Klimarådet dumper regeringens indsats på ny

Klimarådets netop udkomne 2022 statusrapport beskriver, hvordan regeringen ikke viser vejen til knap halvdelen af de mål, der skal opfyldes for at nå en 70 procent-reducering af CO2-udledning i 2030. Klimarådet beskriver regeringens mangelfulde initiativer i rapporten, som et svigt. Energihjem.dk opridser kritikpunkerne her.

Klimarådets statusrapport

Ambitionen for klimaet var høj, da regeringen gik til valg 2019. Konkret blev ambitionen til en plan for, at 70 procent af CO2-udledningen skal reduceres i 2030 og Danmark skal opnå CO2-neutralitet i 2050. Ifølge klimaloven skal Klimarådet, som er regeringens uafhængige klimarådgiver, udgive deres faglige vurdering af klimamålene hvert år. Den nye rapport er netop udgivet.

Mangel på konkrete mål


Som Energihjem.dk også kunne skrive om i fjor dumpede Klimarådet, organisationen der sikrer klimahandling i Danmark, regeringens initiativer for at opnå klimamålene for 2030. I Klimarådets nye 204 siders 2022-rapport, bliver det endnu en gang tydeliggjort, at regeringen mangler konkrete planer for klimamålet.

Faktisk beskriver Klimarådet, at cirka halveden af tiltagene mod at skulle opnå klimamålet på 70 procent reduktion af CO2-udledningen i 2030 ikke er fremlagt. Der mangler altså klare tiltag for, hvordan målene indfries. Med andre ord ender vejen blindt.

Derudover beskriver Klimarådet, at regeringens klimaindsat fra det det forgange år er under kritik:

”Tre fjerdedele af seneste års klimaindsats er forbundet med en “høj eller moderat risiko” for at indsatsen ikke vil lede til en reduktion af Danmarks udledning af drivhusgasser.”

– Klimarådet.

Tiden flyver


Regeringens indsatser er i høj risiko for ikke at være gode nok til, at klimamålene indfries. Klimarådet uddyber i rapporten, at Folketinget hurtigt skal i gang med en klimaaftale, der tydeligt beskriver, hvordan de vil opnå målene. Klimarådet er ikke i tvivl om, hvad der skal gøres – en høj CO2-afgift er vejen frem:

”Regeringen skal ’snarest muligt annoncere et sigtepunkt for afgiften i 2030,’ lyder det. Det er Klimarådets sekretariatsleder enig i.”

– Klimarådet

CO2-afgift i stedet for CO2-fangst


Klimarådets bedste råd til regeringen er at annoncere en høj CO2-afgift for at komme deres fejlslagne klimapolitik til livs og rette op på den.

Regeringens nuværende initiativer går på at satse på CO2-fangst og negative udledninger. Dette skal i stedet ændres til energieffektiviseringer, adfærdsændringer og teknologier, som rent faktisk reducerer CO2-udledningen, uddyber Frederik Sandby fra Klimarådet. Tiltag, der reducerer CO2-udslippet er vejen frem, kontra de reaktive initiativer regeringen gør brug af, mener Klimarådet.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *