PSO-støtten træder snart i kraft

PSO-støtten er nu ’blot’ en behandling i folketinget fra at træde i kraft igen. EU har godkendt ordningen frem til 2017, hvor en mere permanent løsning skal findes. For nu betyder det dog, at ejere af solcelleanlæg og husstandsvindmøller kan se frem til at modtage PSO-støtte igen. Blandt håndværkerne er der både tilfredshed og skepsis […]

PSO-støtten er nu ’blot’ en behandling i folketinget fra at træde i kraft igen. EU har godkendt ordningen frem til 2017, hvor en mere permanent løsning skal findes. For nu betyder det dog, at ejere af solcelleanlæg og husstandsvindmøller kan se frem til at modtage PSO-støtte igen. Blandt håndværkerne er der både tilfredshed og skepsis at spore i kølvandet på afklaringen om PSO-støttens fremtid.

EU-kommissionen har endelig godkendt, at den kontroversielle støtteordning kan fortsætte i de kommende år. Den 17. december bekendtgjorde EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager, at hun havde godkendt PSO-støtten, men havde dog nogle korrektioner til ordningen. Disse korrektioner blev sendt til høring i folketinget i starten af 2015, og det er forventet, at støtteordningen træder i kraft så snart behandlingen er afsluttet. Det er godt nyt for alle ejere af solcelleanlæg og husstandsvindmøller, der nu endelig kan få afklaring og den PSO-støtte, de er blevet lovet.

Hvor meget kan man få i støtte?

Det er forskellige afregningssatser, der gælder alt efter, om man har solceller eller husstandsvindmøller. Forskellene vil her blive uddybet:

Husstandsvindmøller

For husstandsvindmøller er satsen afhængig af, hvornår vindmøllen er installeret, samt om den har en installeret effekt på over eller under 10 KW. Husstandsvindmøller installeret den 20. nov. 2012 eller senere, kan nyde godt af midlertidigt forhøjede afregningssatser. De forhøjede satser betyder, at husstandsvindmøller med en installeret effekt på under 10 KW, kan få op til 250 øre pr. kWh (kilowatt-time) i PSO-støtte. Hvis husstandsvindmøllen har en installeret effekt på over 10 KW, kan man få op til 150 øre pr. kWh med de forhøjede satser.

Husstandsvindmøller, der er sat op før den 20. november 2012, er ikke inkluderet i de midlertidigt forhøjede satser – dog kan man stadig modtage op til 60 øre pr. kWh, så længe hustandsvindmøllens installerede effekt er 25 KW eller under. Hvis du ønsker at søge om PSO-støtte til din husstandsvindmølle, skal du benytte en formular inde på Energinet.dk’s hjemmeside.

Støtten bliver ifølge Energinet.dk, udbetalt på månedlig basis til NemKonto.

Solceller

For solcelleejere venter man i øjeblikket på, at støttereglerne om forhøjede satser i en 20 MW pulje træder i kraft. I puljen er afregningssatserne for 2015-2017 blevet offentliggjort. Ejere af solcelleanlæg til egen forbrugsinstallation med en samlet effekt på 6 KW kan de kommende år få op til følgende:

2015:2016:2017:
102 øre pr. kWh88 øre pr. kWh74 øre pr. kWh

Mange ventende ordrer

Hos KVA Vind ApS, hvor man producerer husstandsvindmøller til danske boligejere, har man ventet længe på en afklaring på PSO-støtten. Adskillige kunder har betalt et depositum på 20 procent af vindmøllens pris for at være sikre på at få en husstandsvindmølle, når der blev truffet en beslutning om PSO-støtten:


”Vi har hundredevis af møller i kø, som vi venter på at installere og sætte op. Heldigvis har vi lavet de indledende øvelser inden, men nu får vi for alvor noget at se til”,

fortæller Kurt Østergaard, som er direktør hos KVA Vind.

Skepsis blandt håndværkerne

Selvom der nu er kommet en afklaring på PSO-støtteordningen, er glæden ikke lige stor hos alle håndværkerne i landet. EU har kun godkendt den danske PSO-ordning frem til 2017, og derefter er det uklart, hvad der sker med ordningen. Flere håndværkere efterspørger en mere permanent løsning på ordningen, og havde gerne set en beslutning, der gjaldt længere frem end 2017. Jens Hovgaard, indehaver af Dam & Hovgaard, der sælger og monterer solcelleanlæg, har på den hårde måde mærket konsekvensen af den manglende afklaring omkring PSO-støtten:

”Mens sagen om PSO-afgiften kørte, har der nærmest ikke været nogen, der har købt solceller – Vi har næsten haft nulsalg i den periode. Forhandlingerne og den uafklarede situation har direkte betydet, at jeg har måttet lukke et firma med 15 mand.”

Jens Hovgaard udtrykker ligeledes stor skepsis over, at den nye løsning kun gælder indtil udgangen af 2017:

”For seriøse leverandører som os, er så kortsigtet en løsning det rene gift. Fordi ingen ved, hvad der sker om 2 år, betyder det, at vi er nødt til at tage færre ordrer ind end vi kunne – simpelthen fordi vi ikke kan tænke langsigtet”. Det kan ifølge Jens Hovgaard også medføre, at der vil dukke flere brodne kar op på solcellemarkedet:

”Så kortsigtede løsninger betyder, at der vil dukke useriøse aktører op på markedet, der kun vil gå efter den kortsigtede gevinst.”

Den optimale løsning er ifølge Jens Hovgaard stabilitet: ”Det handler om at finde en løsning, der er simpel og langsigtet.

Læs om hvordan du søger om PSO-støtte til solceller i artiklen: “PSO-støtte til solceller i 2015: Alt hvad du skal vide”

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *