Ny klimarapport chokerer: Opvarmning af kloden sker hurtigere end nogensinde

FN’s klimapanel IPCC har udgivet en ny klimarapport, som blandt andet sammenfatter klimaforandringerne samt deres konsekvenser. Og nyhederne er ikke lige just positive. Læs med i denne artikel og bliv klogere på klimakrisen og hvad den har af betydning for kloden.

IPCC, som er FN’s klimapanel, har siden 1990 udsendt klimarapporter med fem til syv års mellemrum. Nu er den sjette rapport udgivet. Ud over at være det videnskabelige fundament for verdens lande til at håndtere klimakrisen de kommende år, er rapporten også en indsigt i, hvordan det står til med klimaet. Og indholdet giver ikke ligefrem et positivt billede af, hvordan klimakrisen står til – tværtimod.

Uset stor udledning af drivhusgasser

Klimarapporten understreger, at udledningen af drivhusgasser er blevet større de seneste 10 år. Udledningen har resulteret i temperaturstigninger, som er de højeste sete i 2000 år. Det betyder, at klodens temperatur er øget med 1,1 grader. Det er så hastig en udvikling, at eksperterne vurderer, at man i start 2030’erne vil have en global gennemsnitstemperatur, som er steget med 1,5 grader.

I Parisaftalen fra 2015, som FN’s medlemslande etablerede for at reducere og begrænse udledningen af drivhusgasser, ønskede man ellers at holde sig under de 1,5 grader frem mod 2100. Ifølge rapporten ser dette ud til at være umuligt at opfylde, hvis den hastige udledning drivhusgasser fortsætter.

Kritiske temperaturstigninger rammes langt før forventet

Det var et ambitiøst mål i Parisaftalen at holde temperaturen under 1,5 grader. Derfor blev det blandt FN’s medlemslande også vedtaget, at man som alternativ kunne forhindre en temperaturstigning på 2 grader frem 2100.

Dog ser det ifølge klimarapporten også ud til, at man kan skyde en hvid pind efter dette mål. Stigningen på 2 grader risikerer nemlig ifølge rapporten allerede at være nået omkring år 2050. Fortsætter den nuværende udledning af drivhusgasser vil det forårsage en temperaturstigning som er 2,4-3,1 grader højere i 2100 end den var i 1850-1900, hvilket er yderst kritisk for kloden.

Hvordan udregner man globale temperaturstigninger?

Når man taler om en temperaturstigning på eksempelvis 1,1 grader i 2023, sammenligner man med klodens temperatur før industrialiseringen. Nærmere bestemt er det perioden år 1850-1900 man sammenligner med, når det drejer sig om temperaturstigninger.

Derfor frygtes temperaturstigningerne

De hastige ryk op af temperaturskalaen har stor, negativ betydning for kloden. Klimarapporten understreger, at hver gang temperaturen stiger med 0,5 grader, opleves der store og ekstreme ændringer i vejret. Blandt andet vil luftfugtigheden og temperaturen blive så høj, at det har sundhedsskadelig fare for beboerne især i Sydamerika, Vestafrika samt Indien og Sydøstasien. Ekstreme nedbørshændelser vil også blive en større normalitet i størstedelen af verden, som følge af de stigende temperaturer.

Danmark går forrest – og vil fortsat gøre det

Rapportens indhold kaster i den grad lys på, hvor kritisk det står til med klimaet. Minister for udviklingsarbejde og global klimapolitik, Dan Jørgensen, erkender også til TV2, at klimakrisen raser: ”Vi er langt fra, hvor vi skal være. Der skal ske rigtig meget, rigtig hurtig.”

”Vi er i Danmark dog et af de få lande i verden, der lever op til Parisaftalen. Vi har en målsætning om at reducere vores drivhusgasudledninger med 70 procent i 2030 og at være helt neutrale i 2045,” uddyber ministeren.

Langt flere lande skal følge Danmark som eksempel. Især lande som Kina, USA og Indien har store udledninger af drivhusgasser, som skal sænkes prompte for ikke at opnå kritiske temperaturer inden for en kort årrække.

Grøn omstilling er til at mærke hos de danske boligejere

Også hos Energihjem.dk’s søsterportal 3byggetilbud.dk har danskernes iver for en grønnere omstilling været til at mærke. I 2022 oplevede 3byggetilbud.dk en vækst i antallet af forespørgsler på luft til vand varmepumper på 225 procent, mens der var 720 procent flere henvendelserne på jordvarme.

Ved årets udgang var den største vækst til at finde blandt solcelleopgaverne. Her var væksten på 1.759 procent sammenlignet med 2021.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *