Sådan fungerer regnskabsmetoden til solceller
Når du investerer i solceller, skal du have et relativt stort beløb op af lommen. Det er ikke ualmindeligt at betale 130.000 kroner for et solcelleanlæg, hvis man er en typisk familie på to voksne og to børn. Men der er penge at hente gennem en såkaldt regnskabsmodel, hvor man kan trække 25 procent fra i form af et skattefradrag. Få et overblik over, hvad regnskabsmetoden er, og hvordan den fungerer.

Denne artikel er fra 2012. Vi opdaterer den løbende, men der kan forekomme ændringer i regnemetoden, som ikke er medtaget.
Med ordningen afskrives anlæggets købesum med op til 25 procent om året. Til gengæld skal du betale skat af hele din energiproduktion fratrukket dine udgifter.
UPDATE: Det er i 2015 blevet muligt at søge om PSO-støtte til solcelleanlæg. Med PSO-støtten får du mulighed for at sælge den overskydende el, som dit solcelleanlæg producerer for 102 øre pr. kWh i 10 år frem. Støtten gælder for solcelleanlæg etableret i i 2013 eller 2014, samt nyetablerede anlæg
Læs mere om PSO-støtte til solceller og hvordan man søger i denne artikel
Anlæg etableret før november 2012:
Folketinget har i november 2012 besluttet at afskaffe regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, der gav solcelleejere ret til at fratrække anlæggets investering med 25 procent i skat. Ordningen blev administreret af SKAT, og er altså ikke længere mulig at benytte ved etablering af nye solcelleanlæg. De solcelleanlæg, der kører under regnskabsmetoden, kan fortsat benytte den – altså anlæg, der blev opstillet, inden den nye aftale i november 2012.
Når du investerer i solceller, skal du have et relativt stort beløb op af lommen. Det er ikke ualmindeligt at betale 130.000 kroner for et solcelleanlæg, hvis man er en typisk familie på to voksne og to børn. Men der er penge at hente gennem en såkaldt regnskabsmodel, hvor man kan trække 25 procent fra i form af et skattefradrag. Få et overblik over, hvad regnskabsmetoden er, og hvordan den fungerer.
Overvejer du at investere i et solcelleanlæg, kan du læse mere på vores side om solceller.
Sådan kan du finansiere din energiforbedring
Når du skal energirenovere kan det være en forholdsvis dyr affære. Danske Bank og Realkredit Danmark tilbyder dig at låne til energiforbedringer i din bolig til en fordelagtig rente og uden at du skal betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer.
Det er en besparelse på helt op til 7.400 kroner.
Regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, er en ordning, administreret af SKAT, som gælder for alle private VE-anlæg, herunder solcelleanlæg. Ordningen fungerer således, at man udarbejder et almindeligt regnskab for anlæggets produktion (en udvidet selvangivelse). Herefter er alle indtægter skattepligtige, mens at 25 procent af udgifterne er fradrags- eller afskrivningsberettigede.
Træk 25 procent fra
Når man har valgt at benytte regnskabsmetoden, kan man trække 25 procent fra sin investering år efter år, indtil at investering er nede på 12.300 kroner – så kan du afskrive restbeløbet på en gang. Det betyder, at hvis du køber et solcelleanlæg til 100.000 kroner, kan du det første år trække 25.000 kroner fra i skattefradrag, og året efter er det 25 procent af de 75.000 kroner.
Regneeksempel:
For resten af 2012 og hele 2013 har regeringen udvidet afskrivningsbeløbet til 115 procent, hvilket betyder følgende:
Samlet værdi af solcelleanlægget (inkl. montering): 100.000 kroner.
Samlet afskrivningsværdi af solcelleanlægget: 115.000 kroner.
Afskrivning 1. år: | 28.750 kroner | (25 procent af 115.000 kroner) |
---|---|---|
Afskrivning 2. år: | 21.563 kroner | (25 procent af 86.250 kroner) |
Afskrivning 3. år: | 16.172 kroner | (25 procent af 64.688 kroner) |
Afskrivning 4. år: | 12.129 kroner | (25 procent af 48.516 kroner) |
Afskrivning 5. år: | 9.097 kroner | (25 procent af 36.387 kroner) |
Afskrivning 6. år: | 6.823 kroner | (25 procent af 27.290 kroner) |
Afskrivning 7. år: | 5.117 kroner | (25 procent af 20.468 kroner) |
Der er altså penge at hente med regnskabsmetoden. Tallene skal man indberette til SKAT, hvorefter ens skattefradrag stiger.
Mange penge at hente på få år
Dette skal man naturligvis have med i overvejelserne, inden man benytter regnskabsmetoden. Omvendt får man et markant større skattefradrag i de år, hvor man afskriver sin investering med 25 procent.
Ens reelle skattefradrag afhænger naturligvis af, hvilken skatteprocentsats man har. Betaler man eksempelvis topskat, kan man ca. afskrive sit anlæg med omkring 50 procent, og herefter falder afskrivningsbeløbet, alt efter hvor meget man betaler i skat.
En typisk tilbagebetalingstid på et solcelleanlæg er 7-10 år, afhængig af, hvad ens anlæg har kostet.
Skal være eftermonteret
For at være berettiget til at afskrive 25 procent om året må solcelleanlægget ikke være en integreret del af tagkonstruktionen, hvilket vil sige, at anlægget skal være et eftermonteret anlæg. Underskuddet fra anlægget kan fratrækkes i den personlige indkomst, også i topskatten, hvis man betaler topskat. Ved salg af ejendommen vil en eventuel fortjeneste på anlægget blive beskattet.
Fordele ved regnskabsmetoden:
- Du kan trække 25 procent fra i skat af solcelleanlæggets investering.
- Du kan trække 25 procent fra år efter år.
- Du får et stort personligt skattefradrag de første år, du har solcelleanlægget.
- Tilbagebetalingstiden er typisk 7-10 år.
Ulemper ved regnskabsmetoden:
- En lidt bureaukratisk ordning med en del papirarbejde i form af en udvidet selvangivelse.
- Solcelleanlægget skal være eftermonteret.
- Ingen mulighed for håndværkerfradrag.
Ønsker du tilbud?
Husk at du her på Energihjem.dk gratis kan indhente 3 uforpligtende tilbud på solceller.
UPDATE 16.10.2012
Det har tidligere fremgået i denne artikel, at man skulle betale 60 øre pr. produceret kilowatt-time om året og 40 øre de efterfølgende ti år. Det er en misforståelse, og er nu rettet til. Mange tak til Thomas A. for at gøre opmærksom på dette i kommentarstrømmen.
366 kommentarer
Hej Michael
Jeg overvejer at købe et anlæg på 4 Kwp i Bilka til 60000 + 15000 for opsætning. Jeg har i år allerede brugt mit håndværkerfradrag. Jeg regner med at låne pengene rentefrit i Bilka.
Hvilken metode vil bedst kunne svare sig for mig?
Mvh
Martin
Hej Martin
Jeg vil mene, at Regnskabsmetoden kan være god for dig, eftersom du har brugt dit håndværkerfradrag. Men du skal huske, at du med regnskabsmetoden skal betale 60 øre pr. produceret kilowatt-time de første ti år, hvorefter det er ti år med 40 øre. Med regnskabsmetoden kan du trække 25 procent fra din solcelle-investering år efter år, inden du rammer 12.300 kr.
MVH Energihjem.dk
Ok Michael, men jeg orker kun at tage fat på et par stykker til illustration af, hvor håbløs rådgivningen er her på tråden.
1) Når man bruger virksomhedsordningen (regnskabsmetoden) er afskrivningsgrundlaget 115% af investeringen (regeringens seneste skatteaftale fra før sommerferien. Denne støtte, der skal fremme investeringer, udløber ved udgangen af 2013). Dvs. køber du et anlæg til 100.000 kr., kan du første år afskrive 25% af 115.000 kr. – eller 28.750 kr. Andet år kan man afskrive 25% af 86.250 kr. osv.
2) Når man anvender virksomhedsordningen beskattes man af hele produktionen. De første 10 år beskattes man AF 60 øre pr. kWt. Hvad skatten så i sidste ende kommer til at være i kr. og ører afhænger af ens personlige skatteforhold. 60 øre er en relativt høj betaling pr. kWt ift. spotprisen på elmarkedet. Når man i virksomhedsordningen laver det regnskab, som i sidste ende afgør om man skal betale skat (har overskud) eller får et fradrag (har underskud) i sin personlige indkomst, skal man medtage indtægten, som udelukkende må forventes at være 60 øre pr. kWt og så alle omkostningerne. Vælger man at afskrive med de maksimale 25% om året udgør afskrivningerne en så betydelig omkostning, at man får et dejligt stort fradrag i sin personlige indkomst – og her er fordelen naturligvis større, hvis man er topbeskattet. Når man anvender virksomhedsordningen kan man i regnskabet også fratrække renteudgifter. Dvs. at man kan få fradrag for renteudgifter helt op i topskatten. Det syntes jeg er værd at tage med, hvorfor jeg ikke helt kan gennemskue, hvorfor du flere steder skriver, at det er særligt interessant at anvende virksomhedsordningen, når man betaler kontant??? Hvis man skal have en revisor til at lave det ret simple regnskab, så er det klart, at der er en grænse for hvor lille et anlæg det kan betale sig at drive som virksomhed (husk dog, at også udgiften til revisor trækkes fra i regnskabet). Jeg mener det altid kan betale sig at anvende virksomhedsordningen, med mindre man regner med snart at flytte – og hvem investerer i solceller, hvis man regner med at flytte snart 🙂 hvilket leder mig frem til næste punkt.
3) Når man anvender virksomhedsordningen og sælger sit hus overtager køber IKKE virksomheden!!! Solcelleanlæget skal i forbindelse med handlen udskilles med en seperat værdi. Hvis værdien sættes til at være større end den regnskabsmæssige værdi – dvs. investeringen fratrukket de afskrivninger man har foretaget, bliver man “beskattet af genvundne afskrivninger”. Hvis man således afskriver 25% første år og bliver nødt til at sælge hus og solceller året efter, får man en kærlig hilsen fra skattefar, da værdien af solcelleanlæget må forventes at være større end den afskrevne værdi. Nu er det så, at det begynder at blive lidt for langhåret for mange mennesker – og den bedste grund til IKKE at vælge virksomhedsordningen er ikke et økonomisk hensyn, men et hensyn til ens nattesøvn, hvis man ikke helt forstår, hvad der foregår og ikke vil købe en revisor til formålet. Køber vælger så selv, om han vil drive solcellerne som virksomhed eller anvende den skematiske metode. Og hans anskaffelsespris er den, som fremgår af slutseddelen.
Uanset hvor velment rådgivningen vedr. solceller er her i tråden, så er den altså i mange tilfælde vildledende – og jeg mener, at folk er bedre tjent med at læse om de to ordninger på de forskellige solcelle-sælgeres websider og evt. SKAT, selv om de ofte har svært ved at forklare tingene på en forståelig måde 🙂
Hej Thomas
Tak for dit uddybende svar. Jeg har noteret mig dine anmærkninger.
VH Energihjem.dk
Hej Thomas og i andre.
Jeg har lige fået monteret et anlæg og skal til at vælge ordning. Jeg har købt anlægget kontant uden finansiering til 105.000,- hvoraf de 20.000,- incl moms er arbejdsløn.
Den forventede produktion er 5.500kw og vores forbrug ligger på ca 7-7.500kw pr år.
Er det rigtigt forstået på afskrivningsmetoden at det “kun” er 60 øre pr kw i beskatning hvis anlægget producere mere end jeg skal bruge eller er der en beskatning uanset hvad? Og er denne beskatning kun i 20 år (60øre / kw i 10 år og 40øre i 10 år) eller fortsætter den i det uendelige…?
Hvordan beregner man “bundfradraget” ved nettoordningen på de 7.000,-? Er det ud fra 60øre pr produceret kw, for så kommer der jo ikke en beskatning på mit anlæg (5.500kw x 60 øre = 3.300,-) som er langt under fradraget på de 7.000,-, eller er det ud fra elprisen hos selvskaberne på ca 2,10,-?
Jeg ser det ikke som et problem med en udviddet selvangivelse men der skal være en betydelig fordel i den ordning frem for nettoordningen for at jeg vil vælge den.
På forhånd tak!
Mvh Allan
Hej Allan
Det er rigtigt, at det er 60/40 øre i beskatning, hvis anlægget producerer mere, end du forbruger.
Så vidt jeg er oplyst, kan du både køre med afregningsmetoden/regnskabsmetoden og nettomålerordningen.
Ved overproduktion vil du de første 10 år af solcelleanlæggets levetid blive afregnet 60 øre pr. kWh og de næste 10 år helt ned til 40 øre pr. kWh. Samtidig beskattes 60% af den yderligere indtjening, når man overstiger en indtjening på 7.000 kr., kaldet bundfradraget.
MVH Energihjem.dk
Hej.
Det er vel kun i “nettoordningen” at bundfradraget kommer i spil?
… og vil det sige at der på firmaordningen med mit anlæg som producere en del mindre end vores forbrug aldrig vil komme en beskatning?
Hilsen Allan
Hej Allan
Bundfradraget er i forbindelse med virksomhedsordningen, hvor der ikke vil komme en beskatning med det forbrug, du her skriver.
Energihjem.dk
Hej Allan
Du blander tingene lidt sammen!!!
Nettoordningen er ikke knyttet særligt til hverken “virksomhedsordningen/regnskabsmetoden” eller den “skematiske ordning”. Alle anlæg (herunder også vindmøller og andre såkaldte VE-anlæg) der opfylder kravene kan køres under nettoordningen eller nettomålerordningen, som den vist nok hedder. Det mest velkendte krav er, at output fra anlæget ikke må overstige 6 kW (bemærk!!! der er tale om effekt og ikke antal producerede kW-timer)
Bundfradraget som du omtaler kommer kun i spil, hvis du anvender den skematiske ordning og overproducerer (dvs. laver mere el end du selv kan bruge) for mere end bundfradraget i kr. I praksis er det altså næsten umuligt at blive skattepligtig, når vi snakker solceller under nettomålerordningen. Denne metode er ikke min stærke side, hvorfor jeg ikke vil udtale mig nærmere herom.
Hvis du derimod anvender virksomhedsordningen, vil du altid være skattepligtig af overskud i din virksomhed. Virksomheden producerer el og har nogle omkostninger, som de første mange år (sandsynligvis) kun består i afskrivninger (og evt. udgift til revisor). Dit eget forbrug er fuldstændig underordnet, når det skal opgøres, om din virksomhed har over- eller underskud. Hvis du overproducerer og får en check fra dit el-selskab, ændrer det overhovedet ikke på virksomhedens indtjening.
Virksomhedens indtjening er produceret antal kWh ganget med afregningsprisen, som de første 10 år er 60 øre og de næste 10 år 40 øre. Herefter kunne det være sjovt, hvis der ikke længere er en afregningspris, da det vil betyde nul skattebetaling af “overskuddet”, men her må vi nok hellere se tiden an 🙂 Overskud i anførelsestegn dækker naturligvis over, at virksomheden således officielt ikke har nogen indtjening og dermed aldrig kan få overskud, selv om du som person stadig nyder godt af de mindst 80% dit solcelleanlæg fortsat producerer. Og det er måske nok for godt til at være sandt 🙂 I yderste konsekvens ville det betyde, at du kan udskifte din inverter (det skal man jo en gang imellem) og trække hele beløbet fra i skat, da virksomheden ingen indtægt har. Det kan jeg godt tvivle lidt på, at man vil acceptere – men jeg håber personligt på det.
Hej Thomas.
Er det korrekt forstået at man kan ansøge om nettoafregning og stadig anvende virksomhedsmodellen?
I så fald, hvornår betaler man så afgiften? Er det kun af overskydende el, set på årsbasis, eller er det af hele den producerede el mængde?
Mvh. Jon
Hej Jon
Nettoafregning finder sted under både den nye og gamle ordning. Det er bare to meget forskellige nettoafregningsordninger. Under den gamle, som kun kan anvendes på anlæg købt før engang i sidste halvdel af november 2012, foretages en årlig afregning. Under den nye ordning sker det på timebasis (markant ringere ordning). Virksomhedsordningen kan udelukkende anvendes på anlæg under den gamle ordning.
Næste halvdel af dit spørgsmål ved jeg ikke om jeg forstår korrekt? Man skal ikke betale nogen særlig afgift. Hvis man producerer mindre el end man forbruger i nettoafregningsperioden, køber man den ekstra el på almindelige betingelser – hvilket vil sige, at man betaler el-afgifter for hver købt kWh. Producerer man derimod mere el end (eller det samme som) man forbruger i nettoafregningsperioden slipper man for at betale el-afgifter af sit el-forbrug (det er det der er (næsten) hele fidusen ved at købe solceller). El-afgifter betaler du altså når din elleverandør kræver betaling efter en opgørelse af nettoforbruget.
Hvis dit spørgsmål i virkeligheden gik på noget andet, så prøv at spørg igen på en anden måde 🙂
Hej Thomas.
Jeg finder hele problematikken om afregningsmetode uklar.
Hvis man bruger virksomhedsmodellen er nettoafregning så ikke irrelevant? Jeg har læst at man betaler 60øre/KWh af bruttoproduktionen, uanset hvor stor en del man selv bruger.
Hvis man derimod ikke bruger virksomhedsmodellen, så betaler man kun de 60øre/KWh af det man ikke selv bruger, altså overskudsproduktionen set på årsbasis.
Jeg har et anlæg som er sat i drift i 2012 inden for den gamle ordning. Afskrivningen vil jeg kunne foretage for 2012 idet jeg selvfølgelig kan lave et virksomhedsregnskab for den del af driften der lå fra idriftsættelsen og til 31/12/12.
Hvis ovenstående ikke er korrekt, så er jeg stadig forvirret. 🙂
Mvh. Jon
Godt Thomas A.
Jeg har først i dag set denne hjemmeside, og du har helt ret når man skimmer forummet igennem. Rådgivningen er fyldt med fejlinformationer og sammenblanding af tingene.
Det har du nu gjort opmærksom på. Godt.
Egentlig er det ikke så svært, men man skal jo vide hvad de forskellige begreber dækker over.
Og en rigtig god vejledning er jo dit tidligere link til SKAT’s hjemmeside opdateret 12/10 2012.
Hej Hans Kurt, Tak for din kommentar.
Vi har nu rettet de fejlagtige informationer til, så de stemmer overens med fakta.
Tak Hans!!!
Jeg har netop d.d. fået en stor kasse leveret på matriklen indeholdende 6 kW solcellepaneler, der bliver monteret i løbet af de næste par dage. Jeg har tagpap og det er som de fleste nok har læst i utallige annoncer vedr. solceller ikke alm. standardmontage, så det har heller ikke været et alm. standardforløb 🙂
Jeg glæder mig til det er vel overstået…
Total forvirring omkring håndværker løn til afskrivning med virksomheds metoden.
Man køber et anlæg til 60.000 kr, montagen af paneler er 12.000 kr og Elektrikeren skal ha 3.000 for tilslutningen.
Hvad må man trække fra ved virksomheds metoden…….60.000 eller 75.000?
Hej Kim
Med virksomhedsmetoden kan du trække 25 procent fra anlæggets investering. Koster det 100.000 kr., kan du trække 25.000 kroner fra. Sådan kan du gøre år efter år, indtil du rammer beløbet 12.300 kr. Mht. skattefradrag på håndværkerlønnen, er det kun muligt med håndværkerfradraget, som du kan indtaste på din selvangivelse. Hver husstand kan trække op til 30.000 kr. fra håndværkernes arbejdsløn. Du kan dog kun bruge virksomhedsmetoden eller håndværkerfradraget.
MVH Energihjem.dk.
Hej,
Jeg har et hus, som vi bor i. Min mand betaler topskat.
Kan han investere i et solcelleanlæg og få skattefordelene, selvom det er mit hus?
Vi vil i så fald benytte forretningsmodellen.
Hej Lis
Jeg mener, du skal være ejer af huset for at kunne bruge denne fordel, men hør ved SKAT for at være helt sikker.
MVH Energihjem.dk
Viser 0 af 366 kommentarer