Der kan stadig skrottes oliefyr for 200 millioner kroner
Husejere har siden den 1. marts kunnet få tilskud til at udskifte oliefyret med mere energivenlige opvarmningsformer, som for eksempel jordvarme eller solvarme. Men over halvdelen af skrotpræmiepuljen ligger stadig og venter på at blive brugt.
OPDATERING: Folketinget har i 2020 vedtaget en ny skrotningspulje, der skal udfase olie- og naturgasfyr. Ifølge aftaleteksten skal skrotningsordningen allerede træde i kraft i 2020, hvor boligejere kan få et kontant tilskud, når fyret skrottes til fordel for en grøn varmekilde, som en varmepumpe. Det kan du læse mere om her.
Den såkaldte oliefyrspulje med 400 millioner kroner er kun næsten halvt brugt op seks måneder efter puljens start. Kun 8.420 oliefyrsejere har søgt om tilskud til at skifte til en mere miljøvenlig opvarmningsform.
Ordningen skulle have været afskedshilsnen til de mange tusinde oliefyr, der fylder op i danske bryggerser og garager. Men siden 1. marts, hvor ordningen trådte i kraft, har tilskudsansøgningerne ikke ligefrem ligget i tykke bunker. Over halvdelen af tilskudsmidlerne ligger stadig bare og venter på at blive brugt.
Skal gøres mere synlig
Det vækker bestemt ikke begejstring hos installatørforeningen Tekniq, der står bag den aktuelle opgørelse.
– Der kunne selvfølgelig være et større træk på puljen, og der er brug for mere markedsføring. Vi vil selv gøre noget og så gerne, at andre også gør noget for at gøre ordningen mere synlig. Det er for eksempel Energistyrelsen, men også fjernvarmebranchen og fabrikanter af varmepumper, siger direktør Niels Jørgen Hansen til ErhvervsBladet.
Puljen skulle give en håndsrækning til den historisk trængte bygge- og anlægsbranche – og samtidig forbedre miljøet. Ejere af oliefyr kan få 10.000-20.000 kroner i tilskud for at gå over til fjernvarme, jordvarme, varmepumper eller solvarme. Opvarmningsformer der har det til fælles, at de udleder mindre CO2 end de klassiske oliefyr.
Der er stadig omkring 280.000 oliefyr i Danmark, selvom vi har et udbredt fjernvarmenet, som dækker 62 procent af boligerne.
Stadig optimister
Forventningen var at få udskiftet op imod 30.000 oliefyr, og Tekniq har anslået, at ordningen vil udløse 1300-1500 mandeår i ekstra aktivitet. Vurderingen er fortsat overvejende positiv, selv om Tekniq i marts spåede, at puljen nok ville blive tømt i løbet af seks-ni måneder.
– Ordningen skaber ekstra omsætning og ekstra arbejde, som ellers ikke ville være der, men vi råber ikke hurra, for den mindsker blot et fald i branchens samlede aktivitet. Da puljen blev lanceret i foråret, var folk nok optaget af noget andet end at varme huset op, det er lettere at tænke på varme i efteråret, siger Niels Jørgen Hansen.
Flere kampagner på vej
Tekniq søsatte ved puljens start en kampagne, hvor 140.000 boligejere fik materiale og oplysninger om nærmeste installatør. Nu vil organisationen slå yderligere på tromme for ordningen, men de har ikke fastlagt nærmere, hvordan det skal ske.
Oliefyrspuljen var et supplement til den halvanden milliard kroner store renoveringspulje, som blev åbnet i foråret 2009 for at modvirke finanskrisen og hjælpe byggebranchen. Den pulje blev bestormet af interesserede.
Skift dit fyr?
Skal du udskifte dit gas-, olie- eller pillefyr til et grønnere alternativ kan det være lidt af en jungle at finde den rette løsning. I vores varmekildeunivers samler vi det store overblik, så du kan blive klogere på varmepumper, fjernvarme og jordvarme. Vi svarer også på de typiske spørgsmål boligejerne har, når fyret skal udskiftes, kommer med regneeksempler og lånetilbud.
4 kommentarer
Er tilskudsordningen for udskiftning af oliefyr definitivt lukket?
Hej Brian,
Ja den offentlige ordning er lukket. Nogle giver tilskud til varmepumper og naturgasfyr, mens andre giver til solvarme. Vi har også hørt, at der er enkelte kommuner som yder tilskud til udskiftning af oliefyr, så det kan også være et forsøg værd at ringe til kommunen.
Jeg er administrator for ejendommen Rosenkildevej 21 a+b 3000 Helsingør på ca. 450m2 bolig / erhverv som
Har vi muglig hed for evt. tilskud ved indstallation af evt. ny jordvarmeenhed evt. DVI`s varmepumpe. . Vi har en vertikal varmeenhed som kan belastes med ca. 1500 kw/ døgn
Med venlig hilsen
Aleks Jørgensen
Hej Aleks, I kan formentlig godt få tilskud fra et energiselskab. Det er i hvert fald et forsøg værd. Læs mere om tilskud fra energiselskaber her: https://www.energihjem.dk/tilskud-til-energirenovering/
Viser 0 af 4 kommentarer