Klimaaftale om 2025-klimamål i hus

Fredag eftermiddag den 7. maj indgik regeringen og støttepartierne en aftale om 2025-klimamål. Aftalen betyder, at vi i Danmark ved år 2025 skal have reduceret vores CO2-niveau med 50-54 procent. En reduktion, som støttepartierne har holdt fast i.

Regeringen, SF, Enhedslisten og De Radikale har indgået en politisk aftale om at reducere CO2-udledningen med 50-54 procent i 2025. Med aftalen er Danmark kommet et skridt nærmere at nå målet om en samlet reduktion af CO2-udleningen med 70 procent i 2030.

”Vi har lyttet til hinanden, og regeringen har imødekommet det stærke ønske fra SF, Det Radikale og Enhedslisten til, at vi kom i et endnu højere gear, når det gælder den grønne omstilling,” siger finansminister Nicolai Wammen (S) til DR Nyheder. Og det stærke ønske fra støttepartierne handlede netop om en større CO2-reduktion i 2025 end den, regeringen selv havde præsenteret.

Ikke til diskussion

Det blev klart, at forhandlingen om reduktionsniveauet ikke var til forhandling blandt støttepartierne.

”Vi kan diskutere virkemidler. Vi kan diskutere hastighed indenfor enkelte aftaler. Et ambitiøst delmål på minimum 50-54 pct. ikke er til diskussion,” skrev SF-leder Pia Olsen Dyhr torsdag på Twitter. Og Enhedslistens politiske ordfører Mai Villadsen mødte journalisterne med denne udtalelse:

”Der vil være alvorlige konsekvenser. Jeg kan ikke sige hvilke, men det vil være at føre åben krig mod os.”

Hvordan indfrier vi klimadelmålet?

Målet om de 50-54 procent reducering er slået fast med den politiske aftale, men hvordan målet skal nås, er endnu ikke fastlagt. Både De Radikale og Enhedslisten foreslår en løsning med en afgift på CO2, imens SF mener, at der kan spares CO2 mange steder:

”Både i landbruget, på transportsektoren, i husholdningen og i industrien.”

– Pia Olsen Dyhr

“Vi vil snakke om at udtage lavbundsjord, der skal mere til end regeringen lægger op til. Vi kan få endnu flere elbiler ud at køre,” uddyber hun.

Klimarådets tidligere kritik

En væsentlig kritik, der fremsættes i Klimarådets rapport fra tidligere i år, er den manglende konkretisering af, hvordan vi egentligt når klimamålene fra politisk hold. Vi har samlet kritikpunkter og forlagene fra Klimarådet her.

Samtidig påpeger formand for Klimarådet, Peter Møllgaard, at mange bække små gør en stor å, når det kommer til at nå vores fælles klimamål.

”De der små procentsatser betyder faktisk en hel del. Hvis man ikke havde indgået det her delmål, så kunne regeringen sætte sig på hænderne i resten af valgperioden. Det her betyder, at man er nødt til at komme videre end det, der er sket nu,” siger han til DR Nyheder.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *