Tørke, øget nedbør og havstigninger: Dét siger den nye klimarapport

FN’s klimapanel er ude med en 3000-siders klimarapport, der spår alarmerende vejrforhold hurtigere end forventet og samtidig sætter streg under, at konsekvenserne er menneskeskabte. Vi ser nærmere på de veldokumenterede hovedkonklusioner og belyser den danske klimaministers holdning til rapporten.

Klimarapporten fra FN er ikke bare ”endnu en” klimarapport. Denne gang sætter den nemlig særligt fokus på, hvilke veldokumenterede konsekvenser, vi mennesker har haft på klimaforandringerne – og desværre ser fremtidsudsigterne ikke grønne ud. Hovedpointerne vil vi se nærmere på her.

Om klimarapporten

Klimarapporten er udarbejdet af FN’s klimapanel, som 195 lande er medlem af. Rapporten udkommer hvert syvende år og er denne gang udarbejdet af flere end 700 forskere fra hele verden, som videnskabeligt konkluderer, at den globale opvarmning er menneskeskabt.

Rapporten, der også går under navnet AR6, afspejler ikke spritny forskning, men sammenfatter 14.000 forskellige studier om klimaforandringer lavet af forskere verden over. Klimarapporten skal gerne fungere som et værktøj til klimabeslutninger hos verdenens beslutningstagere.

Menneskeskabte vejrfænomener

Det er nok de færreste, der ikke har læst om de massive oversvømmelser i Tyskland og Østrig henover sommeren. Ligesom at de ekstreme temperaturer i Canada eller Grækenland næppe er gået nogle næsen forbi. Vejrsituationerne er ekstreme og desværre bliver det et normalt syn, konkluderes det i FN’s klimarapport. Faktisk går vejen mod det ekstreme vejr hurtigere end først antaget og fingrene kan ikke peges væk fra os selv.

Synderen er nemlig utvetydigt os mennesker, da vores CO2-udledning fra gas, olie og kul har negative konsekvenser for kloden, fremhæver rapporten.

Vidste du? At DMI varsler, at der vil optræde kraftig regn med over 20 mm per døgn dobbelt så tit om 70-80 år. Alligevel viser undersøgelser, at skybrud og vand kælderen ikke er med i overvejelserne, når drømmehuset skal købes – selvom det burde.

Temperaturen vil fortsat stige

Ifølge klimarapporten er temperaturen verden over steget med mere end 1 grad siden 1850. Og selvom vi brat stoppede udledning af drivhusgasser i dag slår rapporten fast, at temperaturerne vil fortsætte med at stige frem mod midten af dette århundrede og hurtigere end først antaget.

Skal vi kunne holde os under 1,5-2 graders temperaturstigning, som blev nævnt i Paris-aftalen, vil det nemlig kræve et fuldt stop i udledningen af drivhusgasser. Hvis ikke, så anses en temperaturstigning mellem 2,1-3,5 grader i 2100 at være resultatet.  

Både våde og tørre vejrkatastrofer 

En anden af de konsekvenser, som klimarapporten fremhæver, er en fortsat stigning i mængden af nedbør i fremtiden. Massive mængder nedbør kan give katastrofale oversvømmelser, som vi har set i Tyskland og Østrig. I den anden ende af vejrskalaen vil muligheden for tørke og ekstreme hedebølger også være en konsekvens, lyder det i rapporten.  

Nedbør og temperatur hænger sammen

Vidste du, at højere temperaturer også øger chancerne for mere nedbør? Det skyldes, at en varmere atmosfære kan indeholde mere vanddamp – og mere vanddamp giver mere nedbør. Faktisk kan atmosfæren indeholde 7 procent mere fugtighed for hver grad temperaturen stiger.

Hvordan går det med verdenshavene?

Verdenshavene stiger grundet den globale opvarmning – og det har vi længe vidst. I FN’s klimarapport regner de dog på, hvor meget:

  • Stiger temperaturen 2 grader, så vil verdenshavende stige med 2-6 meter over de kommende 2000 år
  • Stiger temperaturen til 5 grader er det en stigning på hele 19-22 meter, vi skal forvente i samme tidsramme

”Det er meget, meget alvorlig læsning”

Sådan lyder meldingen på klimarapporten fra Danmarks klimaminister Dan Jørgensen (S). Klimaministeren hæfter sig især ved, at klimapanelet konkluderer, at vi allerede i løbet af det næste årti vil overskride en temperaturstigning på 1,5 grader, som vi ellers gerne skulle blive under. Det skriver Altinget.

“Det sker langt tidligere, end vi har frygtet før. Det er en stor nyhed desværre.”

– Dan Jørgensen

“Det er også en vigtig nyhed forud for de forhandlinger, der allerede pågår og skal afsluttes i Glasgow senere på året,” tilføjer han med henvisning til det næste store klimatopmøde i Skotland til november.

Tidligere i år var Klimarådet ude med kritik af regeringens klimaindsats i en 118 siders rapport. Vi har samlet kritikpunkterne i denne artikel.

Ingen ændringer i danske klimamål

Selvom rapportens fund er alarmerende, så lægger klimaministeren ikke op til at øge landets klimaambitioner. Vi skal i stedet for være rollemodeller.

Altinget skriver, at Dan Jørgensen fremhæver, at Danmark har vedtaget en bindende klimalov om at reducere drivhusgasudslippet med 70 procent i 2030, at et flertal i Folketinget har vedtaget stop for olieudvinding i Danmark og der er indgået en af tale om etablering af verdens første energiø. Og at disse tiltag er noget, regeringen ved klimatopmødet vil tale for at få andre lande til at gøre os kunsten efter.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *