Ny undersøgelse: Besparelser driver boligejere til at energirenovere

I lyset af de stigende energipriser har Danske Banks realkreditinstitut, Realkredit Danmark, i samarbejde med YouGov lavet en ny undersøgelse, der afdækker, hvad der er vigtigt for boligejerne, når de finder den grønne værktøjskasse frem. Den belyser også, hvor stor en rolle energimærket spiller, når en ny adresse kalder. Vi dykker ned i undersøgelsens konklusioner her.

Hvad driver boligejerne til at energirenovere? Det undersøgte Realkredit Danmark i samarbejde med YouGov tilbage i efteråret 2021. Den seneste tids ekstreme stigninger i energipriser har dog gjort det relevant at spørge boligejerne igen. Derfor blev en ny undersøgelse sendt ud i juli 2022.

Økonomien tager den gule førertrøje

Konklusionen på sidste års undersøgelse var klar: Boligejerne var især drevet af muligheden for en økonomisk gulerod ved energiforbedringer – og det har de stigende energipriser bestemt ikke ændret på.

”Først og fremmest viser undersøgelsen, at de overordnede prioriteringer for boligejerne ikke har forrykket sig i videre omfang. Hvis man skal foretage energiforbedringer af boligen, så drives langt hovedparten af boligejerne af udsigten til at spare penge på energiregningen – det svarer 62 procent af boligejerne som deres 1. prioritet,” skriver Christian Hilligsøe Heinig, Cheføkonom hos Realkredit Danmark/Danske Bank.

Herefter er det ”forbedring af indeklimaet”, der er den næst hyppigste driver for at energirenovere. 21 procent af de adspurgte angav nemlig indeklimaet som deres 1. prioritet i forhold til at energirenovere. ”At bidrage til den grønne omstilling” og ”salgsprisen” ryger herefter ned på en henholdsvis tredje- og fjerdeplads.

Hvad er den vigtigste begrundelse for at foretage energi- og/eller forbrugsforbedrende tiltag i din bolig? Rangér efter vigtighed, hvor 1 er det vigtigste

Tabel: Begrundelse for at foretage energi- eller forbrugsforbedrende tiltag
Kilde: YouGov og Realkredit Danmark, juli 2022

En stigning i gaspriser på op mod 22.000 kroner

Omtrent hver 5. parcel- og rækkehus i Danmark har i dag gasfyr og de rammes desværre hårdt at de stigende energipriser.

”Betalte man eksempelvis en varmeregning på 15.000 kroner på årsbasis tilbage i 2020, så vil man med et uændret varmeforbrug og gennemsnitsprisen for naturgas i årets første halvår have udsigt til en årlig varmeregning på hele 37.000 kroner i år – en stigning på voldsomme 22.000 kroner,” skriver Christian Hilligsøe Heinig.

Boligejere, der opvarmer med olie eller el er ligeledes ramt af de store prisstigninger. Faktisk viser undersøgelsen, at set som gennemsnit er det indtil videre kun boligejere med fjernvarme, der er gået fri, når man ser på udviklingen i forbrugerpriserne.

Lån til energiforbedringer af din bolig og spar helt op til 7.400 kr.

Drømmer du om en ny, grøn varmekilde eller om at energirenovere boligen? Så tilbyder Danske Bank og Realkredit Danmark et lån til energiforbedringer i din bolig, uden at du skal betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer. Lånet dækker energirenoveringer, der er på Energistyrelsens positivliste fra Byggepuljen.

Boligens beliggenhed er det vigtigste

I undersøgelsen kiggede Realkredit Danmark også nærmere på boligkøbernes prioriteringer. Og her er det langt fra energieffektiviteten, der er i højsædet.

”Blot 4 procent af boligejerne peger på boligens energieffektivitet som den vigtigste prioritering ved boligkøb mod 3 procent i efteråret. Forskellen mellem nu og efteråret bliver en lille smule større, hvis vi lader flere prioriteter komme i spil. Her peger 30 procent på energimærket som en af de tre vigtigste prioriteter og 56 procent, hvis man kan prioritere 4 elementer i boligkøbet. I efteråret var disse procenter henholdsvis 28 procent og 52 procent,” skriver cheføkonomen.

Det er derimod boligens beliggenhed, der er det vigtigste for boligkøberne. Derefter scorer boligens stand, størrelse og planløsning også højere på ønskelisten end energieffektivteten.

Drømmene kan udfordres

Drømmeboligen. En bolig med det bedste energimærke, beliggende i dit drømmeområde med plads til familien og tilmed en energivenlig og billig varmekilde – er naturligvis et ønske hos de fleste boligkøbere. Desværre hænger boligdrømme ikke altid sammen med den virkelige verden.

”Undersøgelsen afspejler, at der er mange prioriteter, der skal balanceres i forhold til boligkøb. Det er klart, at man som boligkøber i udgangspunktet gerne vil have en bolig med de bedste energimærker og billigste opvarmningsform, men ofte er man typisk begrænset i sine købsmuligheder af sin økonomi, og boligen skal også opfylde alle kravene i forhold til at få hverdag og familieliv til at hænge bedst muligt sammen,” skriver Christian Hilligsøe Heinig og fortsætter:

”Endeligt kan det godt være, at man helst ikke vil have gasfyr i boligen, men hvis man gerne vil bo i et bestemt område, så vil der ikke nødvendigvis være de store alternativer i forbindelse med boligkøbet. Når det er sagt, er der dog ingen tvivl om, at den aktuelle udvikling med de høje energipriser giver anledning til en isoleret negativ priseffekt for boliger med gasfyr og dårligt energimærke.”

Gasfyrene er især koncentreret i de københavnske omegnskommuner, Østsjælland og Nordsjælland, hvor det er populært at slå sig ned. Her er mellem 40-50 procent af parcel- og rækkehuse varmet op med naturgas.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarMogens Pilgaard Sørensen

Det er ikke kun privatkunder, der driver energibesparelser ind ad en kant. Også virksomheder er langt i år og arbejder kontinuerligt på at skære ned i energiforbruget.
Med galopperende elpriser, er rigtig mange hårdt ramt på økonomien.
Der tales dog ikke meget om de bagvedliggende grunde til de højere priser, for selvom der tales meget om manglende regn, tørke mm, betyder elkablerne til udlandet bare rigtig meget.

AvatarMaria Carlsen

Hej Mogens,
Tak for din kommentar. Du har helt ret. De vanvittige elpriser rammer rigtig mange.

Bedste hilsner
Maria – Energihjem.dk

Viser 0 af 2 kommentarer