Rekordnedbør får boligejere til at investere massivt i beskyttelse mod vandmasser

Klimasikring er på alles læber og med god grund. Det øsregner nemlig og har gjort det længe. Det er en direkte konsekvens af klimaforandringerne, der nu får husejerne til at klimasikre.

Regn, regn, regn og atter regn. De danske nedbørsmålere har aldrig nogensinde målt så meget vand i løbet af et kalenderår, som de gjorde i 2023. 972,7 mm blev det til og den tidligere rekord på 905 millimeter er siden da blevet behørigt overgået.

Begyndelsen af 2024 har ligeledes været præget af store mængder nedbør og mange boligejere kæmper med våde kældre, vand på grunden og vand der trænger ind i boligen fra utætte tage, vinduer eller tagrender, der ikke længere er dimensioneret til det danske klima. Klimasikring af boligen er derfor oppe at vende hos mange boligejere.

Klimaforandringerne er årsagen til mere regn

De store mængder regn skyldes, at klimaforandringerne har medført højere temperaturer og dermed også varmere luft.

Klimaforandringerne har resulteret i, at det er to grader varmere vejr i gennemsnit end før 1900. For vinterperioden er det hele tre grader.

Varm luft indeholder mere vanddamp, der i sidste ende kan falde som regn. En temperaturstigning på 1 grad betyder syv procent mere vanddamp. Det skriver TV2.

Læs også –> ‘Ny klimarapport chokerer: Opvarmning af kloden sker hurtigere end nogensinde’

Så meget regn fik vi i 2023:

  • 2023 var det vådeste år målt i dansk vejrhistorie siden målingerne startede i 1874. 972,7 mm blev der målt.
  • Året startede ud med en nedbørsrekord. Allerede den 4. januar faldt der i et af de vådeste januardøgn nogensinde hele 21,1 millimeter på landsplan.
  • Januar 2023 blev også den mest regnfulde nogensinde: Der faldt 124,5 millimeter.
  • Juli var den vådeste juli nogensinde: Med 140,8 millimeter slog juli 2023 den 92 år gamle nedbørrekord fra 1931 på 140 millimeter.

Kilde: DMI

149 procent flere omfangsdræn

Den silende regn får flere og flere boligejere til at sikre sig mod de stigende vandmængder. Hos 3byggetilbud.dk kan de øgede regnmængder og ønsket om at klimasikre tydeligt læses i henvendelserne, der bliver indsendt fra danskere, der ønsker at booke en håndværker.

Her oplever 3byggetilbud en vækst på 146 procent i antallet af henvendelser om etablering af omfangsdræn, når de sammenligner sidste kvartal af 2023 med samme tidspunkt året før. Et omfangsdræn er en udbredt form for klimasikring, der kan afhjælpe den enkelte husejeres problemer med stigende grundvand.

Også i kategorien for kloakmestre, der udover omfangsdræn også kan hjælpe med højvandslukke, brønde eller etablering af faskiner, er der en vækst på 31 procent, når sidste kvartal af 2023 sammenlignes med året før.

I samme periode er der også 51 procent flere henvendelser om nye tagrender og utæt inddækning, der skal udbedres af blikkenslager.

Klimasikring er kommet højt på ønskelisten hos mange boligejere og endnu flere kommer i fremtiden til at overveje, hvordan de bedst kan sikre deres hus mod vand fra oven og neden.

Klimasikring er også på agendaen hos boligkøberne

Også hos boligkøberne fylder klimasikring mere og mere.  Det er især blevet tydeligt over det seneste år, hvor vandet er blevet meget tydeligt for os danskere, fortæller Henrik Hauthorn Jensen, der er boligmarkedsanalytiker hos ejendomsmæglerkæden Home:  ”Både som højtstående grundvand og som havvand, der kommer ind over diger ved storme og stormfloder.”

I en YouGov-undersøgelse udført for Home og TV2 svarer 62 procent i den repræsentative undersøgelse, at risikoen for oversvømmelse ’i høj grad’ eller ’i meget høj grad’ vil have betydning for deres boligvalg, hvis de skulle flytte til en anden bolig.

I forhold til en tilsvarende undersøgelse i starten af 2020, så er det en stigning på 24 %.

Hos Home ser de, at flere boligejere er begyndt at sikre deres hjem mod vandmasserne, men mange er usikre på, hvor og hvordan de skal sætte ind:

“Der er brug for rådgivning, mange boligejere og købere føler sig lidt alene med udfordringerne, ” forklarer Henrik Hauthorn Jensen.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Hamid

Mange tak for din besked. Mig bekendt kan man ikke længere som om tilskud til at skifte varmtvandsbeholder.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Viser 0 af 2 kommentarer