Grøn vindenergi i Danmark satte verdensrekord i 2014

2014 blev året hvor Danmark satte verdensrekord i vindenergi. Ikke alle steder var vinden dog en fordel, da elpriserne omkring nytårsaften for første gang i årevis blev negative, og dermed kostede vindmølleejerne penge at producere. Stormen Egon forårsagede atter negative elpriser et par uger efter.

Ny verdensrekord i vindenergi

Den grønne energi har det godt i Danmark. I 2014 blev der sat en ny rekord indenfor brugen af vindenergi herhjemme. 39,1% af danskerne strømforbrug i 2014 blev produceret af vindmøller, hvilket både er en Danmarksrekord og en verdensrekord. Klima-, Energi-, og Bygningsminister Rasmus Helveg Petersen fortæller i en pressemeddelelse, at det er et tegn på, at Danmark er godt på vej mod at nå 2020-målene. Her har regeringen som mål, at over halvdelen af Danmarks strøm skal komme fra vindenergi.

Gennemsnitligt mængde vind

Grunden til, at 2014 har været et særdeles effektivt år for vindenergisektoren skyldes ikke, at det har har været mere blæsende end normalt. Ifølge Energinet.dk har 2014 været et rimelig gennemsnitligt år, hvad angår mængden af vind. At vi sætter ny rekord, kan derimod tilskrives et større antal vindmøller i Danmark. Eksempelvis er den store nye havvindmøllepark ved Anholt en medvirkende grund til den forøgede mængde af vindenergi i Danmark.

Kraftig vind omkring nytår gjorde elprisen negativ

Omkring nytår var der i Danmark så meget vind, at elpriserne for første gang i flere år blev negativ. Årsagen hertil var blandt andet, at samtidig med at vinden blæste kraftigt, lå det meste industri og erhverv stille på grund af højtiden. Dette var alt sammen medvirkende til, at vindmølleejere for første gang længe var nødt til at betale for at komme af med det strøm, deres vindmøller producerede. For forbrugerne i visse dele af landet betød det omvendt, at de i en kortere periode faktisk fik penge for at bruge strøm. Da de negative elpriser var på sit højeste, fik de 23 øre per kilowatt-time strøm, de brugte.

Blæsende begyndelse på 2015

Vi har i Danmark haft en stormfuld begyndelse på det nye år. Allerede et par uger inde i året har vi haft de første to storme. Stormene har selvsagt bidraget til en øget mængde vindenergi, og ifølge Ingeniøren.dk var stormen Egon faktisk skyld i, at prisen på vindenergi igen blev negativ i nogle timer. Dog nåede de negative elpriser dog slet ikke så langt ned, som de gjorde omkring nytår, hvor de negative strømpriser var helt nede på omkring 23 øre pr. kilowatt-time. Under stormen Egon nåede de negative priser ’kun’ ned mellem 1,5 og 3 øre pr. kilowatt-time. Det var desuden kun i Vestdanmark, at man oplevede negative priser – i den østlige del af Danmark holdt priserne sig stadigvæk positive under stormen.

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *