Varmekilder er på dagsordenen i regeringens nye klimaudspil

I onsdags blev sløret løftet for regeringens nye klimaudspil, og som et skridt på vejen mod et grønnere Danmark, skal det nu være billigere at udskifte sit olie- eller gasfyr.

Første skridt i regeringens klimaudspil er, at det skal være billigere at udskifte sit olie- eller gasfyr til en mere klimavenlig løsning. Regeringen afsætter nu 2,3 milliarder kroner til udskiftning af olie- eller gasfyr for perioden 2020-2024. Derudover skal kommunerne udelukkende kunne vælge grønne løsninger, når de skal lave varmeprojekter. I alt skal tiltagene i varmepakken mindske CO2-udledningen med 0,7 ton i 2030.

Sådan lyder ordene i det dugfriske klimaudspil, der netop er blevet præsenteret. Regeringens klimaudspil skal hjælpe Danmark i mål med ambitionen om en reduktion af drivhusgasser på 70 procent inden for de næste ti år.

Professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, udtaler til DR, at han ser positivt på udspillet:

“Vi har ikke set et udspil, siden vi startede varmeplanlægningen i Danmark i 1980’erne. Derfor er det rigtig fornuftigt, at vi nu tager et spadestik ind i olie- og gasdanmark.”

– Brian Vad Mathiesen

Han tilføjer, at tiltaget konkret giver mulighed for, at naturgasområder kan tilbagerulles, så fjernvarme i stedet kan implementeres i de områder. Det mener han er rigtig positivt for klimaet.

Varmekilder er et vigtigt sted at gribe ind

Olie- og gasfyr er ikke en hensigtsmæssig opvarmningsform, hverken økonomisk eller miljømæssigt. Derimod er fjernvarme, der bruger spildevand til opvarmning, eller en varmepumpe, som optager varmeenergi fra varmekilder med et lavt temperaturniveau, et godt alternativ. Begge løsninger er både billigere på den lange bane og bedre for miljøet.

Vidste du at?

  • Omkring 500.000 familiehuse ikke har adgang til fjernvarme
  • 100.000 af de 500.000 benytter i dag oliefyr
  • 400.000 af de 500.000 benytter i dag naturgas
  • Hvis alle oliefyr udskiftes med en varmepumpe, vil CO2-reduktionen svare til omkring 2% af den reduktion af klimagasser, som Danmark mangler for at komme i mål med klimaudspillet
  • Hvis alle naturgasfyr udskiftes til en varmepumpe, vil CO2-reduktionen svare til omkring 3,3% af den reduktion af klimagasser, som Danmark mangler for at komme i mål med klimaudspillet
  • Til sammen vil en udskiftning af samtlige olie- og gasfyr altså svare til en reduktion på 5% af klimagasser

Kilde: Dansk Byggeri

Læs mere om fordelen ved varmepumper her.

Morten Østergaard (RV) mener, at udspillet er uambitiøst

Politisk leder i Radikale Venstre, Morten Østergaard, mener, at det går for langsomt med tiltag, der virkelig hjælper på den grønne omstilling.

“Vi er nødt til at sige, at ambitionsniveauet skal op. Vi kunne have startet forhandlingerne om det her for måneder siden. Den samme handlekraft vi har set med coronakrisen skal også gøre sig gældende for klimaet,” udtaler Morten Østergaard til DR, og tilføjer:

“Det er lidt som at klippe hæk med en neglefil. Det er så uendelig småt i forhold til den udfordring, vi står overfor.”

Brian Vad Mathiesen mener fortsat, at udspillet er væsentligt og vigtigt for klimaet. Dog erkender han, at det ikke er gennem varmekilder, at CO2-udslippet reduceres mest.

“Det er klart, at områder som transport er større end varmeområdet, men vi er nødt til at tage fat i alle de redskaber, vi har, hvis vi skal nå 70-procentsmålet.”

– Brian Vad Mathiesen

Dan Jørgensen (S) er godt klar over, at udspillet ikke alene kan bringe Danmark i mål med at nå en reduktion på 70 procent af drivhusgasser inden for de næste ti år.

“Vi har selvfølgelig tænkt os at adressere mange andre ting i det danske samfund, hvor vi i dag har problemer med for stor CO2-udledning,” siger han til DR.

Vil du vide mere om klima-udspillet?

  • Landsbyggefonden skal fra nu prioritere støtte til projekter, hvor den grønne omstilling er i højsæde, samt projekter, hvor byggeskader og sunde boliger skal udbedres.
  • I dag ser man på trangskriteriet – således hvilke sager, der har det største behov for udbedring. Nu skal både trang- og klimaudbedringer følges ad, og derved er forventningen, at op mellem 85-90% af nye projekter skal indeholde klimainitiativer.
  • Man vil give borgerne flere grund til at gøre deres bolig grønnere. Det sker gennem en garantiordning i Landsbyggefonden, der skal sikre rentable klimainvesteringer.
  • Der afsættes 200 millioner kroner i perioden 2021-2026 i forsøgsmidler til en mere klimavenlig boligsektor. Her vil man blandt andet foretage forsøg med implementering af varmepumper i større bygninger.
  • Aftalen forventes at sænke energiforbruget med hvad der svarer til varmeforbruget for 38.000 lejligheder.

Kilde: Transport- og boligministeriet

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *