Vindmøller på land giver den billigste el

I en ny stor analyse konkluderer Energistyrelsen at den billigste måde, hvorpå Danamark kan skaffe mere elkapacitet på, er ved at opsætte flere vindmøller på land.

I en ny stor analyse konkluderer Energistyrelsen at den billigste måde, hvorpå Danamark kan skaffe mere elkapacitet på, er ved at opsætte flere vindmøller på land. Ifølge analysen er el-produktionsomkostningerne ved landvindmøller på lidt over 30 øre pr. kWh, mens omkostningerne er på ca. 60 øre pr. kWh ved havvindmøller, samt nye centrale værker på kul og gas.

Liste over prisen på energiformer

Analysen bekræfter, hvad danske energieksperter i flere år har argumenteret for: at vindmøller på land er den billigste teknologi, skriver Ingeniøren.

På listen over priserne for de forskellige energiformer placerer havvindmøller sig som det næstbilligste alternativ til landvindmøller. Dernæst kommer produktion fra kraftværker på kul og naturgas. Og efterfølgende de værker, der fyrer med træpiller.

Analysen viser at de dyreste energiformer er de som produceres på værker med biomasse og solceller. I forlængelse heraf påpeges det derfor, at der stadig er behov for støtteordninger, hvis det skal kunne betale sig at investere i disse energiformer.

Læs hele analysen fra Energistyrelsen.

Stadig behov for kraftværker

I en pressemeddelelse udtaler Rasmus Helveg Petersen, klima-, energi- og bygningsminister: ”Jeg er glad for, at analysen viser, at vind også økonomisk er den rigtige vej at gå. Og så er det jo godt for klimaet, forsyningssikkerheden og dansk eksport”.

Af samme pressemeddelelse fremgår det også, at analysen ikke kan anvendes som argumentation for, at man fremover udelukkende skal opsætte vindmøller på land, idet at der i vindstille perioder stadigvæk vil være behov for produktionen fra kraftværker.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

2 kommentarer

AvatarFrederik Damgaard

Dette er interessant, men jeg mangler nogle væsentlige forudsætninger for beregningerne. For der opkræves massive beløb i PSO hos aftagerne og de kanaliseres i stor stil til vindmøllerne. Hvis det er uden PSO-midlerne at vindmøllerne er billigst, så må det være argument for at afskaffe eller sænke PSO-afgiften, således at danske forbrugere og danskbaserede virksomheder ikke skal betale nogle af verdens højeste priser for el.

AvatarToke Joensen

Hej Frederik

Beregningerne er foretaget af Energistyrelsen. Deres analyse viser, etablering af nye vindmøller på land, er den billigste metode at udbygge Danmarks elkapacitet på. Du kan læse mere info om analysen på Energistyrelsens hjemmeside: http://www.ens.dk/info/nyheder/nyhedsarkiv/ny-analyse-vind-billigst
Energistyrelsen skriver her, at der ikke er taget forbehold for forvridningseffekter fra tilskud.

Viser 0 af 2 kommentarer