Slut med gas i 2035

Med et bredt flertal i Folketinget er det nu vedtaget, at det er slut med gas i de danske boliger i 2035. Samtidig skal tilskudspuljen til energirenoveringer have et serviceeftersyn og bedre lånevilkår vedtages. Få viden om den politiske plan og gode råd her.

Med et bredt flertal i Folketinget er det nu vedtaget, at det er slut med gas som opvarmningsform i de danske boliger i 2035. Samtidig skal al gas i Danmark være grønt i 2030. Vi dykker ned i planen her.

Hvor mange danskere har gas- eller oliefyr?

  • Omtrent 400.000 danske hjem opvarmes i dag med naturgas
  • 70.000-75.000 boliger har installeret oliefyr
  • Grøn fjernvarme vil blive udrullet til 30-50 % af husholdningerne (senest 2028)

Kilde: Danmark kan mere II, Regeringen

Billigere at skrotte olie- og gasfyret

En del af den politiske aftale, som blev vedtaget af et bredt flertal af partier på begge fløje, indebærer, at det det skal være billigere for de husejere, der i dag fyrer med olie eller gas at få en grøn varmekilde. Det skal blandt andet ske gennem omfanget og hastigheden på udrulningen af fjernvarmenettet.

  • Det bliver dog først fremlagt i 2026, hvilke konkrete initiativer samt finansieringsmuligheder, der iværksættes

Til Berlingske udtaler klimaminister Dan Jørgensen:

“Danmark og verden står midt i to kriser i form af en klimakrise og en energi- og forsyningskrise. Den aftale, vi har lavet, stiller Danmark langt bedre i forhold til at komme væk fra Putins (præsident Vladimir Putin, red.) gas og få udfaset fossile energikilder her i landet,”

– Klimaminister Dan Jørgensen (S)

Der mangler dog afklaring på finansieringsdelen, hvilket kan skabe usikkerhed hos boligejerne. Dét understreger Dansk Fjernvarme i en pressemeddelelse:

“Der mangler økonomisk hjælp til de boligejere, der ønsker at udskifte deres gasfyr med grøn fjernvarme. Der mangler sikkerhed for de store investeringer fjernvarmeselskaberne skal foretage, hvilket kunne have været afhjulpet med en ja-tak til fjernvarme ordning, sådan som flere partier ellers har foreslået.”

Danske Bank

Når du skal energirenovere kan det være en forholdsvis dyr affære. Danske Bank og Realkredit Danmark tilbyder dig at låne til energiforbedringer i din bolig til en fordelagtig rente og uden at du skal betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer. 
Det er en besparelse på helt op til 7.400 kroner.

Bedre rådgivnings- og lånevilkår

Måske du allerede selv har oplevet det. Det kan være lidt af en jungle at finde rundt i, hvad du skal vælge og hvordan du finde den bedste løsning, når olie- eller naturgasfyret skal ud. En del af aftalen er derfor, at det skal være enklere for danskerne at få rådgivning om en anden energikilde end gas. Samtidig skal der også være bedre lånevilkår. Løsningen på disse dele bliver dog også først fremlagt i 2026.

På Energihjem.dk vil vi meget gerne hjælpe dig uvildigt på vej mod, hvilken varmekilde, der er bedst for netop dig. Vi har derfor lavet en guide, der omhandler de forskellige varmekildeformer, deres fordele, ulemper, pris og besparelser.

Psst… Ønsker du allerede nu at finansiere energirenoveringen, tilbyder Danske Bank et lån, hvor du sparer helt op til 7.400 kr. i lånesags- og ekspeditionsgebyrer. Læs mere om lånet her.

Bedre sagsbehandling ved tilskudspuljer

Energistyrelsen tilskudspulje, der løbende åbner op for ansøgning frem til 2026, skal også have et serviceeftersyn, ifølge den nye aftale. Her skal bedre rådgivning og hurtigt svar på ansøgning om tilskud i fokus. Samtidig skal puljen også splittes op i to:

– Desuden er der planlagt en opsplitning af Bygningspuljen i to med henblik på at oprette en pulje specifikt til konverteringer og en til renoveringer, oplyser Dan Jørgensen.

Vidste du?

At alle alle danskere med olie- eller gasfyr i 2022 får et brev med klar besked om, hvorvidt de kan få fjernvarme eller skal finde en alternativ grøn varmekilde.

Er der potentiale for at udskifte varmekilden eller energirenovere på din adresse? Tjek det her:

Mere hav- og solenergi i vente

En vigtig del af den politiske aftale har hav- og solenergi i centrum. Partierne er nemlig blevet enige om at firedoble produktionen af sol- og vindenergi på land frem mod 2030. Derudover skal produktionen af havvindmøllestrøm femdobles de næste 8 år.

Konkret indeholder aftalen blandt andet, at:

  • Staten skal hjælpe med at lave store energiparker på land
  • Det skal gøres muligt at kunne opstille solcelleanlæg i herregårdslandskaber
  • Der skal udbygges yderligere fire gigawatt havvind inden udgangen af 2030
  • Regeringen er i dialog med EU om et stop for nyinstallation af gas- og oliefyr. Regeringen forventer at kunne give et bud på en model i andet halvår af 2022
  • Fjernvarmeselskaber skal planlægge udfasning af naturgas i varmeproduktionen
  • Et prisloft på fjernvarme skal sikre rimelige varmepriser
  • Der skal etableres en ordning for landdistrikter, der gør det muligt at optage lån med statsgaranti

Læs hele listen på dr.dk her.

Gode råd til jer med olie- og naturgas

Sammen med Danske Bank har Energihjem.dk samlet 5 gode råd til at spare på varmeregningen, hvis du har et naturgasfyr i dag. Rådene lyder i korte træk:

  1. Skru ned for varmen
  2. Tag kortere bade
  3. Spar på elektriciteten
  4. Få isoleret hjemmet
  5. Overvej din transport

Rådene kan du få uddybende viden om i denne artikel: “Ud med gasfyret: Sådan udskifter du og reducerer dit forbrug:”

Indhent 3 konkrete tilbud
på ny varmekilde

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

8 kommentarer

AvatarHenrik Petersen

Er der rigtigt forstået at regeringen ikke kan tvinge folk væk fra gas. Jeg har snakket både med evida og energinet og de forsætter med at have gas til virksomheder så der er jo ikke en lov der forbyder private at bruge gas

AvatarMaria Carlsen

Hej Henrik,
Tak for din besked. Jeg kender ikke til en lov på nuværende tidspunkt, der kan tvinge folk væk fra gas. Jeg ved, at der er ambitioner om, at gas for private skal udfases, men hvilke konsekvenser det i praksis vil have, er der endnu ikke meldt noget ud om.

Bedste hilsner
Maria – Energihjem.dk

AvatarSteen Feldskov

Jeg har lige fået at vide at der alligevel ikke kommer fjernvarme i mit område.
Jeg kan vel fortsætte med naturgas frem til 2035, hvis jeg har lyst til det, da jeg ikke ser nogen grund til at skifte varmekilde – skulle ikke undre mig om 2035 grænsen alligevel bliver udskudt på et tidspunkt – vi har jo masser af gas i Nordsøen.

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Steen

Mange tak for din henvendelse. Og jo, det kan du godt.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

AvatarCarsten Schmidt

Hvorlænge må man reparere på et ældre gasfyr, er der vedtaget en aldersgrænse. ?
Det servicefirma vi bruger til vores 12 år gamle gasfyr siger at de ikke må reparere på et gasfyr der er ældre end 15 år, er det deres egen grænse. ?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Carsten

Mange tak for dit spørgsmål. Mig bekendt er der ikke vedtaget en grænse. Du kan eventuelt høre servicefirmaet om, hvorfor det er, at de ikke må reparere på gasfyr, der er ældre end 15 år?

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Nicole MikkelsenNicole Mikkelsen

Hej Pia
Tak, for din henvendelse.

Udfasning af gas som opvarmningsform i de danske boliger skal stadig udfases frem mod 2035 – også selvom der investeres i biogas. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet skriver, at man investerer i biogas for at opnå større forsyningssikkerhed og for at skåne klimaet. Dertil skal alt gas i Danmark være grønt i 2030.

Du kan læse mere omkring planen for, at det danske gassystem skal opgraderes til en grøn fremtid, hvor Danmarks samlede gasforbrug falder støt, mens den danske biogasproduktion fortsat vokser og fortrænger den klimaskadelige naturgas her: https://kefm.dk/aktuelt/nyheder/2023/jan/danmarks-gassystem-opgraderes-til-mere-groen-gas.

God dag til dig,
Nicole/Energihjem.dk

Viser 0 af 8 kommentarer