Her er alternativet til dig, der ikke kan få fjernvarme

Flere end 150.000 danskere med naturgasfyr er udelukket for udrulning af fjernvarme. Det betyder at de skal finde en alternativ energikilde. Læs med her og hør, hvad eksperten i grønne energikilder fortæller om dine alternativer, samt hvilke fordele og ulemper de hver især bringer med sig.

Endelig har 670.000 danskere med naturgas fået besked om, hvornår de kan få fjernvarme. For 22 procent har ventetiden siden april sidste år dog været forgæves – de har nemlig ikke mulighed for at få del i fjernvarmeudrulningen. Samtidig lyder det, at naturgas skal udfases frem mod 2035, og gerne så hurtigt som muligt. Derfor skal disse danske boligejere finde alternativer til deres naturgasfyr.

”Heldigvis har vi kvalitetsrige og holdbare, vedvarende energikilder på det danske marked. Både jordvarme og luft til vand varmepumper er gode alternativer til fjernvarme,” siger Poul Søndersø, indehaver af Søndersø Energi. Søndersø Energi er Energihjem.dk’s kyndige ekspert i grønne energikilder, samt branchepartner i jordvarme. I denne artikel fremlægger de, hvad du som boligejer får ud af hver af de to anlæg.

Jordvarme eller luft til vand – hvilket anlæg skal du vælge?

Når man har en bolig med naturgas, er det typisk luft til vand varmepumpen eller jordvarmeanlægget der anbefales. Det gælder nemlig om, at du skal finde et alternativ til dit naturgasfyr, hvor du kan anvende radiatorer og/eller gulvvarmerør, som allerede findes i boligen.

”Om det er ene eller det andet, der passer bedst til din bolig er meget individuelt. Derfor sender vi en af vores professionelle konsulenter ud til huset og laver beregninger på, hvor meget du får ud af hver enkel løsning,” siger Poul Søndersø.

Dette indebærer det at få jordvarme

Et jordvarmeanlæg fungerer ved, at slangerne i jorden optager den varme, der er lagret i jorden fra solens varme. Energien fra jorden bruges til at opvarme boligen og brugsvandet.

Den mest almindelige jordvarmetype er den horisontale/vandrette jordvarme. Her bliver slangerne gravet 1 meter ned i jorden og fordelt på grunden. Dette kræver dog at man har mellem 300-400 m2 fri grund til at lægge slanger ned på. ”Selvom man ikke har denne plads tilgængelig, så er det muligt for alle husstande at få jordvarme – det handler bare om, hvor meget man ønsker at investere i løsningen,” siger eksperten og uddyber:

”Til forskel for den mest almindelige jordvarmetype, tilbyder vi nemlig også et vertikalt/lodret jordvarmeanlæg. Her anvender vi enten spiraler ned til 5 meters dybde eller lodrette boringer, hvor vi borer over 150 meter ned i jorden for at hente den nødvendige varme.” Ulempen ved den vertikale/lodrette jordvarme er, at den er omkring 200.000 kroner dyrere end den horisontale/vandrette jordvarme.

Jordvarmeanlægget

Søndersø Energi er specialister i jordvarmeanlæg, og sådan et anlæg er en utrolig effektiv energikilde til danske boliger. De anlæg som Søndersø Energi tilbyder, består af gennemtestet teknologi, er af høj kvalitet og bliver installeret af professionelle installatører.

Fordele ved jordvarme

  • Kan give op til 3 gange så meget energi tilbage som du forbruger
  • Vedligeholdelsesfrit og driftssikkert
  • Lang levetid
  • Kan tilsluttes eksisterende radiator- og gulvvarmesystemer
  • Støjsvag

Installation af et jordvarmeanlæg koster omkring 200.000-300.000 kroner, men varierer fra bolig til bolig.

Lang levetid

Jordvarmeanlægget ligger i den dyrere ende end luft til vand varmepumpen. ”Prisen på de to anlæg varierer med omkring 40.000 kroner. Derudover kommer det selvfølgelig an på ens bolig, hvor stor prisforskel, man kan forvente på de to anlæg,” siger Poul Søndersø. Den store prisforskel ligger i installationen, da man skal forvente en højere pris for nedgravning eller boring af slangerne til jordvarmeanlægget, hvilket ikke kræves til en luft til vand varmepumpe.

Selvom prisen er højere på jordvarmeanlægget, så indebærer det, at du får en høj levetid på anlægget. ”Selve pumpen til jordvarmeanlægget holder i 30-35 år, og når det kommer til slangerne, så kan de holde i endnu længere tid. Vi plejer at estimere en levetid på 50-100 år, men de kan ofte holde længere” siger Poul Søndersø. Dette skyldes at slangerne er gemt nede i jorden og ikke bliver beskadiget af vind og vejr.

Luft til vand varmepumpen er den enkle løsning

En luft til vand varmepumpe er den anden energikilde, som Søndersø Energi anbefaler de boligejere, som ikke kan få fjernvarme. Pumpen udnytter varmeenergien fra luften og omdanner denne til varme, der sendes ud i radiatorerne/gulvvarmen og anvendes til at opvarme brugsvandet i boligen.

”Fordelene ved luft til vand varmepumpen er, at den er nem at få samtidig med at alle husstande med et gasfyr kan få løsningen. Den kræver ikke specifikke fysiske kår som jordvarmeanlægget. Dog er luft til vand varmepumpen mere støjende og så holder den heller ikke lige så længe som jordvarmeanlægget,” siger Poul Søndersø.

Han erfarer desuden: ”Alt afhængig af hvilken varmepumpetype man vælger at investere i, så har de forskellig levetid. Hos os tilbyder vi den højeste kvalitet på markedet og derfor holder vores produkt omkring 20-25 år.”

Ud over at være billigere end jordvarmeanlægget, så er det også enklere at installere en luft til vand varmepumpe. Det tager nemlig blot et par dage få installeret anlægget.

Luft til vand varmepumpen

Søndersø Energi tilbyder luft til vand varmepumper i hele landet. Det er en enkelt installation, der blot tager et par dage, og så står du med en grøn energikilde.

Fordele ved luft til vand varmepumpen

  • Ingen daglig pasning
  • Kan tilsluttes alle boliger med naturgas-, olie- eller pillefyr, da den ikke kræver plads
  • Enkel installation

Installation af en luft til vand varmepumpe koster omkring 100.000-200.000 kroner, men varierer fra bolig til bolig.

På trods af, at man kan liste fordelene ved de forskellige anlæg, vil Søndersø Energi slå et ekstra slag for vigtigheden i at kontakte en professionel, som laver beregninger på, hvilket anlæg man skal vælge. ”Ingen boliger eller forbrug er ens. Derfor anbefaler vi altid at man får en konsulent på besøg. De kan nemlig tage højde for alle detaljer i dit forbrug, og kan præcist udregne, hvor profitable de enkelte anlæg er for dig,” afrunder eksperten.

Søndersø Energi er klar til at hjælpe dig!

Få en energikonsulent fra Søndersø Energi på besøg og find ud af, hvilket anlæg du skal vælge.

Kontakt Søndersø Energi direkte på:

Telefon: 3052 5215

Mail: poul@sonderso-energi.dk.

Du kan også læse mere omkring virksomheden på deres hjemmeside.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *