#RF15: Roskilde Festival på ren solenergi
Roskilde Festival har i mange år været kendt for at være en musikfestival, hvor bæredygtighed var i højsædet. Også initiativer skabt af festivalgæsterne, og ikke kun arrangørerne, er med til at gøre festivallen endnu mere bæredygtig. Interimistiske anordninger, som solcelleanlæg og husstandsvindmøller i telt-lejren er derfor ikke ualmindelige på årets Roskilde Festival.
Energihjem.dk på Roskilde Festival
Roskilde Festival er befolkningsmæssigt Danmarks fjerdestørste by. I løbet af otte dages festival bliver der brugt 415.000 kWh. Festivalen har en ambitiøs strategi for bæredygtighed, miljø og energibesparelser. Energihjem.dk tager i en artikelserie de bæredygtige tiltag på årets Roskilde Festival under luppen.
På Roskilde Festival har man initiativer, der skal give festivalgæsterne mulighed for selv at bidrage til festivallen med deres egne ideer og anordninger og gerne nogle, der er til gavn for klima og miljø. Derfor har man etableret Dream City, som er et campingområde, hvor festivalgæster kan få lov og bygge deres drømme-lejr op. I Dream City kan man på årets Roskilde Festival finde alt fra Zoologisk Have til “Find Holger Lejr” og så kan man også finde flere lejre, der har valgt at producere deres egen strøm via solcelleanlæg eller husstandsvindmøller. En af dem er Camp Crazy Legs, der med mere end 1000 watt fra solcelleanlæg, som de selv har monteret, kan producere elektricitet, der dækker hele lejrens behov.
Solceller sikrer elektricitet til hele lejren
Det er fjerde år, at Camp Crazy Legs producerer deres egen strøm med solcelleanlæg på Roskilde Festival.
René (venstre) og Lars (højre) pejer mod solen. Lars, 34, og René, 32 har været en del af solcelle-lejren hvert år: “Engang kostede solcelleanlæggene 2000 kroner for 100 watt. Idag koster det ca 300”, forklarer René.
Sollcellerne, som tæller flere forskellige slags anlæg, er købt løbende, blandt andet på Den Blå Avis. I lejren bliver strømmen fra solcellerne brugt på alt fra mobilopladning, til musikanlæg, elektrisk pumpe til luftmadrasser, og også lejrens skumkanon laver de strøm til. På dette års Roskilde Festival, hvor solen skinner fra en skyfri himmel har lejren ekstra meget elektricitet:
“I år har vi så meget strøm, at vi også kan forsyne nogle af de andre lejre og hjælpe dem med mobilopladning og den slags.”
– Lars
Når det er overskyet producerer anlægget stadig strøm. Her har solcelleanlægget stadig omkring 25 – 33 procent udnyttelse af solen. René tilføjer:
“Med det vejr som vi har haft her, der kunne vi teoretisk set godt også have kørt med et køleskab”.
Camp Crazy Legs fik deres første solcelleanlæg sponsoreret af Tuborg Fonden og fandt hurtigt ud af, at solcelleanlæg på Roskilde Festival var vejen frem: “Det er ikke så teknisk at sætte dem op. Det er helt almindelig basisviden fra 9.klasse, som det kræver. Det er bare to ledninger, der skal sættes i en boks for at det oppe at køre”, fortæller Lars.
“Udfordringen er batterierne. Der går vi og snakker lidt om, hvordan man kan optimere dem,”
– René
Drengene mener altså ikke, at det er en stor udfordring at opsætte solcelleanlæg i festivallejreren.
“Vi er selvfølgelig også en masse ingeniører og nogle der arbejder med it her i lejren, men det er nok mest fordi vi er en masse mennesker med overskud og lyst til at lege med tingene”, forklarer Lars
Camp Crazy Legs er langt fra den eneste lejr på Roskilde Festival, som har solceller med på festival.
Orange Camp, som er en anden stor lejr på Roskilde Festival, har lagt en opskrift op på deres hjemmeside, hvor man kan læse sig til, hvordan man bygger sit eget solcelleanlæg.
Roskilde Festival skal være endnu mere bæredygtig
Festivalgæsternes lyst og velvilje til at bygge solcelleanlæg på festivallen er en klar indikator på at Roskidle Festival er andet end musik og øl. Arbejdet med bæresdygtighed og klima er én af festivalens vigtige hjørnesten. Festivallens arbejde med bæredygtighed er opdelt i to: den miljømæssige bæredygtighed og en social bæredygtighed.
Førstnævnte fokuserer på, hvordan man eksempelvis reducerer energiforbrug, som strøm, vand og affald. Den sociale bæredygtighed centrerer sig derimod om, at festivallen er non-profit og tager et socialt ansvar i forhold til at påvirke og ændre det samfund, vi er en del af. I løbet af 2015 bliver en ny strategi for bæredygtighed på og omkring Roskilde Festival introduceret. Den skal sikre at alle omkring Roskilde Festival tager det mest bæredygtige valg. Det er med andre ord en strategi, der skal gøre det bæredygtige valg til det naturlige valg, det socialt acceptable valg og til det økonomiske valg. Denne strategi sidder Mikkel Sander, som er lederen af Roskilde Festivals arbejde med bæredygtighed – også kaldet Roskilde Social Responsibility,og arbejder med. På spørgsmålet om, hvorfor Roskilde Festival fokuserer på miljømæssig bæredygtighed udtaler han:
”Roskilde Festival er en almennyttig non-profit organisation, som hvert år deler hele vores overskud ud til almennyttige formål. Derfor ligger det i vores DNA at tage ansvar for det samfund vi er en del af. Det betyder også at det negative miljøaftryk vi sætter som festival, forsøger vi at begrænse mest muligt og inspirere vores samarbejdspartnere og deltagere til at gøre det samme.”