Denne energikilde håndterer vinteren bedst

Flere og flere boligejere investerer i grønne energikilder, som anvender sol, vind m.m. til at skabe energi. For at danne grøn energi er anlæggene placeret udendørs - altid under påvirkning af vind og vejr. Men hvordan klarer disse energikilder vinterens hårde vejr med kulde og nedbør? Det har Energihjem.dk spurgt eksperten i grønne energikilder om i denne artikel.

Frostvejr, få solskinstimer og nedbør. Det er nogle af de vilkår, der er for det danske vintervejr. Nedbør har vi set meget af siden årsskiftet. Faktisk kom der mere nedbør på de første 11 dage i januar 2023 end der i gennemsnittet falder i hele januar.
Netop nedbør er noget som jordvarmeanlæggene nyder godt af. ”Jo mere fugt der kommer til jordvarmeslangerne, jo bedre energi får du i din bolig,” siger Poul Søndersø, der er indehaver af Søndersø Energi.

Søndersø Energi er specialister i grøn energi og har hjulpet boligejere med at få vedvarende energikilder i hele Danmark i over 15 år. Derfor er det heller ikke uden erfaring og kyndig viden, at eksperten Poul Søndersø lægger vægt på, at jordvarmeanlægget er den energikilde, der er bedst rustet mod det danske vintervejr.

Nedbør er jordvarmeanlæggets ven

Solens varme lagres i jordens lag og det er denne, som anvendes, når et jordvarmeanlæg skaber energi til boligen. Det er jordvarmeslagerne, som optager jordens energi. Dette sker via en frostsikker, nedbrydelig og giftfri væske, som optager varmen til slangerne. Denne væske overføres til en varmepumpe, der indeholder en kølervæske. Når kølervæsken i varmepumpen optager væsken fra jordvarmeslangerne, fordamper den, og dette bliver til den varme, som afgives til boligen. Denne proces bliver forbedret med fugt i jorden.

Fugt og vand i jorden leder bedre, end hvis der var tale om tør jord. Når varme i jorden ledes bedre, bliver der også skabt mere energi til jordvarmeslangerne

– Poul Søndersø, indehaver af Søndersø Energi

Eksperten uddyber: “Vand er jo en rigtig, rigtig god varmeleder. Eksempelvis, hvis du varmer en spand vand op blot i den ene side, så er hele spanden hurtigt den samme temperatur. Det er ikke sådan, at den er plus 20 grader i den ene side af spanden, og minus, eller plus, 10 i den anden side af spanden.”

Branchepartner jordvarme

Fugtig jord er altså lettere at trække energi og varme ud af, end hvis der var tale om tør jord. Med de mængder nedbør, som vi generelt oplever i Danmark, og især har været vidner til denne vinter, så har jordvarmeanlæggene det godt og virker bedre, end hvis det havde været en tør vinter.

Jordvarmeanlægget

Søndersø Energi er specialister i jordvarmeanlæg, og sådan et anlæg er en utrolig effektiv energikilde til danske boliger. De anlæg som Søndersø Energi tilbyder, består af gennemtestet teknologi, er af høj kvalitet og bliver installeret af professionelle installatører.

Fordele ved jordvarme

  • Kan give op til 3 gange så meget energi tilbage som du forbruger
  • Vedligeholdelsesfrit og driftssikkert
  • Lang levetid
  • Kan tilsluttes eksisterende radiator- og gulvvarmesystemer
  • Støjsvag

Luft til vand varmepumpen har det hårdere om vinteren

”Jo mere det regner, jo mere fugt kommer der i luften – og fugt i de kolde måneder er ikke det mest optimale, når vi snakker om luft til vand varmepumper,” siger Poul Søndersø. Han uddyber, at problemet ligger i, at store nedbørsmængder, der falder ved en temperatur mellem cirka 2 grader og minus 2 grader, gør, at yderdelen på luft til vand varmepumpen iser til. Yderdelen skal altså afises.

Tidligere brugte man en el-snøre, der fungerede som en el-radiator, til at tø den op. I dag har man heldigvis ændret i processen. Varmepumpen vender i stedet den proces man plejer at kende, hvor den tager luft ude fra og omdanner den til varme i boligen. I stedet for at tilføre energi til boligen, trækker den energi ud fra huset og anvender det til at smelte den is, som er på yderdelen. Anlægget bruger altså energi, der ellers ville være brugt i boligen.

Det drejer sig om mellem to og fem minutter, hvor varmepumpen tager energi fra boligen. Men hvis anlægget gør det fem minutter hver time, så taler man om, at der er et reelt energitab ved brug af varmepumpen

– Poul Søndersø, indehaver af Søndersø Energi

Selvom varmepumpen tager energi fra boligen, påvirker det ikke boligen i en sådan grad, at man mærker det.

”Man burde ikke kunne mærke det, fordi man har akkumuleret noget varmt vand i en tank – enten en efterakkumuleringstank eller en varmtvandsbeholder. Og huset er jo varmet op, så i de fem minutter det står på, mærker man det ikke på varmen. Men man kan se det på pengepungen over den lange bane,” erfarer eksperten.

Luft til vand varmepumpen

Søndersø Energi tilbyder luft til vand varmepumper i hele landet. Det er en enkelt installation, der blot tager et par dage, og så står du med en grøn energikilde.

Fordele ved luft til vand varmepumpen

  • Ingen daglig pasning
  • Kan tilsluttes alle boliger med naturgas-, olie- eller pillefyr
  • Kræver ikke meget plads

Fordele ved begge anlæg

Hvis man sammenligner de to energikilder over en årlig periode, vil jordvarmen være billigere i drift end luft til vand varmepumpen. Faktisk erfarer Søndersø Energi, at driften er mellem 10 til 20 procent billigere med jordvarmeanlægget.

”Man kan så diskutere om det kan betale sig, fordi jordvarmen er et dyrere anlæg og installationen er også dyrere,” fortæller Poul Søndersø. Dog er fordelen ved jordvarmeanlægget også, at det ligger beskyttet under jorden. Slangerne er ikke ude i et harskt vejr, og der er ingen reel vedligeholdelse, man skal tænkte på. Jordvarmeanlægget er holdbart og skabt til klimaer som det danske.

Søndersø Energi sidder klar til at rådgive dig omkring din energikilde

”Det fungerer ganske udmærket at luft til vand varmepumpen affugter sig selv. Man skal blot være opmærksom på at nedbøren forringer effektiviteten på ca. 5-8 procent alt efter, hvordan vejret har været, som man undgår med et jordvarmeanlæg,” siger Poul Søndersø.

Afsluttende fortæller han, at luft til vand varmepumpen er et billigere alternativ til jordvarmeanlægget. Derudover er det ikke alle grunde, der har plads til et jordvarmeanlæg, som kræver et udeareal, der er frit tilgængeligt og dobbelt så stort som boligens kvadratmeter.

Går du med tankerne om en grøn energikilde?

Så er Søndersø Energi klar til at hjælpe dig!

Du kan kontakte dem direkte på telefon: 30525215 og på mail: poul@sonderso-energi.dk

Du kan også læse mere omkring deres virksomhed på deres hjemmeside.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *