5 steder hvor du på Roskilde Festival udfordres til at tænke grønt

Publikums vaner, adfærd og forståelser af bæredygtige og grønne valg, udfordres på dette års Roskilde Festival. Her kan man både vaske hænder i kompostopvarmet vand eller sætte tænderne i en toast med hestekød. Vi guider dig her til nogle af de grønne og bæredygtige tiltag på Roskilde Festival.

Med 130.000 deltagere er Roskilde Festival befolkningsmæssigt Danmarks fjerdestørste by, og alene i 2015 blev der i løbet af otte dages festival brugt 700.000 kWh. Derfor har festivalen naturligvis en ambitiøs strategi for både bæredygtighed, miljø og energibesparelser – og Energihjem.dk sætter i en artikelserie festivalens bæredygtige tiltag under lup.

Du kan finde alle artikler fra Roskilde Festival her.

1. Clean camping

På Roskilde Festival vil de ændre den måde, som festivaldeltagerne omgås den store mængde affald. Det gør de blandt andet med såkaldte “clean-områder”– en overordnet betegnelse for de campingområder, der har særligt fokus på at holde området rent. Ud over Dream City, Clean Out Loud, Silent and Clean og det nyeste skud på stammen, Settle’n Share, har Roskilde Festival på forespørgsel fra publikum oprettet to yderligere clean- områder.

Her må man gerne larme, samtidig med at man rydder op efter sig selv og afleverer sit skrald. I cleanområderne bruger man nudging og opfordrer publikum til at være bevidste om affaldshåndteringen, og i Clean Out Loud campingområdet er målet eksempelvis at efterlade området ligeså rent, som da festivalen begyndte. Derfor kan beboere i Clean Out Loud deltage i konkurrencen om en ny festivalbillet, der gives til dem, der samler mest skrald. Indsamlingen sker, når der hver dag er skraldeparader, hvor festivaldeltagere i fællesskab gennemgår området og rydder op.

Clean Out Loud finder du i campingområde E og i det sydlige C.

2. Hestekød på menuen

Alle børnene spiste cowboytoast – undtagen Conny; det var hendes pony.

For første gang nogensinde kan festivalgæsterne købe hestekød på Roskilde Festival. Dette i form af en cowboy-toast lavet med hestekød. Det er Roskilde Dyrskue, der har valgt at sætte hest på menuen for at udfordre gæsternes forståelse af, hvilket kød man kan spise og samtidig få gæsterne til at diskutere bæredygtighed. I dag ender det meste hestekød nemlig som dyrefoder, selvom det sagtens kan spises af mennesker.

“Ni ud af ti slagtede heste bliver destrueret. Det er en kæmp ressource, som vi går glip af,” fortæller Jens Christensen, som er selvstændig “madmand” og kok.

Hestekød er meget ligesom oksekød i både smag og tekstur, og måske er det derfor, at “Ingen Fest uden Hest”-boden er blevet så populær, at der bliver solgt dobbelt så mange af de vrinskende toast end forventet.

Du kan finde cowboy-toasten med hestekød i Food Court.

3. Testlaboratorium for ingeniørstuderende

Roskilde Festival stiller sig til rådighed for en række vidensinstitutioner, hvis studerende kan afprøve deres læring i en festivalkontekst. Et særligt samarbejde mellem Danmarks Tekniske Universitet og Roskilde Festival giver eksempelvis mulighed for, at de studerende kan teste projekter og idéer på festivalen, og i år har de studerende således bud på, hvordan affaldet kan bortskaffes og genanvendes på den mest bæredygtige vis. Samtidigt er der også projekter med fokus på at mindske el-forbruget ved at bruge solceller til at lade mobiltelefoner op. Tidligere er den bæredygtige engangsskraldespand, DropBucket, og det mobile batteri Volt udsprunget fra netop dette samarbejde.

Techlab er placeret mellem Orange scene og Avalon og har åbent fra onsdag til lørdag klokken 12-20.

4. Varmt vand fra grøn kompostreaktor

Elever fra Roskilde Tekniske Skole har udviklet en grøn kompostreaktor, som kan levere varmt vand til at vaske hænder i. I kompostreaktoren udnyttes den varme, der opstår ved kompostering af grønt affald, og det varme vand produceres på naturlig vis og uden brug af el. De to kompostreaktorer er udsmykket med blomster og har bænke monteret.

Projektet er et tværfagligt samarbejde, hvor vvs- og smedelærlinge har svejset og monteret, imens tømrere og snedkere har konstrueret bænkene, og elever, der uddanner sig anlægsgartnere, har stået for planter og udsmykning. Alle festivalgæster kan gratis prøve at vaske hænderne i det opvarmede vand ved kompostreaktorene, som er placeret tæt på scenen Avalon.

5. Bæredygtige løsninger til musikanlæg i lejrene

De store camps med musik og sjove temaer er med til at gøre Roskilde Festival til noget særligt, men hvordan får de egentlig sat strøm til de mange decibel? Et meget højt antal festivalgæster medbringer bilbatterier, der desværre kan forvandles til miljøfarligt affald, hvis de efterlades, når festivalen er ovre. En gruppe studerende fra Aalborg Universitet har derfor organiseret en særlig form for bilbatteri-udlejning, så denne problematik helt undgås.

Alternativt kan de utallige løsninger med hjemmelavede musikanlæg, der kører på solceller, spottes rundt i de forskellige lejre. De mange solcelleafspillere er gode eksempler på, hvordan praktik og bæredygtighed med god vilje kan gå hånd i hånd på campingområdet.

Solcelle
Solenergi oplader højtalerne

Interesseret i mere viden?

Læs også: Unge “foodjammer” sig til bæredygtighed på festival
Mere end musik og druk: Festivalgæster vil også have bæredygtighed

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.