Solcelleejere slæber minister i retten grundet ny, omstridt afregningsmetode

Flexafregning er den nye afregningsmetode, som 85.000 solcelleejere i fremtiden skal benytte, når deres elproduktion og elforbrug bliver gjort op. En omstridt metode, der giver gruppen af solcelleejerne en årlig ekstraudgift på mellem 17 og 42,5 millioner kroner. En meromkostning i strid mod loven, mener flere solcelleejere, der nu slæber energiministeren i retten. Vi ser nærmere på sagen.

Hvor solcelleejere førhen opgjorde deres elproduktion og elforbrug på årsbasis skal de fremadrettet afregne strømmen time for time. Den nye regnemetode hedder flexafregning og planen er, at den bliver indfaset i år. Allerede fra starten mødte den nye regnemetode store protester fra solcelleejerne, der med de nye regler kan se frem til en årlig meromkostning på mellem 17 og 42,5 millioner kroner. Et beløb, der svarer til en ekstraudgift på 200-500 kroner om året for den enkelte solcelleejer.

Energistyrelsen: Flexafregning er den bedste løsning

Da den nye regnemetoden ikke scorede højt i popularitetsmålingerne blandt solcelleejerne valgte Energistyrelsen at iværksætte en undersøgelse af 14 alternative afregningsmodeller. I juni 2018 kom konklusionen. Flexafregning er ifølge ministeriet den mest gangbare løsning at implementere, da de andre alternativer hverken viste sig at være juridiske eller omkostningsmæssige fordelagtige. En bedømmelse som betyder, at 85.000 solcelleejere skal forbedre sig på, at afregne elproduktion og elforbrug efter flexafregning i fremtiden.

DENFO stævner energiminister

I DENFO – foreningen der varetager interessen for danske energiforbrugere – er de ikke enige i, at overgangen til flexafregning er en god idé. Faktisk mener foreningen, at den nye regnemetode er i strid mod eksisterende lovgivning. Her henviser de til en aftale indgået mellem solcelleejere og en stribe politiske partier tilbage i 2012, som gav lovning på, at der ikke ville blive ændret på afregningsreglerne 20 år frem for de solcelleejere, som allerede havde investeret i anlæg på daværende tidspunkt.

DENFO har derfor sammen med 1.300 solcelleejere nu stævnet energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) for løftebrud.

Energiminister afviser løftebrud

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt afviser, at der er i forbindelse med overgangen til flexafregning er tale om et løftebrud, men han forstår godt frustrationen blandt solcelleejerne. Til JydskeVestkysten udtaler han:

”Jeg kan sagtens forstå, de er frustrerede. Men det her stammer tilbage fra den tidligere regering, som har vedtaget at udrulle flexafregning. Det forslag bakkede vi op, fordi det er en god idé, at vi kan måle elforbruget fleksibelt. Når det sagt, er det også sådan, at den største del af afregningen stadig afregnes på årsbasis. Det gælder PSO og elafgift. Det er alene elprisen og momsen, der flyttes.”

Samtidig påpeger ministeren, at trods en ekstraregning på mellem 200-500 kroner årligt for den enkelte solcelleejer, er solcellerne stadig en aldeles gunstig forretning for boligejerne.

”Hvis vi ser tilbage på den aftale vi lavede i 2012, så er det efter min opfattelse en alt for gunstig ordning. Dybest set betyder aftalen, at resten af elforbrugerne betaler en høj afregningspris til dem, der har valgt solceller. Jeg må også bare konstatere, at på trods af de ændringer, der er sket, er det stadig en enorm gunstig forretning at have investeret i solceller,” siger Lars Chr. Lilleholt.

Solcelleejere føler sig snydt

Det er tydligt, at flere solcelleejere føler sig snydt, og spørger man DENFOs formand Michael Hvitfeldt, så har de utilfredse solcelleejere en stærk sag mod ministeren.
”Vi har fået tilladelse til at føre sagen ved domstolen, og jeg mener, at vi har en utrolig stærk sag. Hos DENFO mener vi at have tilstrækkelig dokumentation for, at lovgivningen på området skal tolkes til vores fordel,” siger formanden.

Det vurderes, at sagen ender for retten til efteråret og her på Energihjem.dk følger vi den løbende.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

12 kommentarer

Peter Jeggesen

Hej
Jeg har læst en artikel på jeres hjemmeside om sidste udkald for at komme med på den årsbaserede netto afregning. Ansøgningsfrist er 31/3-22. Hvad er det for noget, jeg er som de andre der har givet kommentarer solcelle ejer der var på den årsbasererde men blev tvangsflyttet til flex. Kan man nu komme tilbage igen, eller hvodan skal artiklen forstås?

Nynne Groth HallanderNynne Groth Hallander

Hej Peter

Tak for din kommentar. Vi har samlet information i denne artikel: https://energihjem.dk/solenergi/sidste-udkald-nettoafregningsordning/

Som du nok allerede fornemmer, er ordningen både teknisk og med en masse detaljer, du skal være opmærksom på. Energistyrelsen vejleder dig heldigvis gerne. For vejledning om ændringen og ansøgningsprocessen, kontakt Center for Energiadministration på e-mail: nettoafregning@ens.dk.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Hej
200 til 500 pr år. Det holder i gen steder.
Mit anlæg har i 2020 produceret 2580 kw/t. Vindstød har afregnet 460 kr for det.jeg har købt 3361 kw/t af netselskabet og betalt 3580 kr for det.
Havde det været som da jeg købte anlægget ville jeg skulle have betale for 781 kw/t til ca. 1500 kr. Så min merpris er tæt på 2000 og ikke de 2 til 500 som ministeren mener.
De kan ikke påstå det er rimeligt. Lovbrud vi får se, selv om min erfaring siger mig at borgere generelt ikke kan vinde over staten. Kun advokater tjener på det.

Poul Pedersen

Jeg er også en af de frustrerede solcelle ejere, der i min bestræbelse på at være grøn, investerede ca. 150000,00 kroner i mit solcelle anlæg. Oktober 2012
Jeg bor i et parcelhus på 178 m2, hvor der bruges el til husholdning, opvarmning og ventilation (varmepumpe)
Så jeg bruger hverken olie, gas eller fjernvarme.
Idet solrige år 2018 købte jeg kun 202 kwh. fra nettet, og det kostede kr2739,50 (13,56 kr. kwh.)
Den sidste afregning på min overskudsproduktion er på 11 øre pr. kwh .
Så ministerens påstand om, at det vil koste mellem 200 og 500 kr pr husstand kan jeg godt leve med, men med de tal,jeg har set, tror jeg ikke, det holder.

Nynne GrothNynne Groth

Hej Poul

Tak for at dele din erfaring. Som du selv skriver det, så oplever vi også, at du ikke alene om at gøre dig disse tanker om tal og udregninger.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Skulle lige læse det et par gange.
Umiddelbart ser det ikke ud som el-priserne har været i nærheden af 13 kroner i 2018.
Kan det skyldes nogle faste omkostninger på elregningen – et relativt stort fast abonnementspris vil få den gns. på et lavt kw-antal til at få en enorm høj pris. Men årsagen er det lave forbrug i såfald.
Ellers synes jeg da det er godt at du ikke har haft behov for købe flere kw end du har

Hvad min den nye energiminister, har af forslag til den lovændring ??????
Vi skal jo alle lave så meget strøm som muligt for helheden.
Synes også det er for galt med den pris vi får for overproduktion

Nynne GrothNynne Groth

Hej Knud,

Tak for din kommentar og mening. Vi følger naturligvis sagens udvikling.

De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk

Viser 0 af 12 kommentarer