SKYBRUD: Er dit hus i fare for at blive oversvømmet?

I sidste weekend blev Hovedstadsområdet ramt af et voldsomt skybrud. Mange danskere vågnede i søndags op til oversvømmede kældre. Ifølge danske meteorologer og klimaeksperter vil problemer med kraftigt nedbør og oversvømmelser tage til frem over. Men hvem er egentlig ansvarlig, når man får vand i kælderen? Og er dit hus i farezonen? Læs mere om skybrud og få gode råd til, hvordan du forbereder din bolig, når et kraftigt skybrud er på vej.

Kort over oversvømmelser og skybrud

Miljøministeriet har i samarbejde med Forsikring og Pension udarbejdet et kort, der illustrerer, hvor risikoen for oversvømmelse er størst, når et skybrud rammer. Kortet kan tilgås gratis på nettet. Kortet indhenter viden om rørlægninger, broer, højder og hældninger og man kan danne sig et billede af, hvor vandet bevæger sig hen ved skybrud eller stormflod. De som bor tæt ved kysterne kan derfor også se, hvordan vandstande kan stige.

Vælger man eksempelvis at klikke på lavninger under kategorien nedbør får man vist, hvor mange millimeter regn, der skal falde før lavninger i terrænet er fyldt.

På kortet kan du zoome ind eller søge på din adresse, således at du kan se om din bolig er placeret i et uheldigt område. Miljøministeriets kort kan findes her.

Skybrud og ansvar

Mange boligejere er ikke klar over, at de også selv har et ansvar for at sikre deres bolig mod ekstremt vejr, som eksempelvis oversvømmelse. Ligeledes ved de heller ikke, hvad de skal gøre for at deres hjem er forberedt, når de voldsomme mængder regn kommer.

Forsikringen dækker som regel vandskader, der er forsaget af et skybrud. Har du fået vand i kælderen som følge af et skybrud, hvor en normalt vedligeholdt kloak ikke kan klare vandmængderne, så dækker forsikringen. Derfor er det vigtigt at kloakkerne er velholdte, idet forsikringen kun dækker i disse tilfælde.

forsikringsvejret.dk kan du se om forsikringen mener, at der har været tale om et decideret skybrud i dit område, og om du derfor er dækket af forsikringen.

Gode råd, hvis du vil sikre dig mod skybrud:

  • Luk alle vinduer og døre. Husk både at lukke dem på taget, i facaden og i kælderen.
  • Gennemgå afløb og tagrender for blade og andet skidt, så vandet kan løbe frit.
  • Er du i risikozonen for at din kælder oversvømmes er det en god idé, at du sørger for at tingene i din kælder er forsvarligt opbevaret. Placer tingene på stålreoler, som efter en eventuel oversvømmelse kan desinficeres.
  • Monter en højvandslukke, hvis du har behov for at begrænse opstigende kloakvand i kælderen.

Man skal i øvrigt være opmærksom på at vandet i en oversvømmelse kan være forurenet med kloakvand. Man bør derfor af sundhedshensyn være påpasselig med at have kontakt med vandet.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *