Danskerne kan spare milliarder på varmeregningen

En ny beregning viser, at danskerne kunne have sparet ti milliarder kroner ved bedre isolerede boliger. Det er en besparelse i energiforbruget på hele 22 procent.

Energirenovering og termoruder er sundt både for pengepungen og miljøet. Denne vinter kunne danskerne have sparet stort på varmespild i hjemmet ved energioptimering af boligen. Det er Statens Byggeforskningsinstitut, der har lavet beregningen for nyhedsmagasinet Ingeniøren.

– Set med klimabriller på, er det bestemt ikke godt nok. Og det er paradoksalt, at der ikke bliver energirenoveret mere, siger seniorforsker Kim B. Wittchen, der sammen med seniorforsker Ole Michael Jensen har lavet beregningen til Ingeniøren.

Besparelse på 22 procent

Baggrunden for beregningen skal ses i forhold til en situation, hvor 75 procent af de boliger, der ikke har tilstrækkeligt isolerede ydermure og tage, bliver isolerede efter de gældende krav i bygningsreglementet fra 1977. Ydermere skal boligernes vinduer og tekniske installationer optimeres til den standard, der findes i dag. Tilsammen vil det give en besparelse på 22 procent i energiforbruget, hvilket altså svarer til ti milliarder kroner.

– Scenariet viser, hvad vi vurderer, der rentabelt kan finansieres af de energibesparelser, man opnår, hvis man betaler af over 15 til 25 år. Det er det, man som mindstemål burde gennemføre, hvis man vil bringe de eksisterende bygninger bare nogenlunde up to date, siger Kim B. Wittchen til Ingeniøren.

Politisk opbakning

Klima- og energiminister Lykke Friis (V) ser gerne, at de energirigtige optimeringer, som beregningerne tager udgangspunkt i, udføres i praksis.

– Vores strategi for energireduktion i bygninger er et signal om, at der skal ske mere på dette område. Regeringen har vedtaget en strategi med en stribe initiativer, som vi er i gang med at gennemføre, men jeg vil bestemt ikke afvise, at man, særligt når klimakommissionen har afleveret deres rapport, også skal dreje på nogle andre knapper, siger ministeren til Ingeniøren.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *