Køb solceller inden det er for sent – 57.000 kr. i tilskud
Solceller er på husejernes læber, og det forstår man godt. Et stateligt tilskud gør det nemlig super attraktivt at investere i et solcelleanlæg. Og en beregning viser, at staten betaler over halvdelen af din solcelle-investering. Ekspert opfordrer boligejerne til at købe et solcelleanlæg, inden at tilskuddet forringes fra politisk hånd.
UPDATE: Folketinget har i november 2012 besluttet at afskaffe regnskabsmetoden, også kaldet virksomhedsordningen, der gav solcelleejere ret til at fratrække anlæggets investering med 25 procent i skat. Ordningen blev administreret af SKAT, og er altså ikke længere mulig at benytte ved etablering af nye solcelleanlæg. De solcelleanlæg, der kører under regnskabsmetoden, kan fortsat benytte den – altså anlæg, der blev opstillet, inden den nye aftale i november 2012.
Køb solceller nu. Så klar er meldingen fra en af landets førende solcelle-eksperter. Et gigantisk tilskud fra staten i form af et skattefradrag har fået landets boligejere til for alvor at vise interesse for de populære solceller.
57.500 kroner i fradrag
Og det forstår man godt. Energihjem.dk har tidligere omtalt, at staten yder et tilskud ved køb af et solcelleanlæg, men hvor stort er beløbet reelt i kroner og ører, når skatten er betalt. En beregning, fortaget af Energihjem.dk, viser, at beløbet er yderst fordelagtigt, især efter at et flertal i Folketinget har besluttet at øge tilskuddet med 15 procent.
Et solcelleanlæg på 4,5 kwp til en familie med to voksne og to børn koster omkring 100.000 kroner. Årligt producerer anlægget ca. 4.000 kilowatt-timer. Med statens tilskudsordning, under regnskabsmetoden, vil en familie opnå et samlet tilskud på 57.500 kroner, hvis familien betaler topskat.
”Det er nu”
”Det er super attraktivt at investere i solceller, og kigger man alene på økonomien i investeringen, så er det nu, man skal få afgivet sin bestilling på et solcelleanlæg. For selv om energi- og klimaminister Martin Lidegaard har sagt, at skattefradraget ikke ændres på kort sigt, må man forvente, at når ordningen skal justeres, sker der en forringelse af den samlede skatteværdi,” siger førende solcelle-ekspert og partner i Deloitte Lars Riise til Energihjem.dk.
Lars Riise henviser til, at den nuværende ordning er en bekostelig omgang for staten, og i den forbindelse står regeringen med et problem, da den både vil være grøn og samtidig spare penge.
28.000 kroner det første år
Med regeringens nye planer vil man med skattefradragsordningen kunne afskrive solcelleanlægget med 115 procent. I stedet for et 25 procent skattefradrag på 100.000 kroner, øges dette beløb nu med 15 procent til 115.000 kroner. Herefter trækker man 25 procent fra anlæggets investering, altså 115.000 kroner, år efter år, indtil man når et beløb på 12.300 kroner. Det betyder, at man det første år kan trække 28.750 kroner fra i skattefradrag. Året efter kan man trække 21.563 kroner fra i skattefradrag. Sådan fortsætter regnestykket, indtil man når 12.300 kroner. Man ændrer simpelthen sin forskudsskat svarende til fradraget, og hver måned er skatten nedsat i 5-6 år.
Af disse skattefradrags-beløb skal man betale den skatteprocent, man har, og betaler man topskat, betyder det, at man med ovenstående eksempel vil opnå en reel besparelse på omkring 57.500 kroner, som man får udbetalt i form af et skattefradrag henover 5-6 år. Betaler man ikke topskat, men er en såkaldt normal skatteyder, er skattefradraget på omkring 40.000 kroner.
Skatteministeriet bekræfter over for Energihjem.dk, at ændringerne i ordningen under afskrivningsloven netop er stemt igennem i folketingssalen.
Ny solcelleberegner
Energihjem.dk lancerer senest i midten af juli en ny solcelleberegner, der nøjagtigt kan udregne, hvor meget man kan opnå i skattefradrag på sit solcelleanlæg. Beregneren giver samtidig et samlet økonomisk overblik over investeringen.
47 kommentarer
Hej Johnny.
Vi har et hus med solceller og bruger nettomålerordningen. Hvis vi sælger huset for at købe et andet, kan jeg så flytte solcellerne med, og fortsætte ordningen som sædvanlig?
Hvis ikke så skal solcellerne forblive hvor de er,hvordan beregnes prisen på solcellerne der er afskrevet på?
Selve husprisen skal vel også have et tak opad for den besparelse som køber får de næste 20 – 30 år?
Hej Peter
Ved køb og salg af boliger er proceduren, ifølge Energinet, at køberen kan overtage den tidligere ejers solcelleordning. Det kræver dog at både køber og sælger udfylder blanket, samt at køber anmod om nettoafregning selv. Du kan læse mere om det på Energinets hjemmeside: http://www.energinet.dk/DA/El/Solceller/Har-du-solceller/Sider/Ejerskifte.aspx
Det ser dermed ikke ud til, at du kan flytte solcellerne med til det nye hus og forvente at fortsætte på samme ordning. Men hvis du påtænker at af solceller i den nye bolig, kan du undersøge muligheden for at ansøge om PSO-støtte til solcellerne. Læs mere her: https://www.energihjem.dk/pso-tilskud-solceller-2015/
/ Toke – Energihjem.dk
Hvis man er i den gamle nettomålerordning og trækker anlægget fra i skat, hvor ligger bagdelen? Er det rigtig forstået at man kun skal betale skat hvis man producerer mere end man selv bruger. I så fald er der jo da ikke noget at betænke sig på ligegyldigt hvad anlægget koster.
Viser 0 af 47 kommentarer