Brug energimærket, når du energirenoverer

Et energimærke fortæller om bygningers energiforbrug og benyttes ofte som en form for deklaration på boliger til salg. Men dit energimærke kan faktisk bruges som udgangspunkt for din energioptimering af boligen. Vi har forhørt os hos Chris Skaarup Mortensen, ejer af Norca ApS, der er ekspert i energimærkning.

Annonceret indhold

Energikrise, energipriser, energitiltag og energioptimering er få af de flere energirelaterede emner, der fylder i de danske hjem. Sidste år udfordrede energikrisen og skyhøje energipriser boligejerne, der nu i stor stil er begyndt at energiforbedre boligen. Og det betyder, at mange ønsker et energimærke, der viser bygningers energiforbrug. Vi har forhørt os hos vores branchepartner i energimærkning, Norca ApS, der gør os klogere på netop energimærkning.

Boligens energimærke fortæller om boligens placering på energimærkeskalaen, der går fra A til G. A er den bedste placering, så jo tættere boligen er på A, jo mere energirigtig er den. Et energimærke gælder i 10 år, og skønt mange vælger først at få et energimærke, når de skal sælge boligen, er der flere årsager til, at du bør få et energimærke af boligen allerede nu.

Få dit energimærke i hus og energioptimer herefter

Mange boligejere ønsker at energioptimere boligen, og mens nogle vælger at efterisolere vægge og loft, vælger andre at få nye vinduer og andre igen en ny varmekilde. Men langt fra alle boligejere har styr på, hvordan de skal energioptimere – og her kan en energimærkning af boligen komme ejeren til gode.

“ Et energimærke kan bruges til at energirenovere efter, for det synliggør de steder, der med fordel kan energioptimeres på boligen. Når vi er ude og energivejlede, er energimærket jo også udgangspunktet for os, når vi skal besigtige en ejendom. Sammen med energimærket kommer der nogle forslag til energimæssige forbedringer, så kan man se på, hvor i konstruktionen og hvilke installationer, der kan forbedres”

– Chris Skaarup Mortensen, indehaver af Norca ApS

Når din bolig energimærkes, får du som boligejer derfor ikke kun indblik i boligens energiforbrug, men også forslag til energiforbedringer. Du får nemlig en energimærkningsrapport, der opstiller de energiforbedringer, der kan betale sig for dig at gennemføre.

Stor interesse for energiforbedringer- og rådgivning

Hos Norca ApS mærker de til den store interesse fra boligejere, der ønsker at energioptimere. Det mærkes bl.a., når energikonsulenterne fra Norca ApS er ude og udarbejde et energimærke, for her ønsker mange også at få energirådgivning.

“Efter den her periode med høje gas- og elpriser, er det jo en ting at i stedet for, vi kun kommer ud og udarbejder et energimærke, så er der en del mere rådgivning i det. Mange ønsker jo at få kortlagt de steder, som de nu kan spare”, forklarer Chris Skaarup Mortensen.

Eksperten uddyber at hvis du får et energimærke til din bolig, kan du få et indblik i dit energiforbrug, men det er ikke ligetil for alle at gennemskue om det f.eks. er mest fornuftigt at efterisolere væggene eller skifte de gamle vinduer ud. Her kan det hjælpe at gennemgå de potentielle energiforbedringer, der foreslås i energimærkningsrapporten sammen med energikonsulenter fra Norca ApS, så du får den rette rådgivning.

Branchepartner - energimærkning 2023

Sådan udarbejdes et energimærke

“Vi kigger hele ejendommen igennem, primært isoleringsforhold og ejendommens ydre klimaskærm. Det vil sige, at fra bunden af er det terrændæk, så ydervægge, og så er der måske nogle skråvægge på huse med 1. sal på. Og så taget. Og så kigger vi jo på vinduer, hvad stand de er i, hvad type de er, hvor godt de er isoleret, og så ser vi også på varmeinstallationer, og om der er en eller anden form for ventilationsanlæg. Det tager cirka en 1 times tid med besigtigelse. Er der energirådgivning inkluderet, tager det typisk en halv til en hel time ekstra. Det kommer an på, hvad der er behov for,” forklarer Chris Skaarup Mortensen.

Skal du sælge, skal du bruge et gyldigt energimærke

Har du tanker om, at boligen skal sælges i fremtiden? Så kan det betale sig, at du får et energimærke af boligen. Først og fremmest fordi du ikke må sælge din bolig uden et energimærke – det er nemlig lovpligtigt. Hertil fordi mange boligkøbere ser efter, hvor god energimærkningen er, når de skal købe bolig.

“Det er jo også mange gange interessant både ift., hvis man har fokus på salg nu eller man tænker, at man måske vil sælge på et tidspunkt. Ved salg er energimærket i fokus, og det betyder noget ift. salgsprisen”, fortæller Chris Skaarup Mortensen og fortsætter:

“ Sælger man i dag er energimærkningen en af de ting, der især kigges på, boligens energimærke og så typen af varmeinstallation”.

Så har du ikke et gyldigt energimærke, og har du salgstanker, er det fornuftigt, at du får et energimærke i hus. Får din bolig et dårligt energimærke, kan det potentielt betale sig at gennemføre energiforbedringer såsom efterisolering og skift af vinduer, således at din bolig får et bedre energiforbrug.

Har du gennemført eller gennemfører du større energiforbedringer på boligen, er det fornuftigt at få et nyt energimærke selvom det gamle fortsat er gyldigt – for skal du sælge, kan energimærkeklassen influere salgsprisen af boligen.

Energimærket

Norca ApS’ kyndige energikonsulenter er eksperter i energimærkning af bygninger. Et energimærke kan forøge ejendomsværdien, men det kan også bruges som udgangspunkt for energimæssige forbedringer af bygningen.

Fakta om energimærket

  • Er boligen mere end 60 m2, gælder et lovkrav om, at boligen skal have et gyldigt energimærke.
  • Nyopførte huse skal have et gyldigt energimærke, inden de tages i brug.
  • Et energimærke er gyldigt i 10 år, og sælges en bolig flere gangen inden for de 10 år, gælder samme energimærke. 
  • Et energimærke bestemmes ud fra en skala med mærkerne A2020, A2015, A2010, B, C, D, E, F og G. 

Kontakt Norca ApS

Skal du bruge et gyldigt energimærke til din bolig? Så kan du kontakte Norca ApS og få hjælp af deres dygtige energikonsulenter. Du kan kontakte Norca ApS direkte på telefonen på 30 70 14 49, på mail på: csm@norca.dk eller besøge deres hjemmeside.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarPer Sørensen

Hvad er den nemmeste måde at søge om tilskud til hulmursisolation og loftisolering?
Mvh
Per Sørensen

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Per
Mange tak for din kommentar. Den nemmeste måde er at søge om tilskud fra energirenoveringspuljen, når den åbner senere i år. Den præcise dato for åbningen af puljen vides ikke endnu. Men man må ikke indgå en aftale med en håndværker, påbegynde projektet eller indkøbe materialer før man har sin forhåndsgodkendelse fra Energistyrelsen. Man kan nemlig ikke få tilskud på bagkant. Husk også på, at det kun er boliger med energimærke E, F eller G, der kan få tilskud fra energirenoveringspuljen. Det ser desuden ud til, at man ikke kan få tilskud til hulmursisolering. Du kan læse mere her: https://energihjem.dk/tilskud/. Så snart vi ved mere, opdaterer vi naturligvis siden.

De bedste hilsner,
Michelle / Energihjem.dk

Viser 0 af 2 kommentarer