Sådan undgår du et dårligt indeklima, som påvirker din sundhed  

Dårligt indeklima er et problem i mange boliger – både ældre og nyrenoverede. Hovedpine, træthed og allergiske reaktioner kan ofte skyldes dårlig luftkvalitet, men mange opdager det først, når skaderne allerede er sket. For meget fugt kan føre til skimmelsvamp, mens manglende luftudskiftning kan skabe en usund ophobning af skadelige partikler. Heldigvis kan den rette ventilation løse problemet.

Grønlige og sorte plamager på boligens kolde vægge, vand i vinduerne om morgenen eller tung luft i boligen. Det er hverdagskost, at boligejere kontakter ventilationsfirmaet Vilea ApS med netop de symptomer. For symptomerne er konsekvensen af et dårligt indeklima – og det kan påvirke sundheden. Netop den erfaring har ekspert i ventilationsanlæg, og indehaver af Vilea ApS, Casper Søndergaard.

”Mange oplever dårlig søvn og luftvejsgener. Børnenes kvalitet i skolen bliver dårligere, fordi de ligger og indånder tung og fugtig luft hele natten. Samtidig kan man udvikle alle mulige sygdomme og allergier, fordi der er begyndende skimmelsvamp i boligen. Et dårligt indeklima påvirker i den grad vores sundhed. Derfor er det vigtigt at tage det alvorligt,” siger Casper Søndergaard.

Alle boliger kan rammes af dårligt indeklima  

Ifølge eksperten er det alle boligtyper, som rammes af dårligt indeklima.  

”Man tænker, at dårligt indeklima typisk opstår i ældre boliger. Og det gør det også. Her er der mange, der vågner med vand i vinduerne i morgenen,” siger Casper Søndergaard.  

Han uddyber: ”Men faktisk er det også et problem, når man renoverer huset – for eksempel efterisolerer. Når man efterisolerer på loftet eller i hulmuren, gør man huset mere tæt, og det gør, at det har svært ved at ånde. Det får fugtniveauet til at stige helt vildt.”  

Dagligdagens gøremål i boligen bidrager til et fugtigt indeklima. Når man tørrer tøj, glemmer at lukke døren til badeværelset, holder temperaturen lav, for at spare på varmeregningen eller ikke lufter ud. Ja, det er alle faktorer, som påvirker indeklimaet, skaber fugt og i nogle tilfælde skimmelsvamp.  

Den rette ventilationsløsning kan gøre dig og din bolig sund

I gennemsnit tilbringer vi op til 16 timer dagligt i hjemmet. Har man et dårligt indeklima, er det derfor vigtigt at komme det til livs.

”Alle boliger kan få varmegenvinding. Har man et loft, er den mest almindelige løsning at installere et anlæg på loftet. Herfra trækker man rør rundt og ned til alle rum, så der kommer luftskift i boligen. Luftskiftet sker en gang hver halve time,” siger ventilationseksperten.

Et genvindingsanlæg adskiller sig fra et almindeligt ventilationsanlæg. Ligesom ved almindelig ventilation, kommer der luftcirkulation og frisk luft i hjemmet. Ved et genvindingsanlæg genbruges luften, hvor den renses for støv og pollen, før den pustes ud i hjemmet på ny.

”Anlægget sørger for, at der kommer ren og renset luft rundt i boligen. Man slipper for at lufte ud – og det er jo godt for varmeregningen. Vi plejer at sige, at man kan spare 3-8.000 kr. om året ved at etablere et anlæg, simpelthen fordi man ikke skal lufte ud og åbne vinduerne. Det holder varmen inde,” siger Casper Søndergaard.

Har man ikke et loftrum, er der stadig mulighed for at få varmegenvinding.

”Vi har hos Vilea ApS også en løsning, som vi bruger i kældre, og til huse, hvor der ikke er et loft. Det er en et-rums-ventilator – og de er blevet rigtig populære. Så i stedet for at have anlægget på loftet, så borer man et hul i væggen eller i soklen. De her anlæg fylder ikke nær så meget, men er stadig meget effektive,” forklarer eksperten.

Anlægget suger luft ind i 75 sekunder, og så puster den luften ud i 75 sekunder. Via denne proces kan man få varmegenvinding på op til 97 procent.

To anlæg – samme formål – hvilket passer din bolig?

  • Installeres typisk på loftet
  • Tilsluttes rørføring til alle rum
  • Luftskifte hver halve time
  • Renser luften for støv og pollen
  • Kan reducere varmeregningen med 3-8.000 kr. årligt
  • Installeres direkte i væggen eller soklen
  • Fylder minimalt
  • Effektiv varmegenvinding op til 97 %
  • Ideel til kældre eller boliger uden loftsrum

Undgå sygdom med ventilation

Ud over fugt og skimmelsvamp kan et dårligt indeklima også betyde et forhøjet niveau af radon i boligen, hvis boligen er placeret i et område med højt radonniveau.

“Man kan se, at der er nogle områder i Danmark, der er rigtig ramt af højt radon. Det har jo vist sig at være direkte kræftfremkaldende. Så er det godt at få indstillet ventilation, så man kan nedbringe radonniveauet i boligen,” siger Casper Søndergaard.

Radon er en radioaktiv gas, som dannes naturligt i undergrunden og kan sive op i boligen gennem fundamentet. I dårligt ventilerede huse kan radonniveauet ophobe sig til sundhedsskadelige niveauer. Ifølge Sundhedsstyrelsen er radon en af de væsentligste årsager til lungekræft i Danmark, kun overgået af rygning. Derfor er det vigtigt at sikre god ventilation, især i huse med kældre eller hvis man har utilstrækkelig luftcirkulation.

Eksperten uddyber dertil, at et genvindingsanlæg også er med til at mindske allergiske reaktioner hos allergikere. Anlægget renser luften for pollen og partikler, som ellers ville være gået i luftvejene. Har man allergi, vil et genvindingsanlæg være et godt redskab til at øge ens velbefindende ved mildere og færre allergiske alleraktioner.

Fordele ved genvindingsanlæg i boligen 

  • Effektiv luftfiltrering 
  • Få et bedre indeklima uden fugt og skimmel 
  • Undgå partikler, skadelige stoffer som radon og pollen i luften  
  • Øget komfort og sundhed 
  • Besparelser på varmeregningen grundet 97 procent varmegenvinding 

Spar penge på dit nye genvindingsanlæg

Er du jagt efter et ventilationsanlæg til din bolig, kan Vilea ApS hjælpe dig med at finde det rette. Via tilbudsformularen på hjemmesiden kan du komme i dialog med dygtige fagfolk. De står klar til at vejlede dig, og give dig et tilbud på et genvindingsanlæg. Og i 2025 er der ekstra god grund til at få installeret et genvindingsanlæg.  

Håndværkerfradraget, der i 2025 er op til 8.600 kr. pr. person, dækker energirenovering og klimatilpasning boligen. Derfor er genvindingsanlæg også en del af fradraget.  

”Når man har fået installeret et genvindingsanlæg, kan man bruge håndværkerfradraget. På den måde får man også en besparelse på løsningen,” afrunder Casper Søndergaard.

Kontakt Vilea ApS i dag

Hos Vilea ApS er vi eksperter i genvindingsanlæg. Vilea ApS forhandler alle mærker af anlæg og kan guide dig til netop det anlæg, der passer til din bolig. Kunne du tænke dig et genvindingsanlæg, kan du trygt kontakte Vilea ApS.  

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *