støttepuljer?

Bygningspuljen: Bygningspuljens midler går blandt andet til tilskud til varmepumper og andre klimatiltag i bygninger og huse. 60 procent af bygningspuljen skal bruges til udskiftning af olie- og gasfyr samt elvarme til varmepumper.

Skrotningspuljen: Skrotningspuljen er målrettet varmepumper, og efter aftalen støtter ordningen også udskiftning af alle olie- og gasfyr, der ikke befinder sig i allerede eksisterende fjernvarmeområder. Puljen sørger for, at man som boligejer ikke behøver at betale for hele den første varmepumpe og installationen af den.

Fjernvarmepuljen: Som det ligger i navnet, kan fjernvarmeselskaber i denne pulje søge om tilskud til udrulning af fjernvarme i nye områder. Fjernvarmeselskaberne bevilges 20.000 kroner som et fast beløb per udskiftet olie- eller gasfyr.

Afkoblingspuljen: Afkoblingspuljen skal gøre det billigere at udskifte sit gasfyr, da puljen dækker de 8.000 kroner, som det koster at koble sig fra gasnettet. Partierne forventer, at afkoblingsordningen kan bidrage til omkring 50.000 afkoblinger.

Venstre bakker op

Energi- og forsyningsordfører fra Venstre, Carsten Kissmeyer, er glad for aftalen og synes, at det er væsentligt at gribe ind ved olie- og gasfyr.

“Hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamål, skal fremtidens opvarmning være grøn. Udfasningen af olie- og gasfyr er her et vigtigt led i den grønne omstilling. Derfor er vi i Venstre glade for, at vi med aftalen hurtigt og konkret kan sætte gang i denne del af omstillingen,” siger Carsten Kissmeyer (V).

Generelt var det for partierne vigtigt at balancere mellem støtten til henholdsvis fjernvarme og varmepumper. På den måde sikrer aftalen, at fjernvarme installeres, hvor det er den mest ideelle løsning, og at varmepumper installeres der, hvor fjernvarme ikke er en mulighed.

Skift dit fyr?

Skal du udskifte dit gas-, olie- eller pillefyr til et grønnere alternativ kan det være lidt af en jungle at finde den rette løsning. I vores varmekildeunivers samler vi det store overblik, så du kan blive klogere på varmepumper, fjernvarme og jordvarme. Vi svarer også på de typiske spørgsmål boligejerne har, når fyret skal udskiftes, kommer med regneeksempler og lånetilbud.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

12 kommentarer

Hej Vi har lige skiftet til varmepumpe og ville afmelde gas, da jeg bliver opmærksom på, at afkoblingsordningen er undervejs, så jeg overvejer derfor, om det kan betale sig at vente med at afmelde. Kan I hjælpe med at afklare, hvilke ulemper kontra fordele der er, ved at vente med at afmelde til ordningen træder i kraft?

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Anja

Tak for din kommentar. Vi ved om ordningen, at den dækker de 8.000 kroner, som det i dag koster i afkoblingsgebyr. Afkoblingspuljen skal sammen med Bygningspuljen og Skrotningsordningen være med til at sætte skub i overgangen fra sort til grøn varme.

Afkoblingsordningen forventes at kunne træde i kraft primo 2021, men mere har vi ikke hørt om den endnu. På denne oversigtsside opdaterer vi, når der er nyt i sagen: https://energihjem.dk/tilskud-finansiering/

Bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

De bedste hilsner
/Nynne

AvatarMogens Thygesen

Hej. Da jeg gik fra naturgas til luft/vand pumpe var prisen fra naturgas udbyderen på 750.- for at få lukket for gassen for altid.
Men det viste sig at være en fejl fra deres side. Prisen var nu 7500 + kr.
Så nu har jeg jo en pumpe mont og gassen er der stadigt lige klar til at bruge igen hvis jeg får lyst eller den nye husejer kunne tænke sig et gasfyr.
Kan jeg søge og en total lukning af gassen så den ikke er klar til brug igen ??

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Mogens

Tak for din kommentar. Her i 2021 ser Regeringen nærmere ind i en afkoblingsordning. Puljen dækker de 8.000 kroner, som det i dag koster i afkoblingsgebyr, der er dog ikke meldt det store ud endnu. Så snart der er nyt opdaterer vi denne side: https://energihjem.dk/tilskud-finansiering/

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 12 kommentarer

Vis flere kommentarer