Brug det nye håndværkerfradrag til energirenoveringer

I dag træder regeringens Bolig Job Ordning i kraft, hvilket betyder, at man kan trække en del af håndværkernes lønudgifter fra i skat. Klimaekspert og direktør for Energihjem.dk, Martin Borgstøm, ser meget positivt på vækstinitiativet.

UPDATE 2021: Håndværkerfradrag for 2020 og 2021 er et grønt håndværkerfradrag. Læs mere om det aktuelle fradrag her. Find også aktuelle regneeksempler på fradragets størrelse.

UPDATE 1.1.2016: Der er kommet en ny ordning for håndværkerfradraget i 2016. Fradraget er i 2016-17 øremærket til energiforbedrende renoveringer. Du kan i denne infografik læse, hvad der gives håndværkerfradrag til og hvordan: Infografik: Håndværkerfradraget 2016-2017 forklaret

I dag træder regeringens BoligJob-ordning i kraft, hvilket betyder, at man kan trække en del af håndværkernes lønudgifter fra i den skattepligtige indkomst. Direktør for Energihjem.dk, Martin Borgstøm, ser meget positivt på vækstinitiativet.

En husstand kan gældende fra i dag trække op til 15.000 kroner per voksen fra i hver deres skattepligtige indkomst, når det gælder løn til håndværkere og enkelte andre ting. Ordningen kan dermed skabe øget efterspørgsel på solceller, isolering, jordvarme og andre energirigtige renoveringer.

Energihjem.dk jubler

Direktør for Energihjem.dk, Martin Borgstrøm, er begejstret for det nye tiltag. Han forudser, at danskerne nu i endnu højere grad får mod på energirigtige boliginvesteringer.

– Danskerne kan spare en masse penge, og derudover er det rigtig godt for miljøet. For boligejeren kan nu energiforbedre og dermed nedbringe energiudgifterne, og samtidig trække en tredjedel af lønudgiften fra i skat. Vi har allerede siden lovforslaget om håndværkerfradrag blev fremlagt mærket en øget efterspørgsel på Energihjem.dk, siger Martin Borgstrøm.

Forstærker allerede positiv tendens

Han ser det som en forstærkende effekt, der giver mere vind i ryggen til markedet for energirenoveringer.

– Økonomien omkring de vedvarende energiformer er blevet mere rentable i løbet af de sidste par år. Med regeringens nye udspil er det en tendens, som bliver forstærket i fremtiden,

siger Martin Borgstrøm.

Den nye Bolig Job Ordning træder gælder fra 1. juni 2011 og kører som forsøgsordning to år frem.

Disse ting giver fradrag i din skattepligtige indkomst:

Hjemmeservice/husholdningsarbejde i hjemmet

Almindelig rengøring
Vask og aftørring af flader i boligen
Rengøring af toilet og bad
Støvsugning, gulvvask og boning
Opvask – i forbindelse med anden rengøring
Rensning eller vask af tæpper, gardiner, persienner mv.

Vinduespudsning 
Indvendig
Udvendig

Børnepasning i hjemmet
Babysitning
Hente og bringe børn til og fra daginstitution, skole, fritidsklub og fritidsaktivitet

Almindeligt havearbejde mv.
Græsslåning
Hækklipning
Lugning
Beskæring af buske og træer
Snerydning

Vedligeholdelse og reparation af eksisterende helårsboliger

Boligens ydre rammer
Reparation, renovering, isolering og udskiftning af tag, herunder tagrender og afløb
Reparation eller udskiftning af ruder og vinduer og terrassedøre med glas
Reparation eller udskiftning af yderdøre, terrassedøre mv.
Reparation, maling og isolering af ydervægge
Forbedringer af boligens tilgængelighed for handicappede
Fornyelse eller etablering af dræn
Radonsikring
Installation af solfangere og solceller

Boligens indre rammer
Reparation eller fornyelse af køkken og bad
Gulvarbejder
Brandsikring, herunder nettilsluttede røgalarmer
Installation eller forbedring af ventilation
Installation eller forbedring af afløbsinstallationer
Reparation eller udskiftning af vandinstallationer
Reparation eller fornyelse af elinstallationer
Reparation eller udskiftning af olie- eller gasfyrskedler og varmeanlæg
Installering eller udskiftning af varmestyringsanlæg
Udskiftning eller reparation af fjernvarme units
Installation af varmepumper, herunder jordvarmepumper
Maler- og tapetserarbejder

Fakta om ordningen:

  • Ordningen noget mere smidig end den gamle Renoveringspulje, hvor forbrugerne skulle udfylde en masse dokumenter,   som skulle skannes og sendes ind til Erhvervs- og Byggestyrelsen.
  • For det første skal håndværkeren eller babysitteren være over 18 år og være skattepligtig i Danmark. Hvis der er tale om en virksomhed, som den være momsregistreret i Danmark.
  • Dernæst skal betalingen registreres hos Skat. Indtil videre foregår det ved, at udgifterne angives som et fradrag i selvangivelsen. Her vil der komme et særligt felt til fradraget, hvorefter beløbet blive modregnet i forbrugerens personlige skat.
  • Du skal være opmærksom på, at fradraget kun gælder arbejdslønnen – og ikke materialer. Den såkaldte skatteværdi er på cirka 33 procent. Det betyder, at forbrugeren får tilskud på cirka 80 kroner på en timepris på 250 kroner. Den reelle timepris i dette eksempel ender derfor på 170 kroner.
  • Det er også vigtigt, at regningen fra håndværkere eller hushjælpen er tydeligt delt op i en timelønsdel og en materialedel.
  • Aftalen omfatter både ejer-, andels- og lejeboliger.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

6 kommentarer

AvatarJane A. Thomsen

Hej
Jeg ville gerne høre hvordan fradragsreglerne er når man er enlig – (hjemmeboende dreng på 9 år)
Jeg kan forstå at man som familie kan få fradrag på 12000 per voksen og børn over 18år
Men hvordan er reglerne når man er enlig ? Kan det passe jeg kun kan få et fradrag på 12000 ?
Jeg er i gang med at få lavet dræn rundt om huset og er en smule ærgerlig over at jeg ikke kan trække mere fra – Håber i har en kommentar til mig :o)

AvatarLouisa Vinther

Hej Jane,
Tak for dit spørgsmål.
Det er korrekt, at man kan få op til 12.000 kroner i håndværkerfradrag per beboer i hjemmet, som er over 18 år – hvis der er tale om energirenoveringer (og op til 6000 kroner per person ved serviceydelser som fx rengøring).
Du vil kunne finde mere information om proceduren og håndværkerfradraget her: http://www.3byggetilbud.dk/tips/haandvaerkerfradrag-infografik/

Jeg håber, det gav dig et svar.
God sommer!
/Louisa – Energihjem.dk

AvatarJens Pedersen

Hej. Jeg overvejer at investere i et solcelleanlæg. Kan jeg stadig bruge virksomhedsordningen? Kan jeg også bruge håndværkerfradraget med fradrag på kr. 15t. pr. person. Hvilken takst bliver der afregnet el af overskydende produceret el.

AvatarMichael Müller

Hej Jens

Tak for dit spørgsmål.
Det er desværre ikke længere muligt bruge virksomhedsordningen til afskrivning på sit solcelleanlæg. Derudover kan du godt bruge håndværkerfradraget til et solcelleanlæg – altså arbejdslønnen. Når man sælger sin strøm er taksten 60 øre pr. kwh.
Har du andre spørgsmål, må du endelig vende tilbage.
MVH Energihjem.dk

AvatarLars Ole Wiese

Hej

Tidligere på siden er anført:
“Disse ting kan du trække fra i skat:”

Den antagelse må bero på en misforståelse. Ingen af disse arbejdsydelser giver fradrag i skat. De giver derimod fradrag i den skattepligtige indkomst..
Når der anføres fradrag i skat, kan det give anledning til en opfattelse af at arbejdslønnen giver nedslag i skatten med 100%. Det er ikke tilfældes, eftesom fradraget skal foretages i indkomstgrundlaget.

Med enlig hilsen

Lars Ole Wiese

AvatarCasper Vestereng

Hej Lars Ole,

jeg må beklage vores fejl på siden og samtidig sige mange tak for hjælpen.

Det er rart, når folk som dig med lidt mere forstand på administration og økonomi går ind og hjælper os med en rettelse. Det kan være svært for os at være eksperter i det hele, så vi sætter stor pris på at få lidt konstruktiv feedback.

Jeg har rettet den pågældende sætning, så nu håber jeg, at det er blevet mere forståeligt og sandfærdigt. Ellers fungerer din kommentar jo også som en uddybning/forklaring.

Du må endelig skrive igen, hvis du finder andre fejl/misforståelser, for det er langt bedre på den måde, end når folk bare noterer sig en fejl og ikke gør noget ved det.

Tak for hjælpen!

mvh

Casper, Energihjem.dk.

Viser 0 af 6 kommentarer