Energimærkerne vidner om stort energipotentiale i de danske huse

Energimærket og dets forslag giver indsigt i husets energiforbrug og de energiforbedringer, der er rentable at udføre på adressen. Data fra Energihjem.dk og nye analyser viser en klar tendens i, hvilke energirenoveringer der er fordelagtige at udføre i de danske hjem, og hvor i landet energipotentialet er størst. Bliv klogere her.

De danske boligejere har forskellige muligheder for at nedbringe varmeudgifterne og forbedre energimærket i deres huse. Det kan dog være lidt af en jungle at finde ud af, hvor man starter og hvilke energirenoveringer, der bedst kan betale sig at give sig i kast med. Heldigvis siger de danske energimærker med deres forslag en hel del om, hvilke energirenoveringer, du som boligejer, med fordel kan zoome ind på, hvis du ønsker at spare penge på energiregningen og samtidig forbedre boligens energimærke. Vi ser nærmere på tal og tendenser i denne artikel – og udpeger, hvor i landet energipotentialet er størst. Vidste du eksempelvis, at det er størst behov for varmepumper i Greve?

Hvad viser energimærket?

Kort fortalt giver energimærket dig en klar forståelse af boligens energiforbrug og de energimæssige forbedringer, der kan betale sig. Energimærket måler specifikt det samlede varmetab i dit hus pr. kvadratmeter og placerer det på en energiskala fra A til G. Inden for A-kategorien er der yderligere opdeling i A2020, A2015 og A2010. Jo tættere dit hus er på kategorien A, desto mere energieffektivt er det.

Opdag rentable energiforbedringer på din adresse

Har du et gyldigt energimærke på adressen kan du med Energihjem.dk’s energiberegner nemt få et overblik over, hvilke energiforbedringer, der kan betale sig at udføre i din bolig og tilmed få en estimeret pris på renoveringsprojekterne. Har du ikke et gyldigt energimærke, men ønsker den veldokumenterede rapport kan du indhente 3 uforpligtende tilbud på energimærkning og få kontakt til lokale energikonsulenter.

Vil du blive klogere på det generelle potentiale for energieffektivitet i danske huse – ja, så læs endelig videre her. Analyserne viser nemlig tydeligt, hvilke muligheder, der er for at nedbringe varmeudgifterne og forbedre energimærket i huset.

Energimærket anbefaler disse energirenoveringer

I en analyse fra Finans Danmark og DI samles de generelle forslag til renovering af boliger med afsæt i energimærker. Analysen sker på baggrund af alle energimærkerapporter for boliger 2020- 2022. Analysen viser, at det særligt er varmekilden og husets isoleringsmængder, der indtager vinderpodiet i forhold til, hvilke energiforbedringer, der generelt kan betale sig at få udført i de danske husstande.

Her er de mange forslag til energirenoveringer i energimærkerapporterne (alle huse):

  • 51 % anbefales isolering af loft og tag
  • 48 % anbefales nye vinduer og døre
  • 48 % anbefales solceller
  • 45 % anbefales isolering af mure
  • 37 % anbefales isolering af gulv og etageadskillelse
  • 19 % anbefales varmepumpe
  • 12 % anbefales isolering af kælder

Det er ikke overraskende, at der generelt er flere renoveringsforslag for boliger med energimærker E-G sammenlignet med alle boliger. Derfor er det særligt relevant at se nærmere på, hvordan boliger i en dårligere energiklasse generelt kan forbedre sig, da nyere huse ofte har en mere energirigtig varmekilde fra starten. Særligt er isolering, varmepumper og solceller er i fokus, når vi ser på huse med energimærke E-G, da der her er gode lavthængende energifrugter at hente.

Analysen fra Finans Danmark og DI viser disse renoveringsforslag for huse med energimærke E-G:

  • 67 % anbefales isolering af mure
  • 61 % anbefales isolering af loft og tag
  • 53 % anbefales nye vinduer og døre
  • 51 % anbefales isolering af gulv og etageadskillelse
  • 44 % anbefales solceller
  • 24 % anbefales varmepumpe
  • 14 % anbefales isolering af kælder

Nedbring varmeudgifterne med forslag fra energimærkerne

Boligejere i Danmark har forskellige muligheder for at nedbringe varmeudgifterne og forbedre energimærket i deres huse. For dem, der har adgang til fjernvarme, er det en oplagt mulighed, mens andre husejere kan drage fordel af at skifte til en varmepumpe . Analysen viser, at I over halvdelen af tilfældene anbefales der installation af en varmepumpe til huse, der ikke kan få fjernvarme. Samtidig er tilbagebetalingstiden for varmepumper betydeligt kortere i dag sammenlignet med tidligere bl.a. fordi energipriserne er steget. At skifte til en varmepumpe er altså en relativt nem og sikker måde for mange boligejere at håndtere varmeregningen.

Valg af varmekilde har samtidig stor betydning for boligens salgsværdi. Ifølge en nylig Epinion-undersøgelse angiver 80 procent af boligejerne nemlig, at varmekilden ville påvirke deres beslutning, om køb af en ny bolig. Undersøgelsen viser også, at mange danskere ville fravælge en bolig, hvis den er opvarmet med olie- eller gasfyr. Blandt dem, der mener, at varmekilden er vigtig for deres boligkøb, svarer hele 44 procent, at de ville afstå fra at købe en bolig, der benytter olie- eller gasfyr.

Energimærke forslag

Fjernvarmeplaner og varmekildemuligheder

Mange boligejerne afventer stadig, hvorvidt og hvornår de kan forvente at få fjernvarme. Vi har samlet en oversigt over fjernvarmeplanerne og dykket ned i fordelene ved fjernvarme, varmepumper og jordvarme i vores “Skift fyr?”-univers. Her kan du også blive klogere på priser, finansiering og udskiftningsråd.

Den vigtige efterisolering

En anden effektiv måde at nedbringe varmeudgifterne og forbedre energimærket på er ved at efterisolere. Efterisolering kan ske i flere relevante bygningsdele – lige fra kælder til kvist. Har huset en hulmur er der også store besparelser at hente på efterisolering her. Samtidig er efterisolering en forholdsvis billig renoveringspost som tilmed bidrager til et bedre indeklima i boligen.

I disse byer er behovet for varmepumpe størst og mindst

Der er naturligvis lokale forskelle på, hvor i det ganske danske land energipotentialet er størst. Der er ligeledes stor forskel på, hvor i landet det anbefales, at der investeres i en varmepumpe. I analysen fra Finans Danmark og DI har de lavet beregningen ud fra andelen af energimærkerapporter for enfamiliehuse pr. kommune, hvor rapporten anbefaler, at der installeres en varmepumpe. Her medregnes de huse, der har energimærkerne C-G.

De 10 byer, hvor behovet for investering i en varmpumpe er størst:

Tal 1 Greve 51 %
Tal 2 Allerød 49 %
Tal 3 Holbæk 48 %
Tal 4 Lejre 47 %
Tal 5 Køge 46 %
Tal 6 Stevns 44 %
Tal 7 Dragør 42 %
Tal 8 Haslev 42 %
Tal 9 Frederikssund 41 %
Tal 10 Fredensborg 41 %

De 10 byer, hvor behovet for investering i en varmpumpe er mindst:

Tal 1 - grøn Frederiksberg 1 %
Tal 2 - grøn Odense 2 %
Tal 3 - grøn København 3 %
Tal 4 - grøn Århus 3 %
Tal 5 - grøn Herning 5 %
Tal 6 - grøn Holstebro 6 %
Tal 7 - grøn Albertslund 7 %
Tal 8 - grøn Aalborg 7 %
Tal 9 - grøn Fredericia 7 %
Tal 10 - grøn Esbjerg 8 %

Energimærker fra Bornholm til Lystrup

Bliver vi i tal-universet viser data fra Energihjem.dk også tydelige forskelle i, hvor i landet energipotentialet er størst. Elementer som befolkningstæthed og antal gyldige energimærkerapporter har naturligvis en betydning for resultatet, men der tegner sig en tydelig tendens i, hvor boligerne trænger til en kærlig energioptimering – og hvor energiklasserne allerede er i top.

Ud fra vores data kan vi blandt andet se, at der på den smukke solskinsø Bornholm er behov for energiforbedringer. Her har omkring 24 % af boligerne, ifølge vores indsamlede data, nemlig energimærke G i Gudhjem og Svaneke. Til sammenligning har under 1 % af boligerne i den jyske by Lystrup energimærke G. Tager vi så et smut til Middelfart er det energimærket D, der er det mest almindelige. Her er knap 25 % af husene nemlig i denne energiklasse, mens der er i Solrød Strand er hele 11,5 % af husene, der er i energiklasse A2010.

Mange fordele ved at energirenovere

Fordelene ved at energiforbedre boligen er til at føle på – både i forhold til økonomien og velvære. Energiforbedringer giver dig:

  • Årlige besparelser på varmeregningen
  • En mere klimavenlig bolig
  • Et bedre indeklima
  • Et bedre energimærke, der kan have stor betydning for salgsværdien

Energihjem.dk er klar til at hjælpe dig godt videre med energirenoveringen. Vi har samarbejde med lokale energikonsulenter til energimærkningen og håndværkere, der udfører energirenoveringerne. Indsend din opgave til os og få 3 uforpligtende tilbud på opgaven.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarJette Lyhne-Kjærbye

Har I kendskab til firmaer som installerer solceller, som man ikke bør handle med? Eller spurgt på anden måde, som man roligt kan handle med? Er der en forening af solcelleforhandlere, som kan give én en sikkerhed for godt håndværk?

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Jette
Mange tak for din henvendelse. Hvis du gerne vil i kontakt med dygtige firmaer, der monterer og installerer solceller, vil jeg anbefale, at du sender en opgave ind og får tre henvendelser fra håndværkerfirmaer i vores netværk. Det kan du gøre lige her: https://energihjem.dk/tilbud/

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Viser 0 af 2 kommentarer