Forhøjet grundvand og generelle betingelser

Forhøjet grundvand er et fænomen, der forekommer når jorden bliver omfavnet af en for stor mængde regnvand. Hvis der er for meget regnvand på et græsareal, kan jorden have svært ved at absorbere mængden, og derfor vil regnen lægge sig ovenpå græsset i form af et forhøjet grundvandsspejl. Dette fænomen vil ifølge prognoserne kun blive mere aktuelt, i og med at regnmængden er blevet spået til at stige markant over de næste par år grundet klimaets forandringer. Bliv klogere på grundvandet her.

Det er svært at udpege hvilke husgrunde, der vil få problemer ved forhøjet grundvand – det kan ganske enkelt være forskelligt fra nabo til nabo. Miljøstyrelsen har dog udviklet et grundvandskort, der viser hvordan grundvandspejlet ca. er i de forskellige danske områder, og ellers er det en god idé at kigge tilbage på dine egne erfaringer med oversvømmelse på grunden. Bor du på en grund, hvor der ikke tidligere har været problemer med grundvandet kan oversvømmelser også skyldes ændringer i de omkringliggende kloakker.

Tegn på forhøjet grundvand

Man kan på flere forskellige måder, få et billede af, hvorvidt ens grund er præget af forhøjet grundvand eller ej. Hvis der ikke har været regn i en længere varig periode, men ens have stadig viser fugtighed, kan det være et tegn på at der er forhøjet grundvand. Derudover kan man forsøge sig med at grave eller bore, men selv i den forbindelse kan man risikere at ramme nogle punkter hvor det ikke tyder på forhøjet grundvand – selvom dette er tilfældet. Så overordnet set er den bedste måde at vurdere det på, ved at se på hvilken historik der er med forhøjet grundvand i området.

Hvad er grundvand?

Grundvand er det vand under jorden, der er dannet af regn og nedbør. Grundvandet er vigtigt i Danmark, da vi henter det op gennem boringer til brug som drikkevand – og heraf udgør det faktisk 99 procent af det vand vi drikker. Derfor er det vigtigt, at vi holder vores grundvandsforsyning rent, så vi fortsat kan udvinde vores drikkevand. Flere steder i landet ligger grundvandsspejlet tæt på overfladen. Det betyder, at hvis grundvandsspejlet stiger i fremtiden grundet de øgede nedbørsmængder, så vil det give store problemer med oversvømmelser.

Hvem har ansvaret?

Det er boligejeren, der har ansvaret for forhøjet grundvand på sin egen grund. Men med forhøjet grundvand kan det være rigtig svært at finde nogle præcise løsninger. Hele landet ved at det er et problem. Spildevands- og forsyningsselskaber vil gerne være med til at udbedre, hvis skaden er sket, det er også dem der bedst kan dræne et helt område vand.

Danske Bank

Når du skal energirenovere kan det være en forholdsvis dyr affære. Danske Bank og Realkredit Danmark tilbyder dig at låne til energiforbedringer i din bolig til en fordelagtig rente og uden at du skal betale ekspeditions- og lånesagsgebyrer. 
Det er en besparelse på helt op til 7.400 kroner.

Forhøjet grundvand: Hvad kan man gøre?

En løsning på den våde have grundet det forhøjede grundvand kan være et omfangsdræn, en faskine eller et nedsivningsbed. Alle tre klimasikringsløsninger, der skal få led vandet væk fra grunden. Men den bedste anbefaling lyder, at du får visit af fagfolk, der kan tage en professionel vurdering om hvilken løsning der passer bedst til din grund.

I fremtiden kommer der til at være meget mere grundvand på de danske grunde, og det kommer i samme grad til at være en stigende problematik. Flere kommuner melder allerede ind nu, at der er kommet flere problemer med grundvandet. Nogle steder er det helt op til en meter ekstra der er kommet. Så det kræver en løbende forberedelse – for at husejere i udsatte områder ikke ender i en alvorlig – og dyr – position med forhøjet grundvand.

Ordbog

Her har vi samlet en begrebsforklaring for diverse vejrfænomener, der kan forårsage oversvømmelser, samt for mulige løsninger for disse.

Skybrud

Ifølge Danmarks Meteorologiske Institut kan et skybrud defineres som en regnbyge hvori der falder mere end 15 mm regn på 30 minutter. Dette forårsager meget ofte oversvømmelser af kloakker og tagrender.  

Stormflod

En stormflod opstår ved, at en kraftig vind presser store masser af vand ind over land. Fænomenet opstår oftest i lave marskområder som ved eksempelvis Vadehavet og kan forårsage oversvømmelser.

Forhøjet grundvand

Forhøjet grundvand opstår ved store regnskyl, der ikke kan absorberes af de græsarealer hvorpå de falder. Dette kan resultere i et forhøjet grundvandsspejl, der ligger ovenpå græsarealerne. Nogle steder i landet, er grundvandsspejlet målt til at være steget med op til to meter.

Kystsikring

Bølgen blå kolliderer døgnet rundt med de danske kyster, og det forårsager en erosion af kystområderne, hvilket vil sige at de langsomt går i stykker. For at der bliver passet på vores kyster, kan man derfor på kommunalplan indføre diverse løsninger for kystsikring og kystbeskyttelse – det kan du læse meget mere om her.

Klimasikring

De ændrende klimaforhold forårsager mere regn, og vil forårsage endnu mere regn i fremtiden. Vores kloakker kan ikke holde til de store mængder vand – så hvordan kan mand ved hjælp af klimasikring, sørge for at kloakkerne ikke bliver oversvømmet? Det kan du læse mere om lige her.   

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

Avatarhelle nymark

Hej – på vores grund er der næsten konstant vandspejl på græsset og når der kommer meget nedbør kommer set tæt på huset og højt. Vi har lagt faskine og gravet hen til afløb, men meget af vanden kommet fra naboen som ligger lidt højere og som ikke har faskine eller afløb. Kan der gøres noget ? Venlig hilsen Helle

Michelle NielsenMichelle Nielsen

Hej Helle

Mange tak for din besked. Har I kigget i muligheder som regnbede, omfangsdræn eller sedumtage? Vi sidder som journalister og ikke fageksperter, så mit råd vil være, at du forhører dig hos et eller flere firmaer, der gør sig i LAR-løsninger. Håber I finder en god løsning.

De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk

Viser 0 af 2 kommentarer