Anders bor småt, men lever godt i sit off-grid Tiny House
I et vildtvoksende naturområde med knæhøjt græs og udsigt til den betagende Årslev Engsø bor Anders Boisen i sit off-grid Tiny House. Et selvbygget og bæredygtigt hus, der med sine blot 14 kvadratmeter giver ekstra rum til kreative indretningsløsninger, genbrug og ikke mindst filosofien om at leve tæt med naturen.
Anders står klar på træterrassen, da vi en sommerdag er taget til Brabrand – en lille by udenfor Aarhus – for at høre mere om hans livsstil. Anders bor nemlig langt fra som de fleste andre – og dét er tydeligt fra første øjekast på den naturvilde grund. Anders bor i et Tiny House, som han selv har bygget, og så lever han off-grid, hvilket betyder, at han kun får strøm fra sine solceller og har vand, når regnvandstanken er fuld.
“Lad mig vise jer rundt”
Selvom man næppe skulle tro det, er der højt til loftet, lyst og rummeligt i det kun 14 kvadratmeter ‘store’ Tiny House og man må sige, at indretningen er gennemtænkt. For Anders var det nemlig vigtigt, at det ikke føltes som et sneglehus, når man er inden døre.
“Jeg har tænkt meget i multifunktioner og velvære, da jeg skulle indrette mig. Sofaen er eksempelvis også gæsteseng og opbevaring af blandt andet solbatterierne. Jeg har også reolsystemer med kasser, som kan bruges som trappetrin til hemsen, hvor jeg sover,” fortæller Anders, som selv har tegnet og bygget sit Tiny House.
Anders’ off-grid Tiny House
- Grundplan på 14 m2 med tilhørende træterrasse
- Bygget med bæredygtige eller genbrugsmaterialer
- Fundamentet er bygget på en trailer for mobilitet
- Regnvandstanken har plads til 1.000 liter, som holder i 2-3 uger
- Solcellerne er tilkoblet batterier, der kan lagre strømmen
“Det handler om at have de rigtige ting. Da jeg skulle begynde dette eksperiment, startede jeg derfor med at overveje, hvad der var vigtigt for mig i dagligdagen – og det var min hængekøje. Herefter designede jeg stuen rundt om den, da jeg ikke vil kigge ind i en væg, men kunne se ud på naturen, og sådan blev døråbningen til.”
En bæredygtig batcave
Idéen til at bo i Tiny House kom til Anders for 5 år siden, hvor han så en YouTube-video om konceptet.
“Dengang boede jeg i en lejlighed, hvor jeg paradoksalt nok syntes, det var for klaustrofobisk at bo. Jeg havde mere albuerum fysisk, men kreativtetsmæssigt kunne jeg ikke gøre det samme, da det ikke var mit. Jeg kunne ikke bare bore i væggene eller flytte dem. Jeg havde brug for en anden form for frihed,” siger Anders, som bestemt er en handlingens mand.
“Hvis jeg først bliver optaget af noget, så går jeg all-in. Sådan har det været lige siden jeg var lille og nørdede superhelte. Jeg skal have dragten på og gøre noget ved det. At leve bæredygtigt virker bare meget mere autentisk, hvis jeg rent faktisk gør det – og derfor har jeg valgt at bo i et off-grid Tiny House,” uddyber han.
For de interesserede læsere kan vi fortælle, at Batman er Anders’ yndlingssuperhelt, fordi han uden superkræfter alligevel tager skeen i egen hånd og gør en forskel.
Off-grid Tiny House – A hva’ for noget?
Konceptet Tiny House omkredser at bo i små, bæredygtige huse uden materiel støj. Du har altså ikke mere end du har brug for. Et typisk Tiny House er mellem 10-40 m2 og bygget på en trailer, så det også er flytbart.
Off-the-grid eller off-grid er et kendetegn på bygninger, der er designet til at være selvforsynende. Et off-grid Tiny House er altså hverken tilkoblet elnettet, gas- eller kloaksystemer og kan derfor placeres alle steder.
Mulighederne er mange i materiale-verdenen
Imens kedlen koger på solenergien, og kaffekornene kværnes, kommer Anders ind på materialerne, han har brugt til at bygge sit Tiny House:
“Jeg lærte undervejs, at når det kommer til materialevalget, så er der flere måder at demonstrere bæredygtighed på. Mit mål var at bygge efter et cirkulært princip. Derfor har jeg valgt dansk lærketræ på huset, hvor produktionen er meget CO2-neutral, da materialerne ikke skal fragtes, og samtidig har lærketræ nogle naturlige olier, så man ikke behøver at trykimprægnere.”
I husets vægge er der 100 mm træfiberisolering fra Norge, som er et bæredygtigt produkt, der er lavet på CO2-neutral vandkraft. Samtidig er gulvene i genbrugstræ, og de hårde hvidevarer er ligeledes genbrug.
“Det metal der er brugt på huset, er også genbrugsmetal fra taget på en gammel lade. Fordi det er et metaltag, forurener det heller ikke mit drikkevand. Byggepladerne er FSC-certificeret ligesom, at sæben jeg bruger til at vaske op med også er nedbrydelig,” siger Anders med et smil.
En del af naturen
For Anders er det vigtigt at være selvforsynende i sit Tiny House, da han mener, at det mindsker det armslængdeprincip, der ofte er i snakken om bæredygtig livsstil. Et mindset som passer godt til hans filosofi om, at man kan designe sig til at bo i takt med naturens rytmer.
“Jeg tror, at man bliver en bedre ambassadør for at passe på miljøet, hvis du mærker naturens påvirkning i dagligdagen. Når det regner, kan jeg gå i bad, og når solen skinner, så kan jeg oplade min computer. Jeg har altså en autentisk og nærværende relation til bæredygtighed. Vi mennesker har længe skærmet os væk fra naturen, men den fortælling prøver jeg at ændre på med min livsstil,”
Anders Boisen
Fra abstrakt til konkret
Folk kan godt umiddelbart stejle over et projekt som Anders’ Tiny House, men det er nødvendigvis ikke en dårlig ting, mener han:
“Det er sundt, at vi nogle gange stopper op og tænker ’hvad sker der lige der?’. Det giver mig muligheden for at vise andre, at det ikke er slemt at bo på mindre plads eller off-grid, fordi jeg får nogle andre ting til gengæld, såsom at bo billigt med denne udsigt midt i naturen.”
Faktisk ser Anders sit off-grid Tiny House som en form for stille aktivisme i den forstand, at boligen giver et mere konkret bud på, hvordan man i fremtiden kunne arbejde med alternative boligformer.
“Tit bliver bæredygtighed abstrakt og med målsætninger, der kan være svære at oversætte til en dagligdag, men ved at vise bæredygtig livsstil igennem en bolig, bliver det mere forståeligt og til at føle på. Din lille husholdning, og den måde du indretter dit hjem, påvirker vores alle sammen fælles hjem, som vi kalder Jorden – og her kan man smage, føle og dufte det,” uddyber han.
Et kig i krystalkuglen
Som du nok allerede kan mærke er Anders typen, der går linen fuldt ud og har øjnene rettet på næste projekt. Senere på året flytter han derfor sit Tiny House ud på en større grund nær Grenå, hvor han også vil dyrke den mad, som han skal leve af.
Ud med klimaskyld og ind med gode idéer
Anders har tidligere arbejdet i Aarhus Kommune med byfornyelse. Hans erfaring er, at der generelt mangler en snak om, hvordan man kan lave et design, der på en sjov måde påvirker folk til at have en mere klimavenlig adfærd.
“Gør grøn omstilling til noget sjovt, så man ikke føler en løftet pegefinger eller klimaskyld. Generelt synes jeg, at der er for meget klimapligt og negative følelser, når vi taler bæredygtig livsstil. Folk bliver langt mere motiveret om drømmen om et bedre liv eller en grønnere fremtid, hvis de kan se sig selv i det. Det kan livet i et Tiny House være et godt eksempel på,”
Anders Boisen
Gode råd til at bo småt, men leve godt
Spørger du Anders handler det ikke om, at du skal rive teltpælene op og følge hans eksempel en-til-en. Det handler derimod om at blive inspireret og måske tage dele af konceptet fra hans livsstil ind i den hverdag, der passer dig. En filosofi, som Anders er ved at nedskrive og vil dele i en ny bog med titlen: “Om at Bo småt og Leve Godt”.
“Et godt sted at starte er ved at begynde at se sit hus som et økosystem – for det kan man fortolke i alle mulige forskellige afarter,” siger Anders og uddyber:
“Se på, hvad dit reelle behov er. At bo småt behøver ikke nødvendigvis kun handle om boligarealet. Det kan også handle om at bo med færre ting og praktisere minimalisme – for her kan man opdage, at hvis du begynder at skære ned på de miljømæssige ressourcer og det materialistiske fyld, så kan det gavne dig på det mentale plan, fordi du ikke har så meget, der roder. Et slags mentalt oprydningsprojekt.”
Du kan også følge med i, hvordan man kan bygge et Tiny House på Anders’ Facebookside: Hjem på Hjul
7 kommentarer
Hej Anders.
Dit hjem ser fantastisk ud.
Hvor stort er dit tømmer inder din hems og hvor langt er der mellem.
Har du plader eller trægulv.
mvh. Charlotte.
Hej Charlotte
Mange tak for din kommentar, og skønt at du kan lide Anders’ hjem. Du kan kontakte Anders via hans FB-side lige her: https://www.facebook.com/groups/496674664442355/
De bedste hilsner
Michelle / Energihjem.dk
Hej Anders 🙂
det ser rigtigt godt ud ! Hvordan fik du lov til at finde en plads til at stille dit hjem på ?
Hej Marianne
Tak for din kommentar – og dejligt, at du også kan lide Anders’ koncept om Tiny House 🙂
Du kan kontakte Anders’ vi hans FB-kanal “Hjem på hjul” her: https://www.facebook.com/groups/496674664442355/
De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk
Hej Anders 😊 Fantastisk koncept. Jeg er nysgerrig på dit solcelleanlæg. Hvor kraftigt er det og hvor stort er batteriet?
Mvh Gitte
Hej Gitte
Tak for din kommentar – og dejligt, at du er lige så vild med Anders’ koncept, som vi er 🙂
Du kan kontakte Anders’ vi hans FB-kanal “Hjem på hjul” her: https://www.facebook.com/groups/496674664442355/
De bedste hilsner
/Nynne – Energihjem.dk
Fantastisk inspirerende. Vildt godt artikel. Tak.
Viser 0 af 7 kommentarer