Så meget er en ændring af dit energimærke værd

Mange danskere er i forbindelse med energirenoveringer på deres bolig meget interesserede i at kende tilbagebetalingstiden på den pågældende energirenovering, men der er også andre faktorer, som man bør være opmærksom på. Salgsprisen på huset kan nemlig ændre sig betydeligt, hvis man får et bedre energimærke viser ny undersøgelse.

Ønsker du at benytte dig af Energistyrelsens tilskudsordning 2020-2026 til energirenoveringer, så kræver det et gyldigt energimærke. Vi har derfor udarbejdet et værktøj, hvor du nemt kan slå dit energimærkenummer op.

En ny undersøgelse foretaget af Dansk Byggeri og Boligsiden.dk viser at villaer med energimærke A sidste år blev solgt til en gennemsnitspris på mere end 20.000 kroner pr. kvadratmeter. En villa, som har det dårligste energimærke, energimærke G, er derimod blevet solgt til 8000 kroner i gennemsnit. Undersøgelsen understreger at energimærket er blevet en meget vigtig faktor for huskøbere, ligesom beliggenhed og opførelsesår også er et parameter for huskøbere.

Energirenoveringer er altså ikke kun gode for energiregningen, men også salgsprisen kan forbedres med det rette energimærke.

Renovering medfører øget salgspris

Af undersøgelsen fremgår det, at energirenoveringer resulterer i store stigninger i salgsprisen. Går man eksempelvis fra energiklasse G til F stiger gennemsnitsprisen med mere end 30%. Går man derimod fra energiklasse F til E, så stiger salgsprisen med 20 procent. Et skift fra B til A resulterer i en stigning på over 20 procent.

Så stor er den gennemsnitlige stigning i salgsprisen på din bolig, når dit energimærke rykker en klasse op:

  • Fra G → F: stigning i salgsprisen på ca. 30 procent
  • Fra F → E: stigning i salgsprisen på ca. 20 procent
  • Fra E → D: stigning i salgsprisen på ca. 13 procent
  • Fra D → C: stigning i salgsprisen på ca. 13 procent
  • Fra C → B: stigning i salgsprisen på ca. 21 procent
  • Fra B → A: stigning i salgsprisen på ca. 21 procent

Særligt villaer af ældre dato kan øge deres salgsværdi betydeligt, hvis de bliver energirenoveret. Har man eksempelvis en murermestervilla fra perioden mellem 1800-1960, så kan man ofte rykke energimærket fra klasse G til C, hvis boligen gennemgår en omfattende energirenovering viser en oversigt, som Energistyrelsen har lavet. Ifølge Boligsiden.dk vil salgsprisen stige fra 1,1 millioner til 2 millioner og vil altså stige med 900.000 kroner i værdi.

En energirenovering af en murermestervilla vil typisk indebære flere former for efterisolering (lofter, hulmur, etageadskillelser, skunk mm.), samt udskiftning af vinduer til mere energirigtige modeller.

Energimærket har størst betydning i provinsen

Det er især i provinsen at energimærket er vigtigt. I Hovedstaden er energimærket ikke nær så vigtigt, fordi at beliggenhed ofte er en vigtigere faktor for huskøberne. Dette er dog ikke ensbetydende med at energimærket ikke er et parameter i Hovedstaden, blot at energimærket har større gennemslagskraft i forstæderne.

Energimærket

Et energimærke består af to forskellige dele. Den ene del er en konkret vurderinger, der tydeliggør, hvor store udgifter boligen har til energi (gas, fjernvarme, el, vand eller gas). Den anden del er forslag til besparelser, der viser hvilke forbedringer, som ville være hensigtsmæssige at få foretaget.

Af besparelsesforslagene kan man se, hvor meget de forskellige forslag vil betyde for boligen. Energimærker er lovpligtige i alle former for kommerciel annoncering for en bolig, hvorfor at både annoncer for salg, udleje eller overdragelse af en bolig eller en del af en bolig skal indeholde boligens seneste energimærke. Du kan læse mere om energimærker i denne artikel.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

8 kommentarer

AvatarSøren Vammen

Hej..
Hvad vil et rækkehus på 124 m2 i Viborg ændre sig i salgspris pr m2, hvis vi ændrer det fra et B hus og til et A hus?

Nynne Pihl GrothNynne Pihl Groth

Hej Søren

Jeg vil anbefale, at du kontakter en ejendomsmægler, som kan vejlede dig mere konkret. De præcise salgseffekter er selvfølgelig usikker for den enkelte bolig, men man siger, at for et gennemsnitligt hus kan man øge slagsprisen på ca. 70-100.000 kroner med nyt energimærke. Det har en ejendomsmægler fra home tidligere skrevet i vores brevkasse. Alt er dog relativt og jeg vil derfor spørge en ekspert på området om en konkret vurdering.

Husk, at der også er mange andre fordele ved at energirenovere som bedre indeklima, komfort, lavere energiregning m.m.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

2 spørgsmål.

1) Findes der en opdateret version af denne undersøgelse?

2) Hvis et energimærke rykker sig hen over flere nivoer (fx, “G til E” eller “E til A”) kan de procentnæssige prisstigninger så lægges sammen? (Så fx. ville G til E ville være 50% eller E til A ville være 68%)

Nynne GrothNynne Groth

Hej Per

Tak for din kommentar. Ifølge en undersøgelse fra Bolius 2018, så ligger den gennemsnitlige stigning på salgsprisen på omkring 500 kr. pr. kvadratmeter, for hvert bogstav et energimærke forbedres.

Huse med et godt energimærke, sælges markant hurtigere end huse med et dårligt energimærke. Det viser nye tal fra Boligsiden.dk. Samtidig koster huse med det dårligste energimærke i gennemsnit to millioner kroner mindre end huse med energimærket A. Der er selvfølgelig flere forskellige faktorer, der spiller ind.

Det kan du læse mere om på vores søsterportal her: https://www.3byggetilbud.dk/tips/energimaerke-paavirker-huskoeb/

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

AvatarMikkel Nielsen

Hej.

Hvad ville i tro, at en forbredring fra F til C, vil give i værdiforøgelse på en villa i Hørsholm?

AvatarMaria Carlsen

Hej Mikkel,
Mange tak for din henvendelse.
Artiklen har desværre nogle år på bagen og vi ligger ikke inde med de relevante informationer.
Jeg vil foreslå dig at tage kontakt til en ejendomsmægler for at få et bud. Rigtig mange vælger at få omlagt deres realkreditlån, hvis boligen er steget betragteligt i pris eksempelvis på grund af energirenovering – det kunne meget vel være at det også er en idé i jeres tilfælde.
/Maria – Energihjem.dk

Men hvad koster det, at få efterisoleret en bolig og få den fra energiniveau G til F eller bedre? I skriver om prisstigningen ved salg, men ikke om en ca. udgift ift. at udbedre energiniveauet.

AvatarMaria Carlsen

Hej Jesper,
Tak for din kommentar. Priserne på en opgaves udførelse afhænger af flere faktorer, som eksempelvis boligens størrelse og hvilken tilstand boligen er i. Samtidig skal man tage højde for, at der er både håndværkerfradrag og energitilskud til de fleste energirenoveringer. Derfor er det svært at fortælle, hvad prisen er på en given opgave. Du kan eventuelt anvende denne beregner, hvor du selv kan indtaste din boligs oplysninger og regne på, hvad eksempelvis hulmursisolering eller loftisolering villle koste dig. http://www.papiruld.dk/beregn-pris/loftberegner.aspx
/Maria – Energihjem.dk

Viser 0 af 8 kommentarer