Solceller

Solceller bliver mere og mere populære at installere på huse og ejendomme. Trods den høje pris er de mange fordele til at få øje på, og i solcelleanlægget fungerer ganske enkelt, når solen skinner og den omkostningsfrie energi bliver tilført.

Solceller bliver mere og mere populære at installere. Udover at spare penge og være klimabevidst er en af fordelene ved solceller, at man ikke er afhængig af et elselskab, hvor elpriserne kan svinge.

Prisen på et solcelleanlæg kan nemt koste omkring 100.000 kroner, da silicium er et dyrt materiale. Derfor er solceller dyre i forhold den elektricitet, man får ud af dem. Dog bliver solcelleanlæg billigere og billigere, og samtidig er anlægget en økonomisk investering, der burde tjene sig selv ind på sigt.

Støtte til solcelleanlæg 2015

Skal du have nyt solcelleanlæg bør du gøre dig klar nu, så kan du søge støtte fra 16.marts 2015. Den såkaldte PSO-støtte giver dig mulighed for at sælge din overskydende el, som dit solcelleanlæg producerer for 102 øre pr. kWh i 10 år frem.

For at søge puljen skal du fremvise en bindende købsaftale med en leverandør. Får du ikke tilsagn til puljen, så kan du opsige din købsaftale. Puljen på 60 MW til anlæg på maksimum 6 kW pr. husstand åbner den 16. Marts 2015 til den 31. Maj. 2015, hvor penge fordeles efter først til mølle-princippet.

Sådan virker solceller

Et solcelleanlæg forsyner ens hjem med energi, når solen skinner på anlægget. Solceller producerer jævnstrøm (DC), som kan anvendes direkte via en solcelleregulator til for eksempel at oplade en akkumulator. Det kan være en ”deep-cycle” blyakkumulatorer, der dog er tre til ti gange dyrere end almindelige bil- og UPS-akkumulatorer.

Et solcelleanlæg virker som en elektronpumpe, der får elektroner til at bevæge sig fra solcellens top til dens bund. Når elektronerne bevæger sig i solcellen, skubber de til elektronerne i ledningen, og strømmen bliver skabt. For at solcellerne kan sluttes til elnettet, skal jævnstrømmen omformes i en speciel netinverter eller vekselretter, der omdanner til 230 volt.

Et solcelleanlæg er sammensat af en række solcellemoduler, som er koblet sammen. Der er i princippet ingen begrænsninger for anlæggets størrelse. Det er den ønskede effekt og fysiske muligheder, der er afgørende for solcelleanlæggets størrelse.

Solcelleanlæggets egenskaber

  • Holdbarhed: De forskellige producenter har en garanteret holdbarhed på mellem 5 og 40 år afhængig af type og kvalitet.
  • Effektiviteten: Sollyseffektiviteten er mellem et par procent og 40 procent. Monokrystalline og polykrystaline solceller har typisk en effektivitet på 10-21 procent.
  • Mørkelækstrøm: Hvis et solcellepanel har en betydende lækstrøm, skal solcelleregulatoren slå panelet fra, så akkumulatoren ikke aflades.

Fordele ved et solcelleanlæg:

  • Solceller larmer ikke og har ingen bevægelige dele.
  • Solceller forurener ikke.
  • For hver 10 kvadratmeter solceller sparer man ca. et halvt ton CO2 om året.
  • Solceller producerer kun strøm i dagtimerne, hvor behovet er størst.
  • En typisk levetid for et solcelleanlæg er minimum 20 år.
  • Solceller kan integreres i husets konstruktion, enten som et bygningselement i tag eller facader eller som solafskærmning.
  • Et solcelleanlæg er en fremtidssikret energikilde som ikke stiger i pris

Kan man få tilskud til solceller?

Der er løbende forskellige tilskudsmuligheder for energirenoveringer. Man kan bl.a. få tilskud fra energiselskaber, via håndværkerfradraget og regeringen har talt om et energirenoveringstilskud som muligvis kommer efter håndværkerfradraget. Her på Energihjem.dk holder vi løbende øje med alle tilskudsmulighederne hvis du gerne vil holdes opdateret, så tilmeld dig vores nyhedsbrev nederst i artiklen, og bare rolig vi spammer dig ikke.

Almindelige solceller kan omdanne 10-15 procent af sollysets energi til el og i sjældne tilfælde 15-18 procent. Et solcelleanlæg kan producere elektricitet uden nogen form for forurening.