Sådan fungerer den nye nettoafregning til solceller

Den 20. november 2012 fremsatte regeringen lovforslag om en ændring af den hidtidige nettomålerordning, der betyder, at man kan sælge sin overskudsstrøm til staten. Hidtil kunne man sælge strømmen, og få den ”gratis” tilbage, men sådan er det ikke længere, efter at aftalen er gennemført med alle folketingets partier, undtaget Liberal Alliance.

I dag har nettomålerordningen fået et nyt navn. Nu hedder den nettoafregningen. Udover det nye navn, er reglerne ændret. Tidligere solgte man sin strøm for 2 kroner pr. kWh til det offentlige elnet, hvilket var en lukrativ ordning for landets solcelleejere.

Køber tilbage for 220 øre

Nu er ordningen ændret, og det betyder konkret, at solcelleejere, sælger deres overskudsproduktion af strøm for 1,30 kroner pr. kWh til staten, og når man så skal bruge strømmen, køber man pr. kWh tilbage for 2,20 kroner.

Derudover er en af de store forskelle fra den gamle nettomålerordning til den nye nettoafregning selve afregningsmodellen. Tidligere afregnede man som solcelleejer hvert år, men nu afregner man på timebasis, hvilket betyder, at det bedst kan betale sig at bruge strømmen, når den produceres, da al overskydende strøm skal købes tilbage for 2,20 kroner pr. kWh.

Hovedpunkter i den nye nettoafregning:

  • Den tidligere årsnettoafregning erstattes af timenettoafregning for alle VE-anlæg, herunder solcelleanlæg.
  • Den overskydende elproduktion fra solcelleanlæg op til 400 kW afregnes med en midlertidigt forhøjet sats på 130 øre/kWh i 10 år fra nettilslutning.
  • Solcelleanlæg over 400 kW afregnes efter gældende regler.
  • Den overskydende elproduktion fra andre små VE-anlæg end solceller på op til 6 kW timeafregnes som solceller, dvs. fast afregningspris på 130 øre/kWh i de første 10 år for anlæg etableret 2013.
  • Fælles anlæg, der ikke kan nettoafregne for andet end fælles forbrug, får en midlertidig forhøjet afregningspris på 145 øre/ kWh i 2013 i de første 10 år for etablerede anlæg.
  • Begrænsningen på 6 kW installereret effekt ophæves for solceller.
  • Den nuværende afgrænsning af nettoafregningsordning til private og ikke-erhvervsmæssige anlæg ophæves.
  • Den forhøjede sats for nye anlæg aftrappes, indtil den efter 5 år er faldet til den gældende støttesats på 60 øre/kWh. For anlæg etableret i 2014 er støtten således 116 øre/kWh i ti år, for fællesanlæg etableret i 2014 er støtten 128 øre i ti år. Princippet er illustreret i figur 1 og 2, hvor afregningen for nye anlæg etableret først i hvert kalenderår frem til 2018 er vist sammen med Energistyrelsens seneste elprisprognose.

Kilde: Klima- og Energiministeriet

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

35 kommentarer

AvatarMogens Bülow

Har solceller, som blev sat op medes man kunne bytte kWt. for kWt. Det lovede man at jeg ville kunne de første 10 år. Men det er jo ændret et år for tidligt. Da de blev sat op blev de låst på max. produktion på 6000 kW. hvilket var fordi jeg ikke måtte kunne bytteret til mere.
Nu oplever jeg at mine solceller ville kunne lave mere en låsen tillader. Er det lovligt at få fjernet begrænsningen? Det er jo tåbeligt i en tid med behov for solcelle-el ikke at udnytte anlæggets kapacitet. Jeg ligger med kraftige kabler som mellemstation mellem 2 transformatorer, så der er ledningskapacitet nok-
vh Mogens Bülow Tidligere formand for; Sammensluttede Danske Energiforbrugere-

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Mogens
Mange tak for dit spørgsmål. Jeg vil anbefale dig, at du kontakter Energistyrelsen for konkret hjælp. Min forståelse af Energistyrelsens regler for ændring af anlæg er, at man ikke må udvide sit anlæg, såfremt ens anlæg er godkendt til pristillæg, årsbaseret- eller timebaseret nettoafregning. Udvider man sit anlæg, vil det falde ud af den oprindelige godkendte ordning. Du kan læse mere her: https://ens.dk/ansvarsomraader/stoette-til-vedvarende-energi/solceller-og-husstandsvindmoeller/aendring-af-anlaeg

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

AvatarStella Randal

vores anlæg er fra 2012, grp 6. Dengang fik vi lovning på refusion af afgifter ved årets udgang. Det får vi tilsyneladende ikke længere?

Nicole MikkelsenNicole Mikkelsen

Hej Stella
Mange tak for din kommentar.
Der er ingen begrænsning på, hvor længe man kan få refusion for den overskydende elproduktion, så længe man opfylder betingelserne i nettoafregningsordningen. Det er dog vigtigt at bemærke, at den midlertidige forhøjede sats kun gælder i 10 år fra nettilslutning, og den er du jo nu overgået. Efter de 10 år afregnes den overskydende elproduktion efter markedspriserne.
Hvis du skulle have yderligere spørgsmål, foreslår jeg dig at du at kontakter dit elselskab eller Energistyrelsen.
Du ønskes en god dag og en god påske,
Nicole/Energihjem.dk

AvatarKarsten Bormlund

Hej
Jeg har er 6 kw anlæg fra 2012..
Jeg har timeafregning. Kan det betale sig for mig at gå over på nettoafregning?

Når jeg i dag sælger strøm til feks. 70 øre/kWh i dagtimerne og så skal købe den om natten til 250 øre/kWh. Det er da en dårlig forretning ?
Ved nettoordningen er det vel den producerede kWh der lægges på nettet men får tilbage ved brug om natten? Altså man lægger kWh i banken om dagen og tager dem tilbage når solen ikke skinner.

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Karsten

Tak for din kommentar. Vi anbefaler, at du kontakter skat eller et firma med speciale i solceller for konkret vejledning.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

AvatarErik Andersen

Jeg har et gruppe 6 anlæg november 2012, min overskudsproduktion afregnes af el leverandør (Vindstoed) til den gældende produktionspris varier fra 21- 66 øre/kwh.

Hvor/hvornår modtager jeg restbeløbet op til 1,30 kr. ?
og fra hvem ?

Med venlig hilsen
Erik Andersen

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Erik

Det er Energistyrelsen, du skal have fat i. For vejledning kan du kontakte Center for Energiadministration på e-mail: nettoafregning@ens.dk.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 35 kommentarer

Vis flere kommentarer