Venstre foretrækker oplysning frem for klimapulje

Venstres energiordfører understreger i podcasten KlimaNYT, at oplysning og information er en sundere vej mod et lavere energiforbrug blandt danske boligejere end at etablere en statsstøttet klimapulje.

Der kan spares meget på Danmarks samlede CO2-udledning ved at energirenovere private boliger. Derfor er der også mange boligejere, der ønsker at energiforbedre, men endnu flere håber på, at staten vil gøre det mere attraktivt for dem ved at etablere en klimarenoveringspulje. Det er dog ikke umiddelbart en idé, som regeringspartiet Venstre har tænkt sig at hive op af skuffen.

– Det er jo sådan med tilskud, at de skal finansieres på den ene eller den anden måde. Det vil sige, at hvis du får et tilskud, så skal din nabo eller genbo eller andre i samfundet på en eller anden måde betale for det. Derfor er et tilskud på den lange bane ikke den sundeste måde at agere på, og derfor ser jeg hellere, at vi informerer og at man så bærer omkostningen selv, siger Venstres energiordfører, Lars Chr. Lilleholt til Energihjem.dk.

92 procent vil energirenovere

Brugerne på Energihjem.dk har ellers i en spørgeundersøgelse udvist tydelig interesse i en klimapulje. Mens 47 procent angav, at de vil energirenovere i løbet af 2010 uden statsligt tilskud, så vil hele 92 procent energirenovere i 2010, hvis staten laver en form for støtteordning. Men Venstre mener, at der er en anden løsning.

– Den offentlige opgave er at informere den enkelte boligejer om mulighederne i energirenovering. Regeringen har jo taget initiativ til at starte Videnscenter for Energibesparelser, og det er netop for at sprede information og viden om energibesparelser, og ikke mindst for at give viden til dem, der skal udføre arbejdet. Det kan for eksempel være tømrere, murere og andre, siger Lars Chr. Lilleholt i KlimaNYT.

Han er dog ikke i tvivl om, at boligmassen er et vigtigt område at sætte ind på, hvis der skal reduceres i det samlede energiforbrug.

– Der er et meget stort potentiale for energibesparelser i vores huse og boliger. Også i vores offentlige ejendomme, men potentialet i vores boliger er meget, meget stort, og det gælder ikke mindst den ældre boligmasse, siger Lars Chr. Lilleholt (V).

Arbejder på miljølån

Det nye videnscenter er dog ikke det eneste, som Venstre pønser på at etablere for at hjælpe de danske boligejere med at nedsætte energiforbruget.

– Vi vil også prøve at tale med pengeinstitutter og kreditforeninger om, hvordan vi kan skrue nogle løsninger sammen, hvor man for eksempel kan få miljølån til miljørigtige investeringer, siger Lars Chr. Lilleholt.

Energihjem.dk har lavet to afstemninger for brugerne:

Afstemning 1: Vil du energirenovere i 2010?

JA – 47 %
NEJ – 25 %
MÅSKE – 28 %

Afstemning 2: Ville du energirenovere i 2010, hvis staten gav tilskud til energirenovering?

JA – 92 %
NEJ – 7 %
MÅSKE – 1 %

Stil et spørgsmål

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *