Kun én procent af danske boliger har energimærke A

Siden midten af 2010 har danskerne kunnet se på et energimærke, hvor energirigtig en bolig er, inden et forestående køb.

NB: Denne artikel er fra 2010. I 2020-2026 skal du bruge et gyldigt energimærke, hvis du ønsker at benytte dig af tilskudsordningen fra Energistyrelsen. Læs mere her.

Siden midten af 2010 har danskerne kunnet se på et energimærke, hvor energirigtig en bolig er, inden et forestående køb. Men blot én enkelt procent af samtlige danske boliger kvalificerer sig til topkarakteren A på skalaen, som går fra A til G. Kun seks procent af boligerne har energimærke B, hvilket betyder, at de resterende 93 procent ligger i den tunge ende af skalaen fra C til G.

Forventningerne er for høje

Det forvirrer køberne, ifølge ejendomsmæglerkæden EDC som står bag undersøgelsen.

“Boligkøbere skal vide, at det stort set er umuligt at finde en bolig med A-mærke, selv hvis huset er helt nyt,”

siger EDC’s kommunikationschef Jan Nordmann i en pressemeddelelse.

“Boligkøberne forventer, at energimærkerne på boliger er som på hårde hvidevarer, hvor nærmest alle varer har A-mærke. De glemmer, at køleskabe og vaskemaskiner er fabriksnye, mens de fleste boliger er 30-40 år gamle. Man kan ikke sammenligne dem,” siger han videre.

Isoler og spring en karakter op

Torben Kaas, der er direktør i Brancheforeningen for Bygningssagkyndige og Energikonsulenter, lader overfor Politiken imidlertid forstå, at man ofte ret let kan få hævet sit hus en energiklasse op. Den største boligmasse i Danmark er nemlig parcelhuse fra 60’erne og 70’erne, og tre ud af fire af de typiske villaer har energimærke D, E eller F.

“Det allerførste, man skal gøre, er at lægge ekstra isolering på loftet. De fleste 70’er-huse har 10 centimeter rockwool, og man kan hente virkelig meget ved bare at lægge 20 centimeter mere på. Det koster nærmest ingenting og er tjent hjem på ingen tid,”

siger Torben Kaas til Politiken.

Derudover kan man skifte sine termoruder ud med moderne energiruder. Og endelig kan man komme langt ved at isolere sine varmtvandsrør.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

1 kommentarer

Hej, jeg skal til at total energirenovere min 70’er parcel.
-500mm isolering på loft
-300mm flamingo i gulv
-3 lags energiruder ‘
også er spørgsmålet hvor tykt lag rockwool facadeisolering jeg skal have for at der er chance for A mærke, muren består nu af, 10cm lega indermur, 10cm rockwool og ydermuren er muret..

Viser 0 af 1 kommentarer