Får du ikke fjernvarme? Her er dine muligheder for en grønnere bolig

Er du en af dem, der har fået besked om, at du ikke kan få sløjfet dit naturgasfyr til fordel for fjernvarme? Så er du ikke alene. 22 procent af de 670.000 danskere, som har modtaget en status på deres muligheder for fjernvarme, har nemlig fået at vide, at de ikke kan få del i den grønne fjernvarmeudrulning. Derfor har Energihjem.dk, sammen med en ekspert, set på, hvordan du i stedet kan spare på energiudledningen ved at efterisolere, så du alligevel kan få en grønnere bolig og billigere energiudledning.

De danskere, der ikke bor i et område, hvor der kommer fjernvarme, har fået at vide, at de må finde alternativer til deres naturgasfyr inden 2035. Det er nemlig inden dette årstal, at regeringen ønsker at naturgas skal udfases som energikilde i de danske boliger. ”Dog kan udskiftning af energikilden være en dyr renovering. Derudover står en række boligejere med få år gamle anlæg, hvorfor det ikke vil være den rigtige løsning allerede nu at udskifte anlægget,” siger Kristoffer Saunamäki, som er Projektleder i ROCKWOOL.

Derfor foreslår ROCKWOOL, der er verdens førende leverandør af stenuldsgranulat og eksperter i isolering, at man med fordel kan vente med at udskifte sin varmekilde og kickstarte sin energirenovering med efterisolering. Isolering lægger nemlig en dæmper på varmeregningen, er billigere end at udskifte hele energikilden, og så bidrager det også til øget komfort og grønnere bolig.

Branchepartner badge 2023: Isolering
ROCKWOOL er branchepartner hos Energihjem.dk

Tid til at overveje en alternativ energikilde

At starte med at efterisolere frem for at springe direkte ud i at skifte energikilder, giver mulighed for at overveje mulighederne for en alternativ energikilde samt tid til at lægge budget og spare op til et nyt anlæg. Alternativerne til fjernvarme er nemlig luft til vand varmepumper eller jordvarme, der nemlig kan koste alt fra 100.000 – 250.000 kr.

Efterisolér med fordel dit loft eller din hulmur

Det er mest almindeligt at ældre huse bør efterisoleres i loftrummet. Varme stiger nemlig op ad, og derfor vil et isoleret loft holde på varmen og mindske energiforbruget i boligen. Derudover foreslår ROCKWOOL også, at man bør se ind i mulighederne for hulmursisolering, da dette også er en af de steder, hvor mange kan opleve kuldebroer og varmetab i boligen.

Få bedre komfort i boligen

Åbenlyst, vil en isoleret bolig have mindre træk i boligen kontra en ikke-isoleret bolig. Dog vil isolering af eksempelvis hulmuren eller væggene også skabe en bedre komfort for boligejere i ældre boliger.

”Hvis man har et ældre hus med kolde vægge og placerer en reol op ad væggen, så vil der lynhurtigt blive skabt kold luft imellem væggen og reolen. Da luften ikke har mulighed for at sive væk, vil der opstå skimmel på væggen,” forklarer Kristoffer Saunamäki.

Han uddyber at mange boligejere vælger at flytte tingene væk fra væggen for at den ikke lider overbelast af kulden. Hvis man i stedet får isoleret væggene, kan møblerne placeres ved væggene, hvorfor boligarealet udnyttes til sit fulde potentiale.

Facadeisolering kan få den ældre bolig til at fungere som nybyg

Hvis din bolig er af gasbeton, eller har en facade, hvor det ikke er betydeligt, at murstensudtrykket på facaden forsvinder, kan man vælge at få isoleret facaden frem for at isolere væggene indefra.

”Den bedste effekt ved ydermursisolering får man, hvis man isolerer udefra. Her anvendes komprimerede stenuldsplader som kan sættes udenpå boligen. På den måde får man et moderne og nyt udtryk på sin ældre bolig,”

Kristoffer Saunamäki, Rockwool

Han lægger vægt på, at grunden til at ydermursisolering har størst isoleringseffekt på klimaskærmen, er at isoleringen beskytter den gamle mur, der opstår få kuldebroer og en stor diffusionsåbenhed, der fjerner fugt i eksisterende mur.

Mindsk din energiudledning og pas på planeten

På trods af at gaspriserne ikke er på samme tårnhøje niveau, som vi oplevede i 2022, er det stadig en god idé at tænke ind i sit varmeforbrug. For ønsker man en grønnere bolig, står varmekilden i boligen ikke alene.

”Efterisolering er nemlig en energirigtig løsning. Og det skal man bestemt ikke glemme. Selvom energipriserne måske bliver billigere, eller ikke bliver helt så høje som forventet, så skal man stadig tage højde for miljøet. Det giver jo ikke mening, at vi render rundt og bruger alt unødig energi i vores huse, når vi både ved og har mulighederne for at mindske energiudledningen,” afslutter Kristoffer Saunamäki.

Energitilskud

Isolering indgår som en energiforbedring af boligen. Derfor er det også muligt at søge om tilskud hertil fra Energistyrelsens energiforbedringspulje, som åbnes i løbet af 2023. Den endelige dato for åbningen af energiforbedringspuljen er endnu ikke offentliggjort. Hertil er oplysningerne om energiforbedringspuljen sparsomme.

Det forventes, at tilskuddet, inden for isolering, dækker:

  • Udvendig isolering af ydervæg for massiv ydervæg og let ydervæg, dog ikke for hulmur og kælderydervæg.
  • Efterisolering af tag og loft, herunder skunkvægge, flade tage og skråvægge direkte mod tag.
  • Isolering af terrændæk.
  • Der gives ikke tilskud til kældergulve og krybekælder.

Så snart Energistyrelsen offentliggør mere information om energiforbedringspuljen, sørger vi selvfølgelig for at opdatere herom på Energihjem.dk.


Vil du vide mere omkring dine muligheder og fordele ved efterisolering?

Så kontakt ROCKWOOL Danmark A/S her.

ROCKWOOL Danmark A/S er verdens førende procent af stenuldsbaseret isolering og kan isolere hvor end i din bolig ønsker.

ROCKWOOL kan hjælpe dig med:

  • Hulmursisolering
  • Bygningsisolering
  • Facadeisolering
  • Brandsikring
  • Teknisk isolering
  • Udvendig isolering
  • Og meget, meget andet

Læs mere om ROCKWOOL Danmark A/S’ løsninger på deres hjemmeside.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *