Danske boligejere aner ikke, at de kan få økonomisk støtte til energirenoveringer

Regeringen har et ambitiøst klimamål om at reducere drivhusgasser med 70 procent i 2030. En målsætning, der kan være svær at nå, hvis man ser nærmere på energirenoveringerne. For paradoksalt viser en ny undersøgelse, at over halvdelen af de danske boligejere ikke kender til energitilskud – den støtteordning, der skulle få flere til at energioptimere deres hjem.

I dag kan du som boligejer få tilskud, når du renoverer grønt eller klimatilpasser boligen. Formålet er, at flere boligejere indtænker miljøet, når renoveringerne kalder. Initiativet er godt, men desværre kender alt for få til ordningen.

En ny undersøgelse fra analyseinstituttet YouGov peger nemlig på, at mere end hver anden danske husejer ikke ved, at de kan få økonomisk støtte til at energioptimere deres bolig.

Om energitilskuddet:

I december 2016 lavede energiselskaberne i samarbejde med energiministeren en ny energiaftale, der blandt andet gjorde det muligt at søge om tilskud til energirenoveringer

Energitilskuddet dækker blandt andet konvertering af varmekilder, varmepumper, isolering (ikke hulmur) og udskiftning af vinduer og døre til mere energirigtige modeller. Læs mere om energitilskuddet i denne infografik.

Kun 41 procent af boligejerne kender til energitilskuddet

Der er penge at hente, hvis du som boligejer indtænker klima, når du renoverer boligen. Et tilskud størstedelen af danskerne går glip af. For på trods af informationskampagner og opbakning fra elselskaberne, viser undersøgelsen, at kun 41 procent af de 1.201 adspurgte boligejere har kendskab til ordningen.

Og det er paradoksalt, hvis Danmark skal leve op til klimamålene i Paris-aftalen, lyder det fra Thomas Andersen, der er Vice President i Schneider Electric:

“Bygninger står for 40 procent af det samlede energiforbrug i EU, hvilket viser, at der virkelig er noget at komme efter, hvis vi sætter ind på energioptimering af vores boliger. Skal det lykkes os at nå i mål med klimaaftalerne, så er det nu, vi skal handle, og et nemt sted at starte er at øge kendskabet til tilskudsordningen, som allerede er etableret.”

Resultatet burde være bedre efter tre år

Energitilskuddet er langt fra et nyt initiativ. Det blev vedtaget tilbage i 2016, hvor energiselskaberne forpligtede sig til at reducere energiforbruget hos forbrugerne – heriblandt private boligejere, erhverv og boligforeninger. Det er derfor også en skam, at flere ikke kender til ordningen.

Vidste du at?
Håndværkerfradraget – som også gives til energirenoveringer og klimatilpasning – ønskes afskaffet af regeringens støttepartier ved de kommende finansforhandlinger. Bliv klogere på den debat her.

Thomas Andersen fra Schneider Electric uddyber:

”Som branche skal vi blive bedre til at sprede budskabet om ordningen, og energiselskaberne bør se på, om det kan gøres nemmere og smartere at søge om tilskud, så vi kan få flere til at investere i grønne og miljøvenlige energiløsninger.”

Hvad mener du? Kom din kommentar i bunden af indlægget.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

4 kommentarer

AvatarSvend Tanke Nielsen

Hvornår bliver puljen for 2021 åbnet for ansøgning. Jeg har skrevet mig på til at blive informeret fra jer, men jeg har intet hørt. Nogen må da have en idé om hvornår det sker. Jeg har forstået det sådan, at man ikke kan søge efter man har accepteret et tilbud på et energirenoveringsarbejde.

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Svend

Mange tak for din kommentar. Ligesom dig, så afventer vi også selv en klar udmelding fra Energistyrelsen. På deres hjemmeside står fortsat d.d.: “Der åbnes for ansøgninger i første kvartal, men vi kender endnu ikke datoen.”

Vi melder ud så snart, at vi ved mere og tjekker dagligt alle hverdage.

Du har helt ret i, at man ikke må indgå en aftale med en håndværker – herunder acceptere et tilbud – inden man har modtaget en forhåndsgodkendelse fra Energistyrelsen. Bliv klogere på alt det her: http://www.energihjem.dk/tilskud

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Jeg synes det er lidt af en “findes-ikke-alligevel-jungle” at finde rundt i. Er det korrekt, at eftersom min leverandør af el er ENIIG (- og ENIIG giver ikke tilskud) og min varmekilde er et træpillefyr, ja så er der ikke noget tilskud at hente for mit vedkommende, nu da der skal udskiftes ældgamle vinduer?

Nynne GrothNynne Groth

Hej B. Knudsen

Tak for din henvendelse. Jeg har også besvaret din mail. Her linker jeg til denne liste over energiselskaber, der giver tilskud: https://www.energihjem.dk/energiselskaber-med-tilskud/

Som det fremgår, så kan du frit vælge, hvilket energiselskab du vil søge tilskud hos. Jeg vil anbefale, at du kontakter et af selskaberne, som kan hjælpe dig igennem hele processen. Du kan sagtens søge hos et elfirma, der ikke er dit eget elselskab.

Bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 4 kommentarer