Sådan fungerer regnskabsmetoden til solceller

Når du investerer i solceller, skal du have et relativt stort beløb op af lommen. Det er ikke ualmindeligt at betale 130.000 kroner for et solcelleanlæg, hvis man er en typisk familie på to voksne og to børn. Men der er penge at hente gennem en såkaldt regnskabsmodel, hvor man kan trække 25 procent fra i form af et skattefradrag. Få et overblik over, hvad regnskabsmetoden er, og hvordan den fungerer.

Denne artikel er fra 2012. Vi opdaterer den løbende, men der kan forekomme ændringer i regnemetoden, som ikke er medtaget.

Med ordningen afskrives anlæggets købesum med op til 25 procent om året. Til gengæld skal du betale skat af hele din energiproduktion fratrukket dine udgifter.

UPDATE: Det er i 2015 blevet muligt at søge om PSO-støtte til solcelleanlæg. Med PSO-støtten får du mulighed for at sælge den overskydende el, som dit solcelleanlæg producerer for 102 øre pr. kWh i 10 år frem. Støtten gælder for solcelleanlæg etableret i i 2013 eller 2014, samt nyetablerede anlæg

Læs mere om PSO-støtte til solceller og hvordan man søger i denne artikel

Anlæg etableret før november 2012:

Folketinget har i november 2012 besluttet at afskaffe regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, der gav solcelleejere ret til at fratrække anlæggets investering med 25 procent i skat. Ordningen blev administreret af SKAT, og er altså ikke længere mulig at benytte ved etablering af nye solcelleanlæg. De solcelleanlæg, der kører under regnskabsmetoden, kan fortsat benytte den – altså anlæg, der blev opstillet, inden den nye aftale i november 2012.

Når du investerer i solceller, skal du have et relativt stort beløb op af lommen. Det er ikke ualmindeligt at betale 130.000 kroner for et solcelleanlæg, hvis man er en typisk familie på to voksne og to børn. Men der er penge at hente gennem en såkaldt regnskabsmodel, hvor man kan trække 25 procent fra i form af et skattefradrag. Få et overblik over, hvad regnskabsmetoden er, og hvordan den fungerer.

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg, kan du læse mere på vores side om solceller.

Danske Bank

Når du skal energirenovere kan det være en forholdsvis dyr affære. Danske Bank og Realkredit Danmark tilbyder dig at låne til energiforbedringer i din bolig til en fordelagtig rente og uden at du skal betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer. 
Det er en besparelse på helt op til 7.400 kroner.

Regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, er en ordning, administreret af SKAT, som gælder for alle private VE-anlæg, herunder solcelleanlæg. Ordningen fungerer således, at man udarbejder et almindeligt regnskab for anlæggets produktion (en udvidet selvangivelse). Herefter er alle indtægter skattepligtige, mens at 25 procent af udgifterne er fradrags- eller afskrivningsberettigede.

Træk 25 procent fra

Når man har valgt at benytte regnskabsmetoden, kan man trække 25 procent fra sin investering år efter år, indtil at investering er nede på 12.300 kroner – så kan du afskrive restbeløbet på en gang. Det betyder, at hvis du køber et solcelleanlæg til 100.000 kroner, kan du det første år trække 25.000 kroner fra i skattefradrag, og året efter er det 25 procent af de 75.000 kroner.

Regneeksempel:

For resten af 2012 og hele 2013 har regeringen udvidet afskrivningsbeløbet til 115 procent, hvilket betyder følgende:

Samlet værdi af solcelleanlægget (inkl. montering): 100.000 kroner.
Samlet afskrivningsværdi af solcelleanlægget: 115.000 kroner.

Afskrivning 1. år:28.750 kroner(25 procent af 115.000 kroner)
Afskrivning 2. år:21.563 kroner(25 procent af 86.250 kroner)
Afskrivning 3. år:16.172 kroner(25 procent af 64.688 kroner)
Afskrivning 4. år:12.129 kroner(25 procent af 48.516 kroner)
Afskrivning 5. år:9.097 kroner(25 procent af 36.387 kroner)
Afskrivning 6. år:6.823 kroner(25 procent af 27.290 kroner)
Afskrivning 7. år:5.117 kroner(25 procent af 20.468 kroner)

Der er altså penge at hente med regnskabsmetoden. Tallene skal man indberette til SKAT, hvorefter ens skattefradrag stiger.

Mange penge at hente på få år

Dette skal man naturligvis have med i overvejelserne, inden man benytter regnskabsmetoden. Omvendt får man et markant større skattefradrag i de år, hvor man afskriver sin investering med 25 procent.

Ens reelle skattefradrag afhænger naturligvis af, hvilken skatteprocentsats man har. Betaler man eksempelvis topskat, kan man ca. afskrive sit anlæg med omkring 50 procent, og herefter falder afskrivningsbeløbet, alt efter hvor meget man betaler i skat.

En typisk tilbagebetalingstid på et solcelleanlæg er 7-10 år, afhængig af, hvad ens anlæg har kostet.

Skal være eftermonteret

For at være berettiget til at afskrive 25 procent om året må solcelleanlægget ikke være en integreret del af tagkonstruktionen, hvilket vil sige, at anlægget skal være et eftermonteret anlæg. Underskuddet fra anlægget kan fratrækkes i den personlige indkomst, også i topskatten, hvis man betaler topskat. Ved salg af ejendommen vil en eventuel fortjeneste på anlægget blive beskattet.

Fordele ved regnskabsmetoden:

  • Du kan trække 25 procent fra i skat af solcelleanlæggets investering.
  • Du kan trække 25 procent fra år efter år.
  • Du får et stort personligt skattefradrag de første år, du har solcelleanlægget.
  • Tilbagebetalingstiden er typisk 7-10 år.

Ulemper ved regnskabsmetoden:

  • En lidt bureaukratisk ordning med en del papirarbejde i form af en udvidet selvangivelse.
  • Solcelleanlægget skal være eftermonteret.
  • Ingen mulighed for håndværkerfradrag.

Ønsker du tilbud?

Husk at du her på Energihjem.dk gratis kan indhente 3 uforpligtende tilbud på solceller.

UPDATE 16.10.2012
Det har tidligere fremgået i denne artikel, at man skulle betale 60 øre pr. produceret kilowatt-time om året og 40 øre de efterfølgende ti år. Det er en misforståelse, og er nu rettet til. Mange tak til Thomas A. for at gøre opmærksom på dette i kommentarstrømmen.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

366 kommentarer

AvatarMichael Øxenbjerg Nielsen

Mit solcelleanlæg er installeret 15.11.2012, og jeg benytter den regnskabsmæssige metode.
Kan restsaldoværdien udgiftsføres på en gang efter et antal år eller når saldoen når ned på et beløb ?
Skal der føres regnskab vedrørende solcellerne i hele deres levetid?

Fie RueløkkeFie Rueløkke

Hej Michael,

Tak for din besked. Når man har valgt at benytte regnskabsmetoden, kan man trække 25 procent fra sin investering år efter år, indtil at investering er nede på 12.300 kroner – så kan du afskrive restbeløbet på en gang. Jeg vil dog anbefale, at du kontakter en revisor eller SKAT for yderligere uddybning vedrørende dette.

Bedste hilsner
Fie/Energihjem.dk

AvatarLillian Hansen

Vi har solcelle anlæg monteret før november 2012. Vi har brugt regnskabsmetode med 25% fradrag pr år. Hvis vi installerer batteri til overproduktion, kan udgift til dette afskrives og hvordan?

AvatarMaria Carlsen

Hej Lillian,
Mange tak for din henvendelse. Jeg kan desværre ikke vejlede dig i denne sammenhæng – her må jeg bede dig om at tage fat på Enerigstyrelsen.
Bedste hilsner
Maria – Energihjem.dk

AvatarJohn Duelund

jeg har fået udskiftet min defekte inverter, den blev 11 år, kan den straksafskrives i år, jeg har afskrevet hele solcelle anlæget for 2 år siden, jeg kører det efter virksomhedsordningen rent skattemæssig.

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej John

Mange tak for din kommentar. Jeg kan desværre ikke fastslå for dig, om den kan straksafskrives. Jeg vil anbefale dig, at du kontakter SKAT og hører dem ad.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

AvatarHenning Rasmussen

Kan man lukke firmaet til solcellerefter et vist antal år??

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Henning

Mange tak for din henvendelse. Jeg vil foreslå dig at kontakte Energistyrelsen eller SKAT med dit spørgsmål. Vi kan desværre ikke hjælpe.

De bedste hilsner,
Michelle / Energihjem.dk

Viser 0 af 366 kommentarer

Vis flere kommentarer