Flamingo isolering

Flamingo findes både som små kugler eller som flamingoplader og det er et hyppigt anvendt isoleringsmateriale. Flamingokugler er kendt under mange navne eksempelvis flamingo granulat, krøyerkugler, styrofoam, polystyren, Sundolitt, EPS isolering, isoleringskugler, m.fl.

OBS: Vi har lavet en opdateret guide til isoleringsarbejde A-Å, som du finder her: Alt om isolering.

Flamingokugler

Flamingokugler er forskummede perler, der hviler i en form for mellemlag. Kuglerne bliver blæst ind i hulmur, krybekælder eller under gulvet, og kuglerne erstatter den hidtil atmosfæriske luft, der tidligere har været. Flamingo er nemt at bruge til hulmursisolering. Hullet til at sprøjte kuglerne ind i en hulmur skal være mellem 10-25 cm. alt afhængig af forholdene i hulmuren. Dermed får man kuldebroerne væk.

Strukturen i en luftfyldt hulmur betyder, at flamingokuglerne er stærke og isolerende, og faktisk skal man typisk bruge 20 procent mindre isolering med flamingokugler sammenlignet med andre isoleringsformer.

Fordele ved flamingo:

  • Høj isoleringsevne
  • Fugtafvisende
  • Nemt at arbejde med (vejer næsten ingenting)
  • God isoleringsevne
  • Materialet kan bruges til mange isoleringsformer
  • Kan fås til en fornuftig pris

Ulemper:

  • Flamingo er brændbart
  • Er ikke så lydisolerende som andre materialer
  • Nogle flamingokugler kan have tendes til at falde sammen
  • Løber let ud ved ændringer i konstruktionen

Flamingo plader

Flamingopladerne bliver typisk anvendt i terrændæk, som for eksempel under gulve, men derudover kan det bruges til isolering af fundamentet af boligen, så hele bygningen ligger på flamingoplader.

Flamingo er godt at anvende til hulmure, facader, flade tage og til under gulve, og generelt kan materialet bruges som isolering til de fleste konstruktioner.

Overkommelig pris

Flamingokuglerne koster omkring 150 kroner og 250 kroner afhængig af, om man skal have 100 liter eller 250 liter. Skal du have isoleret, kan du gratis indsende din opgave her på Energihjem.dk, hvorefter du modtager tre uforpligtende tilbud, som du frit kan vælge imellem.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

42 kommentarer

Bjarne Knudsen

Hej, jeg har lidt anderledes planer med flamingo iso, jeg vid de varmer rigtigt godt. Hvis jeg 2 flamingoer støder dem mod hindanen og læg en varmeledning på midten som har varme omkring 40’C, hvor meget tror du at jeg kan får varme ud af de?

Toke Joensen

Hej Bjarne
Præcis hvor meget varme du får ud af det er svært for mig at sige, da der er mange variabler der spiller ind. Men hvis du placerer flamingo fx under eller ved siden af en varmeledning vil du kunne navigere varmen i den retning du ønsker. Eksempelvis kan du forhindre gulvvarmen i at forsvinde nedad, hvis du placerer flamingo under en varmeledning under gulvet, hvis du forstår. Men mere præcise tal må du nok kontakte en energirådgiver eller lignende for at finde. Held og lykke med projektet.
/Toke – Energihjem.dk

Peter Brødland

Hej
Jeg vil nu også prøve om i kan hjælpe mig.. Det drejer sig om at jeg skal have lagt et nyt køkkengulv uden beton.. Min tanke er 300 mm isoleringsplader oven på afrettet sand derefter dampspærrer, 22 mm spånsporplader til varme rør, fordelingsplader og til sidst gulvet.. Mener i det kan gå an ?? Og hvilken isoleringsplader kan klare trykket ovenfra. ?? jeg vil jo nødig have det hele synker da køkkenskabe med bla. køleskab vejer en del.
På forhånd tak
Med venlig hilsen
Peter

Toke Joensen

Hej Peter
Beklager det lidt sene svar. Det er en god pointe, at gulvet risikerer at synke, og det kan godt være, at du bliver nødt til at indtænke en måde at afstive gulvene, der hvor du forventer, at belastningen bliver størst. Hvad angår materialer, må jeg være dig svar skyldig. Umiddelbart vil jeg tro, at isoleringsplader som fx polystyren vil kunne klare belastningen, men jeg ville rådføre mig hos en fagmand i dit tilfælde – om ikke andet for at være på den sikre side.
/Toke – Energihjem.dk

Klaus Sørensen

Jeg skal renovere 3 børneværelser i vort HØM hus fra 1976.
Nuværende 22 mm spånpladegulv skal op og viden er at der fra underside af spånpladegulvet til det rå betondække er ca. 180 mm. Den nuværende isolering under gulvet består af et lag sammensunket rockuld på omkring 100 mm og resten op til underside nuværende gulv er tomt rum. Min plan er at lægge et 22 mm spånpladegulv, hvor der er ud- fræset spor til 17 mm gulvvarmerør med aluvarmeplade-fordelere. Oven herpå lægges et trindæmpende mellemlag og afsluttes med lægning af 14 mm ask plankegulv. Hvilken isolering bør jeg vælge under spånpladegulvet – har tænkt det måske kunne være flamingokugler? og må disse fylde hele rummet op til underside spånpladegulv, hvor der afsluttes med dampspær eller skal der være noget hulrum under spånpladerne?? Tænker man måske kunne ligge et låg oven på kuglerne bestående af en 10 mm Sundolitt plade for ligesom at holde flamingokuglerne på plads???
På forhånd tak….
/Klaus

Toke Joensen

Hej Klaus
Hvilken isolering der er bedst er lidt et spørgsmål om, hvem du spørger. Det er der rigtig mange meninger om. Men uanset om du vælger Rockwool eller flamingokugler/plader burde du kunne få isoleret gulvene fornuftigt. Men siden du påtænker at etablere gulvvarme, bør du undersøge hvor mange mm isolering, der skal lægges. Når du har en varmekilde under gulvet, er der endnu mere fornuft i at isolere, således at varmen ikke fiser ud af huset. Der bør i hvert fald være 200 mm isolering, og gerne mere når der er gulvvarmerør. Du kan evt. overveje at kontakte en energirådgiver, som vil kunne rådgive om, hvordan du efterisolerer gulvet mest optimalt.
/Toke – Energihjem.dk

Thomas Jakobsen

Jeg har været nødt til at tage gulvene op i et værelse og entre og skal nu have lagt noget nyt. Gulvet er udført som (tror det hedder svømmende gulv) med gulvpladerne liggende direkte på 75mm flamingoplader, som har ligget der i 30 år.

Mit spørgsmål er; Er der siden dengang kommet bedre materialer at isolere gulve med? Hvis ikke, er det en dårlig idé at genbruge de flamingoplader der lå?

På forhånd tak, og forsinket Glædelig Jul
Thomas

Toke Joensen

Hej Thomas
Umiddelbart lyder det fornuftigt med tykkelsen af isoleringen på 75mm under det svømmende gulv. Generelt anbefales det ikke, at man lægger mere isolering direkte mellem ’stuegulvet’ og terrændækket, da der så kan opstå fugt og skimmelsvamp. Men hvis du har oplevet problemer med, at varmen svinder ud gennem gulvet, og vil være sikker på, at du får isoleret ordentligt, kan du få foretaget en termografering af gulvet. Der vil man tydeligt kunne se hvor varmen forsvinder ud. Det kan nok ikke udelukkes at flamingoisoleringen trænger til en udskiftning efter 30 år, men om det rent faktisk er tilfældet tør jeg ikke sige.

Ligeledes forsinket glædelig jul herfra, og godt nytår.
/Toke – Energihjem.dk

Viser 0 af 42 kommentarer

Vis flere kommentarer