Nyt energimærke på hvidevarer og elektronik

For fortsat at fremme den teknologiske udvikling, så hvidevarer og elektroniske produkter fortsætter med at blive endnu mere vand- og energivenlige, blev der i marts 2021 introduceret et nyt energimærke. Samtidig introduceres ’Hele Prisen’, hvor du som forbruger kan se produkters samlede pris målt på både købspris og brugsomkostninger gennem hele dets levetid.

Energimærket i sin tidligere form har eksistereret i over 25 år. Formålet med energimærkningen er blandt andet at skabe gennemsigtighed for forbrugerne, så de har en idé om energiforbruget af deres produkter i hjemmet.

Produkter, vi benytter til daglig, er heldigvis blevet så gode, at det ikke er unormalt at se flere hvidevarer og elektroniske produkter med energimærker i toppen af skalaen, når du står i butikken. Desværre kan det også medføre, at behovet for at fortsætte den positive teknologiske udvikling mindskes for producenterne, der allerede har nået loftet for energimærker.

Derfor introduceres det nye energimærke, og produkternes nuværende energimærke nedjusteres. Med andre ord vil vi ikke se nogle eksisterende produkter med et energimærke A efter ændringen, og et produkt med energiklasse A+++ vil nu nedjusteres til B eller C. Derved løftes loftet for produkters energimærker, og incitamentet for at optimeringe produkters vand- og energiforbrug øges.

Læs også: Gode råd til grønnere bolig-installationer

Sådan ser det nye energimærke ud

Hidtil har produkter energimærkningsordningen været rangeret fra D, som er det ringeste, til det bedste, A+++. Den nye skala kører i stedet fra G til A, hvorved plusserne også udfases.

Udover den reviderede skala, tilføjes der også en QR-kode med link til EU Kommissionens produktdatabase, produkternes energiforbrug fremhæves på midten, og der er kommet nye og flere piktogrammer af produktegenskaber – eksempelvis vises støj i en skala fra D til A.

Nyt energimærkelabel til vaskemaskine
Sådan ser det nye label ud på en vaskemaskine. Billede: label2020.eu

Følgende produkter har i 2021 fået nye energimærkninger:

  • Køleskabe og frysere til husholdningen
  • Vaskemaskiner og vaske-/tørremaskiner
  • Opvaskemaskiner
  • TV og skærme
  • Lyskilder

Øvrige produkter såsom klimaanlæg, tørretumblere, støvsugere og vandvarmere forventes i løbet af 2022 at få nye energimærker.

Se Hele Prisen på produkterne

EU-projektet, Label2020, introducerer ligeledes endnu et tiltag, der gør handel af hvidevarer og elektroniske produkter endnu smartere for forbrugerne: De har nemlig lanceret det digitale værktøj, Hele Prisen.

Med Hele Prisen bliver det utrolig let for forbrugerne at se totalprisen på produkter gennem hele produktets levetid ved både at tage højde for forbrugsomkostninger sammen med den oprindelige købspris. Derved bliver det endnu mere gennemskueligt, hvor forbrugerne hidtil kun har haft købsprisen at tage højde for.  

I produktdatabasen finder du alle produkter, der markedsføres i EU. Står du i butikken, skal du blot scanne QR-koden på energimærket, hvorved du får adgang. Fra sofaen derhjemme kan du blot besøge værktøjet på dets hjemmeside.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *