Sådan fungerer regnskabsmetoden til solceller

Når du investerer i solceller, skal du have et relativt stort beløb op af lommen. Det er ikke ualmindeligt at betale 130.000 kroner for et solcelleanlæg, hvis man er en typisk familie på to voksne og to børn. Men der er penge at hente gennem en såkaldt regnskabsmodel, hvor man kan trække 25 procent fra i form af et skattefradrag. Få et overblik over, hvad regnskabsmetoden er, og hvordan den fungerer.

Denne artikel er fra 2012. Vi opdaterer den løbende, men der kan forekomme ændringer i regnemetoden, som ikke er medtaget.

Med ordningen afskrives anlæggets købesum med op til 25 procent om året. Til gengæld skal du betale skat af hele din energiproduktion fratrukket dine udgifter.

UPDATE: Det er i 2015 blevet muligt at søge om PSO-støtte til solcelleanlæg. Med PSO-støtten får du mulighed for at sælge den overskydende el, som dit solcelleanlæg producerer for 102 øre pr. kWh i 10 år frem. Støtten gælder for solcelleanlæg etableret i i 2013 eller 2014, samt nyetablerede anlæg

Læs mere om PSO-støtte til solceller og hvordan man søger i denne artikel

Anlæg etableret før november 2012:

Folketinget har i november 2012 besluttet at afskaffe regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, der gav solcelleejere ret til at fratrække anlæggets investering med 25 procent i skat. Ordningen blev administreret af SKAT, og er altså ikke længere mulig at benytte ved etablering af nye solcelleanlæg. De solcelleanlæg, der kører under regnskabsmetoden, kan fortsat benytte den – altså anlæg, der blev opstillet, inden den nye aftale i november 2012.

Når du investerer i solceller, skal du have et relativt stort beløb op af lommen. Det er ikke ualmindeligt at betale 130.000 kroner for et solcelleanlæg, hvis man er en typisk familie på to voksne og to børn. Men der er penge at hente gennem en såkaldt regnskabsmodel, hvor man kan trække 25 procent fra i form af et skattefradrag. Få et overblik over, hvad regnskabsmetoden er, og hvordan den fungerer.

Overvejer du at investere i et solcelleanlæg, kan du læse mere via linket.

Regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, er en ordning, administreret af SKAT, som gælder for alle private VE-anlæg, herunder solcelleanlæg. Ordningen fungerer således, at man udarbejder et almindeligt regnskab for anlæggets produktion (en udvidet selvangivelse). Herefter er alle indtægter skattepligtige, mens at 25 procent af udgifterne er fradrags- eller afskrivningsberettigede.

Træk 25 procent fra

Når man har valgt at benytte regnskabsmetoden, kan man trække 25 procent fra sin investering år efter år, indtil at investering er nede på 12.300 kroner – så kan du afskrive restbeløbet på en gang. Det betyder, at hvis du køber et solcelleanlæg til 100.000 kroner, kan du det første år trække 25.000 kroner fra i skattefradrag, og året efter er det 25 procent af de 75.000 kroner.

Regneeksempel:

For resten af 2012 og hele 2013 har regeringen udvidet afskrivningsbeløbet til 115 procent, hvilket betyder følgende:

Samlet værdi af solcelleanlægget (inkl. montering): 100.000 kroner.
Samlet afskrivningsværdi af solcelleanlægget: 115.000 kroner.

Afskrivning 1. år:28.750 kroner(25 procent af 115.000 kroner)
Afskrivning 2. år:21.563 kroner(25 procent af 86.250 kroner)
Afskrivning 3. år:16.172 kroner(25 procent af 64.688 kroner)
Afskrivning 4. år:12.129 kroner(25 procent af 48.516 kroner)
Afskrivning 5. år:9.097 kroner(25 procent af 36.387 kroner)
Afskrivning 6. år:6.823 kroner(25 procent af 27.290 kroner)
Afskrivning 7. år:5.117 kroner(25 procent af 20.468 kroner)

Der er altså penge at hente med regnskabsmetoden. Tallene skal man indberette til SKAT, hvorefter ens skattefradrag stiger.

Mange penge at hente på få år

Dette skal man naturligvis have med i overvejelserne, inden man benytter regnskabsmetoden. Omvendt får man et markant større skattefradrag i de år, hvor man afskriver sin investering med 25 procent.

Ens reelle skattefradrag afhænger naturligvis af, hvilken skatteprocentsats man har. Betaler man eksempelvis topskat, kan man ca. afskrive sit anlæg med omkring 50 procent, og herefter falder afskrivningsbeløbet, alt efter hvor meget man betaler i skat.

En typisk tilbagebetalingstid på et solcelleanlæg er 7-10 år, afhængig af, hvad ens anlæg har kostet.

Skal være eftermonteret

For at være berettiget til at afskrive 25 procent om året må solcelleanlægget ikke være en integreret del af tagkonstruktionen, hvilket vil sige, at anlægget skal være et eftermonteret anlæg. Underskuddet fra anlægget kan fratrækkes i den personlige indkomst, også i topskatten, hvis man betaler topskat. Ved salg af ejendommen vil en eventuel fortjeneste på anlægget blive beskattet.

Fordele ved regnskabsmetoden:

  • Du kan trække 25 procent fra i skat af solcelleanlæggets investering.
  • Du kan trække 25 procent fra år efter år.
  • Du får et stort personligt skattefradrag de første år, du har solcelleanlægget.
  • Tilbagebetalingstiden er typisk 7-10 år.

Ulemper ved regnskabsmetoden:

  • En lidt bureaukratisk ordning med en del papirarbejde i form af en udvidet selvangivelse.
  • Solcelleanlægget skal være eftermonteret.
  • Ingen mulighed for håndværkerfradrag.

Ønsker du tilbud?

Husk at du her på Energihjem.dk gratis kan indhente 3 uforpligtende tilbud på solceller.

UPDATE 16.10.2012
Det har tidligere fremgået i denne artikel, at man skulle betale 60 øre pr. produceret kilowatt-time om året og 40 øre de efterfølgende ti år. Det er en misforståelse, og er nu rettet til. Mange tak til Thomas A. for at gøre opmærksom på dette i kommentarstrømmen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

345 kommentarer

Poul Sehested

Det har tidligere fremgået i denne artikel, at man skulle betale 60 øre pr. produceret kilowatt-time om året og 40 øre de efterfølgende ti år. Det er en misforståelse, og er nu rettet til. Mange tak til Thomas A. for at gøre opmærksom på dette i kommentarstrømmen. ?????? (Uklart)

Mit spørgsmål:
Jeg har afskrevet mit anlæg, som jeg fik i november 2012 fuldt ud. Skal jeg så ikke fremadrettet føre 40 øre pr. produceret kilowatt-time som indtægt i min selvangivelse?

Jeg har købt solceller i 2013.
Desværre har jeg ikke fortaget nogen skattemæssig nedskrivning s.f.a. virksomhedsordning.
Kan jeg nu foretage regulering for den manglende nedskrivning efter så mange år?

Daniel Hinchely

Hej Jan
Tak for dit spørgsmål.
Det er jeg lidt usikker på. Jeg vil anbefale at kontakte Skat og få konkret rådgivning af dem.

Bedste hilsner
Daniel – Energihjem.dk

Holger Almholt

Vi har haft vores solcelleanlæg i næsten 10 år og har hvert år indberettet det beregnede underskud til SKAT via dens hjemmeside. Nu i år vedr. 2020 er jeg ved at indberette, da der dukker en advarsel op om mulig FEJL , grundet i underskud flere år i træk. Der advares mod mulighed for indbetaling af manglende skattebetaling for tidligere år.
Det er som om SKAT ikke har opdaget, at der er opstået mange solcelleanlæg.

Nynne Pihl Groth

Hej Holger

Tak for din kommentar. Jeg vil klart anbefale, at du kontakter skat.dk direkte med dit spørgsmål, da det kræver en teknisk viden. Desværre kan vi ikke hjælpe mere med dette.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Henny Larsen

Vi investerede i solceller i april 2012 og valgte virksomhedsordningen. Jeg er først nu blevet opmærksom på, at afskrivningen må tages af 115 % af investeringen. Gælder det også vores fra april 2012?
Når vi laver skatteregnskab og indregner 60 øre pr. produceret kwh, skal vi så også medtage det antal kwh, som vi iflg, time til time afregningen sælger for lidt under halvdelen?
Mvh Henny Larsen

Nynne Pihl Groth

Hej Henny

Tak for din kommentar. Dit spørgsmål kræver en teknisk viden og udregning – derfor vil jeg anbefale, at du kontakter skat direkte for et konkret svar.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 345 kommentarer

Vis flere kommentarer