Myter omkring solceller

I takt med at salget af solceller er eksploderet i 2012, er myterne omkring solcelleanlæg væltet ud af skabene. For eksempel har der i medierne været slået tvivl om, hvorvidt tagkonstruktioner bære et solcelleanlæg, og er solceller de rene brandfælder? Få et overblik over hvad, der er rigtigt og forkert.

I 2012 har landets boligejere for alvor kastet sig over solcelleanlæg. Op mod 40.000 anlæg er opsat, når 2012 er omme, hvilket er en tidobling i forhold til antallet af opsatte anlæg i 2011. I forbindelse med de mange nye anlæg er flere myter omkring solceller dukket op i medierne, men hvad er op og ned på disse myter.

Myte 1: Solceller er brandfælder?

En af myterne er, at huse med solceller er de rene brandfælder, og at brandfolk ikke kommer ud for at slukke en brand i huse med solceller. I den forbindelse skrev flere medier, at solceller var de rene brandfælder. Ekstra Bladet skrev for eksempel, at ”solceller truer brandfolks sikkerhed, fordi der ikke kan lukkes for strømmen i tilfælde af brand”.

Solceller på taget kan gøre visse brandslukninger sværere end hvis der ikke var solceller, men faktum er, at solceller ikke pr. definition er en brandfælde. Brandvæsenet har, ifølge Beredskabsstyrelsen, en fast procedure for, hvad de skal gøre, når de kommer ud til en brand i et hus med solceller. Bliver inverteren slukket og anlægget afkoblet det offentlige elnetværk er solcellerne ikke en brandfælde, og brandvæsenet kommer ud til ulykkestedet, hvor de foretager en individuel vurdering af slukningsarbejdet.

Se i denne rapport fra Beredskabsstyrelsen (pdf) hvad brandvæsenet stiller op, når de skal slukke en brand i et hus med solceller.

Det kan du selv gøre

Som ejer eller fremtidig ejer af et solcelleanlæg kan man også selv gøre noget for at forhindre at solceller forværre en eventuel brand. Først og fremmest er det klogt ikke at få sat solceller klos op ad hinanden. Her er det en god idé at implementere såkaldte brandbælter, der giver brandfolk bedre mulighed for at nå ilden. Har man et anlæg og branden opstår, kan man, hvis det er muligt, selv slukke inverteren og få frakoblet anlægget fra det offentlige elsystem.

En afbrydelse af netspændingen vil betyde, at den største del af kablerne er spændingsløse. Dog skal det nævnes, at nogle solcelleleverandører har udviklet både solceller og invertere, der automatisk afkobler i tilfælde af brand, det mest kendte system er det såkaldte Solar Edge, hvilket kan være en god investering i tilfælde af brand.

Hvad med forsikringen?

Solceller dækkes typisk af den normale husforsikring, både hvis solcellerne er eftermonteret eller en integreret del af taget. Men det er altid en god idé at kontakte dit forsikringsselskab for at være 100% sikker på at netop din forsikring også dækker som normalt hvis du får solceller. Vær opmærksom på at monteringsfejl som efterfølgende resulterer i skader, normalt ikke dækkes af forsikringen. Derfor opfordre Energihjem.dk kraftigt at man sørger for at finde en dygtig leverandør med erfaring i solcellemontering til at udføre arbejdet.

Myte 2: Tagkonstruktionen kan ikke bære solceller?

Efter mange boligejere har fået solceller på taget, har det været fremme, at solceller kan skade tagkonstruktionen, men hvad er op og ned i denne sag, og hvad skal man være opmærksom på?

Første og fremmest har det vist sig, at mange firmaer installerer solceller. For eksempel VVS’ere og elektrikere, der ikke kender til tagkonstruktionen, og dermed ikke har den nødvendige ekspertise til at opsætte panelerne. Derfor anbefales det, at man får de rette firmaer til at opsætte sit solcelleanlæg. Altså fagfolk, der er autoriserede og med kendskab til tagkonstruktionen.

Dette skal du undersøge, inden du får opsat solceller:

  • Undersøg tagets styrke – kan det bære et solcelleanlæg?
  • Skal tagkonstruktionen styrkes?
  • Sikker dig en fagmand, der kan opsætte panelerne korrekt, hvad enten taget er af eternit, tagpap, træ, tegl, osv.
  • Bed om en skriftlig bekræftelse på, at taget kan bære dit solcelleanlæg.

Et typisk solcelleanlæg vejer omkring 12-15 kilo pr. kvadratmeter, og det gennemsnitlige tag kan typisk bære 15-25 kilo pr. kvadratmeter, men kan taget ikke bære solcelleanlægget, risikerer man, at taget bliver nedbøjet og trykket sammen, hvilket kan medføre utætheder og andre skader i tagkonstruktionen.

Risiko for råd og svamp

En anden fare er, når man skal bore solcellepanelerne fast til taget. Her er der risiko for, at en tagplade kan revne og sprække, når man skruer panelerne fast, og derfor er det vigtigt at sikre sig en autoriseret fagmand, der ved, hvad han har med at gøre. Borer man panelerne forkert fast, kan det på længere sigt medføre alvorlige skader i form af råd og svamp, hvilket vil blive noteret som K3’ere, der er den værste karakter til skader på huse.

Forsikringsselskaber dækker typisk ikke skader, som montører har påført taget, når der sættes solceller op.

Myte 3: Solceller producerer kun strøm i sollys?

En tredje myte omkring solceller er, at solceller kun producerer strøm, når solen skinner. Det er forkert. Et solcelleanlæg producerer strøm, selv om solen ikke skinner, så længe der er dagslys, vil solcellerne producere strøm.

Det er klart, at solcellerne producerer mere strøm, hvis solen skinner fra en skyfri himmel, men selv om der er skyer på himlen, producerer cellerne altså strøm. I den forbindelse skal det naturligvis nævnes, at cellerne producerer mindre strøm, alt efter hvor tykt skydækket er.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *