Vælg den rette varmepumpe inden varmepumpepuljen åbner

Uforudsigelige energipriser og en regeringsplan om, at gas- og oliefyrene i landets boliger skal erstattes af grønnere varmekilder, har ført til, at mange boligejere skal se sig om efter en ny varmekilde, og her er varmepumpen populær. Derfor ønsker mange boligejere også at få del i den kommende varmepumpepulje, der åbner her til forår. Men er du usikker på, om du bør vælge en luft til vand-varmepumpe eller et jordvarmeanlæg? Så bliv klogere her. Vi har forhørt os hos en ekspert i varmepumper.

Annonceret indhold

Valg af varmekilde er et varmt emne. Mange boligejere skal erstatte det gamle gas- og oliefyr, og det er ikke alle, der kan få fjernvarme. Det får flere til at se efter andre varmekilder – herunder varmepumpen, der er en energieffektiv varmekilde, som kan en-til-en erstatte gas- og oliefyr. Derfor ønsker mange boligejere også at få del i varmepumpepuljen, der åbner her til forår. Men det er en stor beslutning at skulle vælge varmepumpe, og derfor har Energihjem.dk forhørt sig hos en ekspert i varmepumper, Lars Bendix Nielsen, der gør os klogere på de to typer af varmepumper, man kan få tilskud til: luft til vand-varmepumpen og jordvarmeanlægget.

Lars Bendix Nielsen fra Bendix VVS og Kloakservice ApS er ekspert i varmepumper og det erfarne firma har stort fokus på energirigtige løsninger. I artikel her gør Lars Bendix Nielsen os klogere på de nogle de vigtige faktorer, du bør tænke ind, når du vælger varmepumpe.

Jordvarme har bedre nyttevirkning

Jordvarmeanlægget og luft til vand-varmepumpen kan, i modsætning til den mindre luft til luft-varmepumpe, en til en erstatte gas- og oliefyr og er derfor populære varmekilder. Hertil skyldes populariteten også, at varmepumpen er en grøn varmekilde, der er særligt energieffektiv. Skønt den ene udnytter varmeenergien fra luften og den anden varmeenergien, kører de efter samme princip – men spørger man Lars Bendix Nielsen er anbefalingen, at boligejere, der har pladsen, vælger jordvarmepumpen:

” Jordvarme er den bedste løsning, man kan få, fordi den har den bedste nyttevirkning. Du får flere penge tilbage, når du bruger jordvarme kontra en luft til vand løsning. Den har cirka 20 % bedre nyttevirkning. ”

Den større nyttevirkning skyldes, at anlægget udnytter varmeenergi fra jorden, der har en mere konstant temperatur. Luft til vand-varmepumpen udnytter varmenergien fra luften udenfor, men her kan lufttemperaturen hurtigt skifte. ” På en kølig dag skifter lufttemperaturen hurtigt fra minus 3 til 7 grader, og så skal varmepumpen arbejde mere. Og jo koldere luften er, jo mindre varmeenergi er der, som varmepumpen kan udnytte”, forklarer Lars Bendix Nielsen.

Der er fordele ved begge anlæg

Skønt jordvarmeanlægget har en bedre nyttevirkning, skal man tænke ind, at jordvarmeanlægget er dyrere – det samme er installationen heraf. Prisen afhænger selvfølgelig af forskellige faktorer, men generelt er luft til vand-varmepumpen billigere.

Hertil har luft til vand-varmepumpen ikke brug for særligt meget plads, men det har jordvarmeanlægget: ” Til jordvarmeanlægget skal du bruge mellem 600 og 1000 m2 græsplæne, som slangerne kan pløjes ned i. Slangerne kobles så til et anlæg, der sættes op typisk i bryggerset”, forklarer Lars Bendix Nielsen. Og i modsætning til luft til vand-varmepumpen, genererer jordvarmeanlægget stort set ingen støj: ”Anlægget i bryggerset kan godt summe en smule, men det er så også det”, fortæller Lars Bendix Nielsen. På den anden side kan luft til vand-varmepumpen godt støje, og derfor bør man ikke placerer den for tæt på egne værelsesvinduer eller naboens skel.

De helt store fordele ved begge anlæg er, at de kan varme større helårshuse op, en til en erstatte gas- og oliefyr og er en grøn varmekilde.

Om jordvarme

  • Størst nyttevirkning – derfor billigere i drift
  • Ingen støjgener
  • Lille vedligehold
  • Kan varme luft og varmt vand op
  • Kræver mellem 600 og 1000 m2 græsplæne

Om luft til vand-varmepumpe

  • Nem installation
  • Billigere nu og her pris
  • Lille vedligehold
  • Kan varme luft og varmt vand op

Det er vigtigt, at varmepumpen dimensioneres

For at få størst udbytte af varmepumpen som varmekilde, er det vigtigt, at den dimensioneres korrekt. Du bør derfor ikke selv indkøbe en varmepumpe til din bolig før du har rådført dig med en, der ved noget om varmepumper. Har varmepumpen en forkert dimensionering, vil du enten være nødt til at benytte supplerende varmekilde (som regel el) eller få en varmepumpe, der starter/stopper hele tiden – og det forringer driften og holdbarheden af varmepumpen. Dimensionering af varmepumpen refererer til, at man konfigurerer varmepumpen, så den dækker boligens aktuelle varmebehov. Lars Bendix Nielsen fortæller om jordvarmeanlægget:

” Jordvarmeanlægget kan varme alle størrelser boliger op – man skal bare konfigurere anlægget ordentligt. Og når det kommer til jordvarmeanlægget, så er det dét anlæg, der sidder inde i bryggerset, som man sørger for at konfigurere rigtigt.”

Når jordvarmeanlægget skal dimensioneres, tages der nemlig faktorer som husets varmesystem og isolering i betragtning. Det samme gælder, når det kommer til dimensioneringen af luft til vand-varmepumpen. Det er derfor fornuftigt at lade professionelle som Bendix VVS og Kloakservice ApS stå for dimensioneringen af din varmepumpe – om du vælger jordvarmeanlægget eller luft til vand-varmepumpen.

Om varmepumpepuljen

Varmepumpepuljen er Energistyrelsens økonomiske håndsrækning til boligejere, der skal erstatte boligens gas- og oliefyr. Den præcise åbningsdato for puljen er endnu ikke fastlagt, men så snart Energihjem.dk er bekendt med datoen, vil vi opdatere herom på hjemmesiden.

Der er pt ikke mange oplysninger fra Energistyrelsen om varmepumpepuljen, men ifølge flere kilder, vil boligejere i 2023 kunne få et ensartet tilskud fra varmepumpepuljen, uanset husets størrelse og energiklasse. Kilderne oplyser, at det forventede tilskud er på 17.000 kroner til luft til vand-varmepumper og 27.000 kroner til væske/vand (jordvarme).

Det er vigtigt, at du søger tilskud, før du går i gang med dit varmepumpeprojekt. Du kan ikke få tilskud, når du først har købt materialer eller underskrevet en aftale med håndværkeren.

Få den rette råd og vejledning, så du vælger den rette varmepumpe

Bendix VVS og Kloakservice ApS er ekspert i varmepumper og kan derfor vejlede dig til den rette varmepumpe. De hjælper selvfølgelig også med monteringen og installation af din varmepumpe.

Du kan kontakte dem direkte på telefonen: 53 86 80 53 og på mail: ln@bendixvvs.dk

Du kan også læse mere omkring Bendix VVS og Kloakservice ApS på deres hjemmeside.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *