#RF15: Fra pis til pilsner
Roskilde Festival, Nordens største musikfestival, løber af stablen i disse dage. På programmet for dette års Roskilde Festival er Paul McCartney, Pharrell, sol og store mængder fadøl. Samtidig er der dog også tiltag, der skal inspirere og motivere festivalgæsterne til en mere bæredygtig adfærd. Blandt andet bliver festivaldeltagernes urin opsamlet og anvendt til ølproduktion.
Energihjem.dk på Roskilde Festival
Roskilde Festival er befolkningsmæssigt Danmarks fjerdestørste by. I løbet af otte dages festival bliver der brugt 415.000 kWh. Festivalen har en ambitiøs strategi for bæredygtighed, miljø og energibesparelser. Energihjem.dk tager i en artikelserie de bæredygtige tiltag på årets Roskilde Festival under luppen.
Roskilde Festival bliver i år besøgt af ca. 135.000 mennesker. De fleste af dem camperer på festivalen i en uges tid, hvor de bor, spiser, bader, fester og sover. Indbyggertallet på Roskilde Festival svarer til Danmarks fjerdestørste by. Helt unikt for denne store festivalsby er, at energiforbruget er betydeligt mindre end det er i andre byer. Dette skyldes først og fremmest, at festivalgængernes livsstil som udgangspunkt er mere klimavenlig, end den er, når de lever deres almindelige hverdagsliv. Festivalgæsterne har nemlig ikke de samme transportbehov og elektronikforbrug, når de er på Roskilde Festival – de forbruger stort set kun mad og drikke. Derudover skyldes det, at Roskilde Festival har en klar strategi for bæredygtighed.
Nogle af de bæredygtige tiltag, der kan findes på årets Roskilde Festival tæller blandt andet en øget indsats for at få returpant (97% af al emballage med pant returneres på Roskilde Festival), publikum kan donere brugte soveposer til velgørenhed og så kan festivalgæster sende deres urin til genbrug.
“Pisse-god ide”
På dette års Roskilde Festival kan festivalgæster med deres urin bidrage til et af de bæredygtige tiltag. Konceptet hedder beercycling, eller oversat til dansk ’fra pils til pis’ og er et samarbejde mellem Landbrug og Fødevarer og Roskilde Festival. Helt konkret består projektet af urinaler, der indsamler festivalgæsternes tis, gemmer det i tanke og kører det til en landmand i Køge, som efter at pisset har ligget et halvt år i gylletanke, omdanner det til gødning til maltbygmarkerne. Maltbygmarker, der senere skal bruges til produktion af øl, som festivalgæster kan købe på Roskilde Festival i 2017.
Frederik, 21, har anvendt BeerCycling stationen flere gange. Om genbrug af hans urin siger han “Det er en pisse-god idé. Jeg tænker også meget på miljø og genbrug til daglig”.
Man regner med at indsamle 100.000 liter tis. Lykkedes dette, så er der nok til 4-5 hektar mark svarende til ca. 200.000 liter øl.
Arnie, 24, er paa Roskilde Festival for sjette gang. Han har flere gange urineret på en beer-cycling station: “Jeg har tisset meget i urinalet. Det er så tilgængeligt, hvis man går forbi her, så tænker jeg så kan man ligeså godt gøre det her, og så slipper man også for at få tis på skoen” På spørgsmålet om det er en god idé svarer Arnie, at han ikke rigtig har forholdt sig så meget til, hvad hans urin bliver brugt til. Øllene produceret ved hjælp af hans urin har han ikke noget problem med at drikke: “Jeg spiser jo i forvejen en masse, som engang har været gødet”.
déen til beercycling-projektet er blandt andet opstået fordi at Roskilde Festival ofte har problemer med, at festivalgæsternes urin belaster kloaksystemerne omkring Roskilde.
Testlaboratorium for nye, bæredygtige løsninger
Projektet understreger i høj grad, at Roskilde Festival er et fantastisk testlaboratorium for nye bæredygtige løsninger til gavn for fremtidens samfund. Roskilde Festival er et oplagt sted at sætte fokus på bæredygtighed, fordi festivalgæsterne ofte er mere lydhøre over for initiativer og fokusområder, som eksempelvis den bæredygtige indsats. Dette viser sig blandt andet i en tendens til at mange gæster, der vender hjem fra Roskilde Festival bliver vegetarer, fordi de er blevet introduceret for god, vegetarisk mad og informationer om kødforbrug og industri under festivalen. Ligeledes kan beercycling-stationen være med til at sætte tanker igang hos festivalgæster i forhold til bæredygtighed, ressourcer og forbrug.