Regeringen kan bremse solcelle-boom

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) vil skære i tilskudsordningen til solcelleanlæg, efter at salget af de populære solceller er eksploderet i 2012. Men der kan gå måneder, inden ændringen kommer, og det kan bremse det eksplosive salg og i stedet skabe en stop and go-effekt, lyder det fra branchen og solcelle-ekspert. Venstre kræver hurtigt svar fra ministeren.

Klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) vil skære i tilskudsordningen til solcelleanlæg, efter at salget af de populære solceller er eksploderet i 2012. Men der kan gå måneder, inden ændringen kommer, og det kan bremse det eksplosive salg og i stedet skabe en stop and go-effekt, lyder det fra branchen og solcelle-ekspert. Venstre kræver hurtigt svar fra ministeren.

Solcellebranchen har netop rundet 23.000 installerede solcelleanlæg, hvoraf de næsten 20.000 er installeret i 2012, hvilket er en udvikling, som hverken branchen eller regeringen havde forventet. Danskernes store interesse for solcellerne skyldes i særdeleshed flere attraktive tilskudsordninger, der gør det yderst lukrativt at sætte celler på taget.

Men det positive salg og boligejernes lyst til at investere i grøn energi kan få en brat opbremsning, efter at energi- og klimaminister Martin Lidegaard (R) har udtalt, at den økonomiske gevinst ved solceller skal mindskes med henvisning til nettomålerordningen. Men mere konkret er ministeren ikke, og dermed er det store spørgsmål, hvor meget regeringen tænker at forringe ordningen med, og hvornår det kommer til at ske.

Kan bremse solcelle-bølgen

”Risikoen er, at vi kommer til at opleve en klassisk stop and go-effekt, hvor boligejerne er i tvivl om, hvorvidt de skal investere i solceller, og så kan man bremse den bølge af solcelle-investeringer, vi har set i 2012. Når ingen ved, hvad der kommer til at ske, så opstår der usikkerhed, hvilket kan betyde, at virksomhederne i branchen holder igen med ansættelser, og denne usikkerhed er bekymrende.” siger solcelle-ekspert og partner i Deloitte Lars Riise.

Lars Riise kan godt se en idé i, at man får belyst effekten af nettomålerordningen, men vælger man at skære i tilskuddets størrelse, får det en negativ effekt på salget af private solcelleanlæg.

Har markedet toppet?

”Hvis ordningen forringes, er der nogle der falder fra, og så har solcellemarkedet for de private måske allerede toppet. Hvor mange det drejer sig om, afhænger naturligvis af, hvor ringere økonomien bliver ved en solcelle-investering. Jeg synes, man skal tænke sig om.”

Hos Energihjem.dk, der formidler energirenoveringsopgaver, herunder solcelleanlæg, har man i 2012 oplevet en vækst i solcelleopgaver på 700 procent sammenlignet med 2011, og udviklingen skyldes dels en større bevidsthed omkring grøn energi, dels attraktive tilskudsmuligheder.

”I forhold til for et par år siden oplever vi, at landets boligejere er blevet mere energibevidste. I dag stiller de ikke længere spørgsmålstegn ved, om solceller er en god investering, og hos flere af vores leverandører har man været nødt til at sig nej tak til solcelleopgaver pga. fyldte ordrebøger. Derfor har vi en bekymring for, at denne udvikling vil bremses, hvis regeringen ikke snart får klarlagt, hvad der skal ske med nettomålerordningen,”

siger kommunikationschef Michael Müller.

“Det her er regeringens ansvar”

Energi- og klimaminister Martin Lidegaard har endnu ikke meldt ud, hvad ændringerne ved nettomålerordningen kommer til at omhandle. Lige nu kan man som solcelle-ejer spare 2 kr. pr. kWh strøm inden for eget forbrug. Det er altså en mindsket udgift, og hvis man sælger sin strøm, får man 60 øre pr. kWh.

Regeringen skal i efteråret i gang med finanslovsforhandlingerne, og umiddelbart er der ikke en afklaring om nettomålerordningen inden, finansloven er på plads. Hos Venstre frygter man, at en manglende udmelding fra regeringen kan skade solcellemarkedet.

”Der er en fare for, at der skabes en usikkerhed i markedet. Boligejerne skal vide, hvad regeringen vil, men lige nu florerer der en masse rygter, så det ville være rart med en afklaring. Det her er regeringens ansvar, og det er dens opgave at finde ud af, hvad man skal med ordningen,” siger Venstres energiordfører Lars Christian Lilleholt.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

11 kommentarer

AvatarKarina J. Nielsen

Hej

Ja den regering er vist ikke til at stole på.

Vi er igang med at købe et anlæg til over 100.000 så vi kan spare og lave god grøn energi. Og sætte gang i væksten i lille Danmark og sætte nogle folk i arbejde.

Men vi har nu sat en stopper for projektet
Så hvis vi ikke får svar MEGET snart når vi ikke
at få anlæget i gang i 2012.

Den regering må da stoppe snart.

Karina

Hej Michael, det passer ikke helt med hvad jeg har læst mig til. På Bolius, skriver de i hvertfald:

Byggearbejdet skal være udført og færdiggjort i perioden fra 1. juni 2011 til 31. december 2012, og tidspunktet for arbejdets udførelse skal oplyses på din faktura.

Sidste frist for indberetning er 28. februar 2013
– Der kan indberettes oplysninger via TastSelv på skat.dk indtil udgangen af februar 2013. Det giver dem, der først er blevet færdige med byggearbejdet i slutningen af 2012, rimelig tid til at få betalt håndværkerregningen og indberette det beløb, de har brugt på håndværkerløn i forbindelse med byggeprojektet, siger Louise Hansen, jurist og specialkonsulent i Skatteministeriet.

AvatarMichael Müller

Kære Maria

Ja, det er korrekt, at arbejdet skal være fuldført inden udgangen af 2012, men at indberetningen senest skal finde sted den 28. februar 2013.
Mvh Energihjem.dk

AvatarEjnar Josefsen

Så stoppede festen. Hvis der skulle gå nogen rundt med en ide om at sætte solceller op, af andre grunde end idealistiske, så bør de tænke sig om. Ingen kan få deres investeringer hjem nu. Vi skal producere om sommeren hvor vi ikke selv kan bruge strømmen, og ikke gemme den til vinter.

Med 60 øre kan det ikke en gang dække omkostninger ved udskiftning af invertere når den tid kommer. Strømprisen vil blive markant højere.

Jeg tror regeringen bør tænke sig om. der vil komme til at sidde en masse anlæg som bliver uproduktive når ordningen træder i kraft og overgangs tiden for dem der har investeret inden 2013. Hvis jeg stod og skulle beslutte om jeg ville investere i solceller nu, ville svaret helt klaart NEJ!

MVH
Ejnar

AvatarHenrik Hansen

“Beskæring” af fordelene ved nettomålerordningen.

Den “over”el som solcelleanlæg producerer i dagtimerne sendes ud på el-nettet. Herefter kan ejeren af anlægget hente den el tilbage igen når solen er gået ned, – heraf udtrykket nettomålerordningen.

Aften- og natforbruget af el vil i forslaget fra Martin Lidegaard skulle afregnes til det givne el-selskab til normalpris, – det vil sige at ejeren skal købe sin egen “lagerbeholdning” af el tilbage til normalpris.

KAN DET VIRKELIG VÆRE RIGTIGT?

I stedet burde man skære lidt i fradragsreglerne for de ejere, der benytter virksomhedsordningen ved køb af solcelleanlæg. For eksempel kunne man sætte afskrivningsgrundlaget til 100 % i stedet for de nuværende 115 %.

Venligst – Henrik Hansen

Viser 0 af 11 kommentarer

Vis flere kommentarer