Energimærket kan bruges til meget mere end tilskud

Da et gyldigt energimærke blev et krav i forbindelse med Energistyrelsens tilskudspulje fik boligejerne udarbejdet dem på stribevis. Energimærket rummer dog meget mere end en adgangsbillet til tilskudskronerne. Vi dykker ned i de mange fordele ved energimærket og får gode råd til, hvordan du aktivt bruger beregninger fra vores branchepartner Norca ApS.

Mere end blot et salgs- og tilskudsværktøj

”Energimærket givet et indblik i husets energiforbrug og de forbedringer, der er rentable for dig at gennemføre. Altså, hvilke energirenoveringer, der betaler sig selv hjem i deres levetid. Samtidig laves der konkrete beregninger på, hvad du sparer om året ved energirenoveringerne. En viden, der er yderst relevant, hvis man oplever stigende energi- og varmepriser i denne tid,” siger Chris Skaarup Mortensen, indehaver hos Norca ApS, der er branchepartner på Energihjem.dk.

Desværre er det ikke alle boligejere, der benytter sig af de gyldne beregninger i energimærket og det er synd, understreger energikonsulent Chris Skaarup Mortensen.

”Energimærket kan bruges til mere end blot tilskudsansøgning og som salgsdokument. Hvis du vil vide, hvordan du energioptimerer boligen på baggrund af reelle beregninger og råd fra en uddannet fagmand, så er energimærket en billig og relevant løsning,” forklarer han.

Behovet for energiforbedringer har ændret sig

Der er i dag nye energirenoveringstiltag, der kan betale sig at udføre, som ikke var rentable år tilbage. Det skyldes særligt, at prisen på opvarmning er steget markant. Og særligt boligejere, der i dag har gas- eller oliefyr bør overveje at få et nyt energimærke, hvis det nuværende er af ældre dato.

”Energimærket viser husets samlede varmetab pr. kvadratmeter og varmekilden spiller jo en særlig vigtig rolle i denne tid. Tiltagene er nemlig rigtig mange for de boligejere, der har olie- eller gasfyr. Enten er der fjernvarme på vej eller også ønsker de at høre mere om varmepumpe eller jordvarme kan betale sig at få udført. Dem rådgiver vi gerne ud fra beregningerne i energimærket,” siger Chris Skaarup Mortensen og fortsætter:

”Det kunne eksempelvis ikke betale sig at udskifte termoruderne for 10 år siden. Her udskiftede man blot vinduerne, når de ikke kunne mere og man ville have nye. I dag ser vi dog, at det hos flere boligejere godt kan betale sig økonomisk at få nye ruder i, da boligen holder bedre på varmen med termoruder,” forklarer energikonsulenten.

Et energimærke er gyldigt i 10 år. Energimarkedet har dog ændret sig meget på 10 år, hvorfor du bør genoverveje om energimærkerapporten skal genbesøges, så du kan få mest muligt ud af pengene i boligen.

Gasfyr
Varmepumpe (luft til vand)

Et gasfyr udleder cirka 3.800 kg CO2 om året. En varmepumpe (luft til vand) udleder derimod cirka 1.300 kg CO2 om året.

Gasfyr
Varmepumpe (luft til vand)

Den årlige gas-udgift til varme og drift i et typisk hus på 140 m2 er 29.200 kr. om året. Har man en varmepumpe (luft til vand) koster det 14.500 kr. om året.

Energimærket kan øge boligværdien

Udover de brugbare og konkrete energiberegninger, kan energimærket også få betydning for friværdien i boligen. I 2020 lavede Finans Danmark en undersøgelse af salgsprisen i forhold energimærket og her fandt de frem til, at:

“Et hus med energimærke D på 140 kvadratmeter blev ifølge analysen i gennemsnit solgt for 1.986.252 kroner, mens et hus på 140 kvadratmeter med et energimærke B i gennemsnit havde en salgspris på 2.179.029 kroner. Og huse med energimærke A blev i gennemsnit solgt 256.580 kroner dyrere end huse med energimærke D.”

Det er dog ikke kun fordelagtigt for de boligejere, der vil sælge boligen, at få en opdateret energimærkning, påpeger energikonsulenten:

”Energimærket kan også få betydning for friværdien i boligen, da murstenene i flere tilfælde bliver mere værd, når du energirenoverer i boligen. Samtidig får du sænket udgifterne til varme og kan derfor sparre penge op til andre renoveringsdrømme, som nyt køkken eller en terrasse i haven,” siger Chris Skaarup Mortensen.

Energistyrelsens tilskudspulje

Frem til 2026 åbner Energistyrelsen løbende for en tilskudspulje til energioptimering af boligen. For at søge tilskudspuljen – med undtagelse af tilskud til varmepumper – skal du have et gyldigt energimærke på hånden, udarbejdet efter d. 1. oktober 2012- Som noget nyt kan du også kun søge tilskud, hvis din bolig har energimærke E, F eller G. Næste tilskudspulje åbner i efteråret 2022.

Hold dig opdateret på de energimærket

Tilmeld dig Energihjem.dks gratis nyhedsbrev og hold dig opdateret med nuværende og kommende tilskudspuljer.

Maksimum pris for energimærker

Hvad koster det så at få et energimærke? Energistyrelsen har nedsat maksimumpriser for energimærkerapporten, som energikonsulenterne følger.

Fra 1. januar 2022 er den øvre honorargrænse:

  • 6.284 kr. inkl. moms for en bygning på under 100 m2
  • 6.915 kr. inkl. moms for en bygning på 100-199 m2
  • 7.542 kr. inkl. moms for en bygning på 200-299 m2
  • 1.137 kr. inkl. moms for et enfamiliehus uden bygningsgennemgang.

Du kan dog med fordel indhente tre uforpligtende tilbud på energimærkerapporten, da du kan få et godt sammenligningsgrundlag i dit område.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *