Sådan skal solceller monteres
Efter at markedet for salg af solceller er vokset markant, er der kommet et større fokus på kvaliteten og ikke mindst den rigtige montering af solcelleanlægget. I den forbindelse har Teknologisk Institut udarbejdet en vejledning til, hvordan solceller bliver korrekt monteret.
I 2012 eksploderede salget af solceller i Danmark. Op mod 40-50.000 danske husstande fik installeret et solcelleanlæg, da man kunne få attraktive tilskud og samtidig var prisen faldet til et niveau, hvor mange boligejere kunne være med.
Kan skade taget
Men efter at mange havde fået opsat deres solceller på taget, kom der sager frem om, at anlægget ikke var monteret korrekt med risiko for, at det kunne skade taget, tagpladerne og i værste tilfælde få tagkonstruktionen til at falde sammen. Skrækeksemplerne opstod blandt andet, fordi der ikke har været et lovkrav om, at man skal have en bestemt baggrund eller uddannelse til at montere solceller.
Men nu er der hjælp til de mange og kommende husejere, der vil investere i et solcelleanlæg. Teknologisk Institut har udarbejdet en dybgående og detaljeret guide (pdf) til, hvordan man korrekt og sikkert monterer et solcelleanlæg, så det sidder fast og ikke skader taget.
Overskuelig guide til, hvordan solceller bør monteres
Disse regler i bygningsreglementet bør overholdes:
- Undgå overbelastning af eksisterende tagkonstruktion.
- Noter skærpede krav, hvis tagkonstruktionen er atypisk, fx med store afstande mellem konstruktionerne.
- Der skal tages hensyn til yderligere last som sne, vind og annekser.
Når et solcelleanlæg skal monteres, er det vigtigt, at man vælger de beslag, der passer til den tagkonstruktion, taget skal monteres på. Her skal man undersøge, hvordan beslagene kan blive monteret, og kan taget bærer dem. Er der tale om ældre tage, skal beslagene sættes fast med stor forsigtighed. Sker dette ikke, risikerer man revner i taget og i værste tilfælde et kollaps.
Sådan monterer man solceller på et tagstenstag:
- Undgå at montere solceller i tagets lægter, da det er svært at vurdere lægternes holdbarhed.
- Fastgør solcelleanlægget i tagkonstruktionens spær.
- Brug ikke ansatsskruer til monteringen, da risikoen for skader, utætheder og ødelagte sten er stor.
Vigtige generelle ting ved montering af solceller:
- Monter anlægget på tagets højeste punkt for at mindske nedbøren.
- Når man bryder igennem en tagbelægning, skal man sikre, at tætningen er i orden, så der ikke kommer vand eller andre ting ned. Brug derfor fx membraner, skiver eller flydende forsegling omkring hullerne.
- Der må ikke være knækkede teglsten under solcelleanlægget.
- Monterer man panelerne på tagpap, skal man sikre, at tagets flade er vandtæt.
- Undgå at montere panelerne i lægterne. Fastgør dem i stedet i tagkonstruktionens spær.
- Man må ikke gå på lægterne eller beslagene, mens monteringen står på.
Læs mere om montering af solceller (PDF fra Teknologisk Institut).
12 kommentarer
Hello,
how much does it cost to install solar panels on the roof of a 100 m2 house with a gable roof. How much does it cost to connect this system to a heat pump and underfloor heating. Do you have suggestion of which product pick so everything works perfectly? is service required from time to time? how much does such a service cost and is there a warranty? I am interested in a installation price for all elements.
Thank you
Hi Anna
Thank you for your comment. We can’t answer your questions, but if you are interested in an installation price, I would suggest that you get three non-binding offers from our network of craftsmen. You can do so, by filling out this form: https://energihjem.dk/tilbud/
Best regards,
Michelle / Energihjem.dk
Hvo mange paneler må man montere på en længde
Hej Mogens,
Tak for din henvendelse. Jeg vil råde dig til at henvende dig hos et firma, der opsætter solceller, hvis du er i tvivl. De kan vurdere i forhold til netop din boligs tagkonstruktion, hvad der er mest optimalt.
De bedste hilsner
Maria
Hej
Jeg har fået sat solpaneler på mit tag. Vangerne, som panelerne er fastgjort på, er skruet ned i T1 lægterne. Er det stærkt nok, når taget er Decra metel plader og monteringsskruerne ikke er placeret over spærrene? Solcellernes vægt samt eventuelt snefald hviler derfor på spærrene.
Skruerne de har brugt er desuden så lange at de er gået igennem mit filt-undertag.
Jeg har fået at vide at firmaet kun har en længde skruer. Det undrer mig meget!
Firmaet vil gerne udbedre skaderne.
Hilsen Ole
Hej Ole,
Tak for din henvendelse.
Jeg kan desværre ikke svare på dine spørgsmål. Jeg vil råde dig til at få en fagmand til at lave en vurdering af opsætningen, hvis du er i tvivl om, hvorvidt det er holdbart. Du kan eventuelt bede en bygningssagkyndig eller en tømrer om at besigtige opsætningen. Og hvis firmaet, der har opsat solcellerne gerne vil udbedre skaderne, så lyder det som om, at I er godt på vej og har god dialog.
Jeg håber, at I finder en god løsning.
Bedste hilsner
Maria – Energihjem.dk
Viser 0 af 12 kommentarer