Elafgiften er steget: Nu er de høje elpriser tilbage

Den lave elafgift som danskere har kunne nyde godt af det første halvår af 2023, er nu fortid. Pr. 1. juli er de høje elafgifter tilbage, og det kan have stor betydning for din elregning.

Siden årsskiftet har elafgiften i Danmark været på EU’s minimumssats 1 øre pr. kWh inkl. moms. Den lave elafgift kan danskerne nu se langt efter. Pr. 1. juli er afgiften nemlig steget til 87,13 øre pr. kWh inkl. moms – og det har betydning for de danske husstande, hvor elregningen nu vil stige.

Så meget stiger elregningen

Faktisk giver afgiftsstigningen ekstraudgifter på 86,13 øre pr. kWh. Ifølge Forsyningstilsynet bruger en gennemsnitsdansker, bosiddende i en lejlighed på 80 m2, omtrent 1.900 kWh årligt. Med den genindførte afgift kan vedkommende forvente en prisstigning på 1636 kr. pr. år.

Desuden bruger en gennemsnitlig dansk familie, bosiddende i et parcelhus på 150 m2, 4500 kWh årligt. De kan se sig nødsaget til at betale 3876 kr. mere årligt med denne elafgift sammenlignet med den der var fra 1. januar til og med 30. juni 2023.

Den lave elafgift landede på et tørt sted

Det politiske initiativ ”Aftalen om vinterhjælp” blev indført pr. 1. januar for at skabe tryghed og afbøde for de stigende energipriser. Dette indebar en reducering af elafgiften helt ned til EU’s minimumskrav. Aftalen faldt i god jord blandt danskerne, der oplevede store ekstraudgifter på el og varme i 2022.

Ifølge Forsyningstilsynet var den gennemsnitlige elpris i perioden januar 2022 til marts 2023 76 procent højere end den var fra 2016 til december 2021 i Østdanmark. I Vestdanmark var elprisen 37 procent højere i samme periode. Derfor faldt reduceringen af elafgiften på et tørt sted. Fra at man i august sidste år på et tidspunkt måtte betale 6,4 kr. pr. kilowatt time, var prisen på el 1,86 kr. i maj måned i år. Altså blev det langt tryggere for danskerne at anvende strøm i boligen.

CO2-dæmpende initiativer straffes

Højere elafgifter har især betydning for de danskere som har en varmepumpe som energikilde eller en privat ladestander til at lade deres elbil. For med den genindførte elafgift bliver det dyrere at bruge disse eldrevne anlæg. Anlæg som ellers er vigtige i kampen mod at sænke CO2 udledningen. Det er dog muligt for boligejere med eldrevne anlæg at få reduceret elafgiften på den den af forbruget, der ligger over 4.000 kWh årligt.

Green Power Danmark, som er talerør for den danske energisektor, mener derfor at den nye og høje elafgift er et levn fra fortiden, som ikke passer inde i dagsordenen omkring reduceringen af CO2. Afgiften blev skabt dengang, det primært var kul, olie og gas, som blev anvendt til at generere strøm. I dag står solceller og vindenergi for store dele af strømproduktionen. Derfor er det ifølge den grønne erhvervsorganisation meningsløst og med til at bremse den grønne omstilling.

LÆS MERE – Ny klimarapport chokerer: Opvarmning af kloden sker hurtigere end nogensinde

Tjek elprisen inden du bruger strøm

Incitamentet til at anvende strøm på andre tidspunkter end i spidsbelastningsperioden kl. 17-21 stiger i høj grad, når elafgiften er højere. Selvom elafgiften ikke ændres i løbet ad dagen, så er der fordele ved at tjekke, hvornår på dagen strømmen er billigst, så man har mulighed for at spare penge. Det er en vane vi især gjorde brug af sidste år, og den kan med fordel implementeres igen, for at komme de høje priser til livs.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarJacob Petersen

Hej og tak for gode artikler. I skriver i artiklen ‘Elafgiften er steget’, at: “Højere elafgifter har især betydning for de danskere som har en varmepumpe som energikilde… Med den nye elafgift bliver det dyrere at bruge disse eldrevne anlæg”. Men når man opvarmer sin bolig med el, er man så netop ikke fritaget for afgift over 4000 kWh? Vh Jacob

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Jacob

Mange tak for din kommentar. Dejligt at høre, at du synes om vores artikler. Det er korrekt, at har man et anlæg, der kører på el, kan man få reduceret sin elafgift på den del af ens elforbrug, der ligger over 4.000 kWh. Regeringen sænkede el-afgiften i første halvår af 2023 til 1 øre pr. kWh, og derfor betød tilbuddet om reduktion af el-afgiften i praksis ikke det store. Men her i anden halvår af 2023 er den almindelige el-afgift genindført, og det vil folk, der har en varmepumpe eller ladestander kunne mærke. Derfor vil tilbuddet om at få reduceret en del af el-afgiften også være en håndsrækning, de vil kunne mærke. Jeg kan godt se, at formuleringen ikke var helt tydelig, så den har jeg nu tilrettet.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Viser 0 af 2 kommentarer