Ventilationen af boligen har aldrig været vigtigere

Dit indeklima, og ventilationen af dit hjem, er særligt vigtigt i disse tider. Høje varmeregninger betyder, at mange af os skruer temperaturen ned, men jo mere man skruer ned, jo større risiko er der for fugtdannelse og skimmel. Det er dog ikke kun temperaturen boligejere skruer på, for mange foretager flere energibesparende og -optimerende tiltag. Det mærker Christian Dyrberg Frandsen, ekspert i ventilationsanlæg – han hjælper nemlig boligejere, der har udført energimæssige forbedringer på boligen, der efterfølgende mærker til et dårligt indeklima.

Annonceret indhold

De fleste af os kender det: kondens i vinduerne, når vi vågner. De våde vinduer og karme vidner om, at dit indeklima ikke er optimalt, og dét kan føre til gener, såsom træthed, uoplagthed og dårlige nætter. I disse tider er der særlig stor risiko for fugtdannelse og skimmel – kun få boligejere lufter tilstrækkeligt ud derhjemme om vinteren, og det i sig selv øger risikoen for fugt. Hertil skruer danske boligejere i flok ned for varmen derhjemme i et forsøg på at nedbringe varmeregningen, men falder temperaturen til under 17-18 grader, øges risikoen for fugt yderligere. Det er derfor særligt vigtigt, at ventilationen er optimal derhjemme.

Men er der for fugtigt hjemme hos dig? Kig bl.a. efter kondens i vinduerne. For ifølge ekspert i ventilationsanlæg, Christian Dyrberg Frandsen, ejer af Dyrbergs Montage, er netop kondens i vinduerne et tegn på, at der ikke er tilstrækkelig ventilation derhjemme. Eksperten fortæller yderligere, at dette er et problem, som mange kunder har haft af gener inden de fik et ventilationsanlæg:

“Den hyppigste årsag til at boligejere får ventilationsanlæg er, at de døjer med fugt og kondens i vinduerne, når de står op om morgenen. Det er især dét, de kan se og dét, de kan føle på, der generer dem. Derfor spørger de, om det hjælper, at de får et ventilationsanlæg? Og ja, det gør det, kondensen går væk, og de skal ikke gå og tørre vinduer og fugtige kroge af for at undgå skimmel og forrådnelse”

– Christian Dyrberg Frandsen

Vidste du?

Fugt er i sig selv ikke til større fare, men når fugten sætter sig i vinduer, karme og kroge, er der risiko for skimmel og forrådnelse. Det kan hjælpe at lufte ud, så du får frisk luft ind. Til tider er det uheldigvis ikke nok, fordi ens daglige gøren også har betydning for ens indeklima. Når man vasker og tørrer tøj inden for, går i bad og sænker rumtemperaturen pga. høje varmeudgifter dannes der mere fugt, og få får luftet nok ud.

Hertil kan et dårligt indeklima også føre til helbredsmæssige gener, herunder træthed, hoste og uoplagthed.

Mange dagligdagsting skaber fugt og derfor et skidt indeklima i boligen. Det betyder, at mange boligejere tyer til mekanisk hjælp i form af et ventilationsanlæg, der sørger for, at udluftningen sker automatisk. Det er ofte også boligejere, der for nylig udført energimæssige forbedringer på boligen.

Mange eftermonteringer i energioptimerede boliger

Det er populært at energirenovere, og som del af energirenoveringen isolerer og efterisolerer mange boligejere deres hjem. God isolering sikrer, at varmen bliver indenfor og det kan føre til besparelser på varmeregningen. Men mange tænker ikke på, at mens varmen bliver indenfor, så holdes sund, frisk luft udenfor.

Christian Dyrberg Frandsen fortæller, at mange kunder hos Dyrbergs Montage er boligejere, der har udført energiforbedringer på boligen. De isolerer og efterisolerer nemlig boligen og tætner for eksempel loft med plast i form af dampspærre, der forhindrer frisk luft at trænge igennem. Og det kan føre til dårligt indeklima.

“Der er utroligt mange, der energirenoverer lige nu, og når de efterisolerer og bruger dampspærrer for at tætne, så får de problemer. Der er indelukket og der opstår kondens i vinduerne osv. Jeg plejer at sammenligne boliger, der mærker til de her problemer med det at bo i en plasticpose – der opstår jo ret meget kondens i sådan én,” forklarer Christian Dyrberg Frandsen og fortsætter:

“Det er tit, at vi ude hos boligejere, som har udført energiforbedringer, der siger til os: Gid der var nogle, der fortalte os om det her, da vi gik i gang”.

Branchepartner Ventilation

Ekspert Christian Dyrberg Frandsen understreger, at det er vigtigt, at ventilationen er optimal, især når man skruer temperaturen ned her i vintermånederne for at spare på varmeregningen. Dog kan det, på naturlig vis, være vanskeligt at få luftet nok ud – uden at al varmen også luftes ud. Dette kan dog opnås vha. et ventilationsanlæg, der passer præcist til dine og din boligs behov.

Ventilationsanlægget skræddersyes til dine behov

“Vi kontakter kunden og får nogle oplysninger om husets størrelse, er det et etplans- eller toplanshus, oplysninger om de udfordringer, de mærker til. Så hører vi om de ønsker ventilationsanlæg på loftet eller skal det hænge i et bryggers? Der er mange parametre, der spiller ind, men vi finder ud af, hvad type hus det er og hvilke udfordringer kunden har, og derfra udarbejder vi så et tilbud. Når kunden har accepteret tilbuddet, så går vi i gang med at beregne den luftmængde, der skal bruges, vi dimensionerer rør og anlæg, så det passer præcist til kundens hus.” – Christian Dyrberg Frandsen

Et ventilationsanlæg sikrer dig frisk luft og en varm bolig

Det kan som sagt hjælpe af lufte ud, men det er ikke alle boligejere, der har lyst til at varmen går tabt – derfor lufter mange ikke ud. På en kold vinterdag lukker man kold luft ind og varm luft ud, og så skal ens varmekilde bruge mere energi på at varme boligen op. Men ifølge Christian Dyrberg Frandsen kan et ventilationsanlæg med varmegenvinding sikre dig frisk luft og en varm bolig.

“Et ventilationsanlæg suger ca. 21 grader varm luft ud af boligen, og tager luft udefra, der eksempelvis er 0 grader, varmer det op til 19 grader og sender det ind i boligen. Luften mister to graders varme, men det er jo intet ift., når du lufter ud og får 0 graders luft gennem boligen,” forklarer Christian Dyrberg Frandsen.

 Et ventilationsanlæg med varmegenvinding sørger ikke kun for, at udluftningen sker automatisk, men sørger også for, at kun en lille del varme går tabt. Denne form for ventilationsanlæg genbruger varmen i boligen ved at trække varmen ud af den luft, der er inde i boligen, og genbruge den i den luft, der blæses ind via dit ventilationsanlæg. Der er derfor ikke grund til, at du lufter naturligt ud – det sørger ventilationsanlægget nemlig for.

Fordele ved ventilationsanlæg med varmegenvinding

  • Du sparer på varmeregningen, da du kan genbruge op til 96 procent af varmen fra dit ventilationsanlæg
  • Ventilationsanlægget sikrer dig et optimalt indeklima
  • Anlægget kan filtrere pollen og partikler fra luften fra
  • Du undgår skadelige stoffer i luften eksempelvis fra radon
  • Ventilationsanlægget kan køle om sommeren

Kontakt Dyrbergs Montage

Er du interesseret i et ventilationsanlæg? Så kan du kontakte Dyrbergs Montage og få hjælp af deres dygtige ventilationseksperter. Du kan kontakte Dyrbergs Montage direkte på telefonen på 22 87 81 10 eller på mail på: Cfr@dbmontage.dk.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *